Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Real na hraně historické blamáže. Rezignovat ale neplánuji, hlásí po další prohře Zidane

Jsou v životě jistoty, s kterými se tak nějak počítá. Že ráno vyjde slunce, že v létě bude horko, a pokud se Real Madrid dostane do Ligy mistrů, postoupí ze základní skupiny. Jenže právě tato samozřejmost může být brzy minulostí. "Bílý balet" je po další porážce od Šachtaru Doněck až třetí a ozývá se volání po konci trenéra Zinédina Zidana. Kouč španělského giganta ale rezignovat nehodlá a věří, že jeho tým situaci v posledním duelu zachrání.

Kouč Realu Madrid Zinédine Zidane se snaží rychle vrátit míč do hry
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Vitalii Vitleo

V novodobé éře nepředstavitelná věc. Liga mistrů v jarní části bez Realu Madrid. Na počátku devadesátých let se to sice stalo, ale jenom z důvodu, že se "bílý balet" do soutěže vůbec nedostal. Nejúspěšnější tým LM díky tomu v současnosti táhne rekordní sérii 24 ročníků, v níž základní skupinou prošel dál.

Jenže je tady rok 2020, který kvůli koronaviru zamával už s kdečím. A rekord Realu by mohl být další jistotou, která se stane minulostí.

Třináctinásobný vítěz milionářské soutěže je totiž před závěrečným duelem v tabulce až třetí. Na vedoucí Mönchengladbach sice ztrácí jenom bod, ovšem skupina je natolik zamotaná, že postoupit může ještě každý včetně posledního Interu Milán.

Pokud chtějí proto Madridští mít jistotu a neohlížet se na výsledek druhého střetnutí, potřebují v posledním utkání porazit lídra z Gladbachu. Španělskému celku by ale mohla stačit i remíza. To by ale Inter musel zdolat Šachtar. Při takového scénáři by dál šel Gladbach a Real. Naopak dělba bodů v obou duelech by posunula do play-off Borussii a senzačně také Doněck.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Šachtar - Real Madrid

Real přitom mohl být už nyní v klidu. Stačilo v úterý uspět na půdě Šachtaru. Jenže favorit proti ukrajinskému outsiderovi podruhé v řadě selhal a po porážce 0:2 se zamotala jak situace ve skupině, tak se i zvýšil tlak na kouče "bílého baletu" Zinédina Zidana, jehož pozici údajně začalo řešit nejvyšší vedení klubu.

"Já rozhodně ale nehodlám rezignovat. Vždycky bude období, kdy to bude náročné, a my teď máme špatnou sérii, ale musíme pokračovat. Mám schopnosti na to, abychom vše zvládli a zvrátili. Hodlám pro to udělat maximum. Stejně tak moji hráči," prohlásil po prohraném utkání.

Jenže svěřenci Zidana v zápase se Šachtarem, který navázal na triumf 3:2 z Madridu, trenéra příliš nepodrželi. Ano, na začátku utkání měli několik solidních šancí. Marco Asensio trefil i tyč. Góly ovšem začaly padat až po změně stran. A do druhé branky, než by si Zidane přál.

Obrana Realu, která se musí potýkat s absencí kapitána Sergia Ramose, opět nepůsobila jako neprostupná zeď. Spíše naopak. Z formy je zejména Raphael Varane, který byl od začátku sezony zavinil již čtyři góly, a právě francouzský stoper měl výrazný podíl také na první trefě domácích, která přišla v 57. minutě. Druhá rána následovala v 82. minutě a bylo hotovo.

Zidane po utkání lamentoval, že si nulový zisk neodpovídá děnína hřišti. ""V první poločase jsme byli velmi dobří, zasloužili jsme si otevřít skóre. To by všechno změnilo, jejich gól nás ale zničil. Měli jsme dvě nebo tři šance na vyrovnání, ale nechtělo nám to tam spadnout. Zasloužili jsme si víc. Musíme teď zvednout hlavy a přemýšlet o našem dalším zápase," dodal.

To trenér Šachtaru Luís Castro naznačil, že na současný Real je jasný recept, který přinesl body i podruhé. "Není za tím žádné tajemství. Měli jsme stejnou strategii jako v Madridu. Věděli jsme, že si jedou pro vítězství. My jsme je chtěli opět zastavit, blokovali jsme křídla a kontrolovali vzduch. Základem všeho je tvrdá práce a překonání všech obtíží," hlásil po utkání.

Výsledek z Ukrajiny jen dokumentoval trápení španělského šampiona ze závěru podzimu. V lize třikrát v řadě ztratil body a v tabulce je až čtvrtý se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Real Sociedad. Z posledních jedenácti soutěžních zápasů navíc Real vyhrál jen čtyři a je znát, že soupeři si na bílý balet věří a troufají mnohem více než kdy jindy. 

Vše jde ale ještě zachránit a Real má situaci ve svých rukou. Kritický týden ale před Madrid staví těžké překážky. V lize nejprve narazí na Sevillu, následuje klíčový duel proti Gladbachu a vše vyvrcholí derby s Atléticem.

"Jsem optimista. Je to pro nás obtížná doba, ale musíme čerpat z naší povahy a hrdosti. Nezasloužili jsme si prohrát. Nyní je čas věřit v osud a doma proti Mönchengladbachu vyhrát," řekl Zidane.

"Mám sílu dát do posledního zápasu skupiny všechno a stejně tak i moji hráči. Je třeba zvednout hlavu a myslet na další zápas. Když máte špatné období, nezbývá nic jiného, ​​než jít dál a příště se pokusit vyhrát," dodal kouč Realu.

Podrží svěřenci trenéra, nebo tentokrát legendární Francouz neodejde z klubu jako vítěz ověnčený třemi triumfy v Lize mistrů v řadě, nýbrž jako poražený?

Zdroj
ČT sport, BBC, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články