Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Potřebovali více času. Fotbalisté Dortmundu nemysleli zdaleka jen na fotbal

Dortmund – Byl to zvláštní zápas. Dortmund nakonec podlehl Monaku 2:3, ale výsledek se skrýval kdesi ve stínu událostí úterního večera. Hráči nemohli z hlav jen tak vymazat útok na týmový autobus, exploze, které zranily jednoho z nich, obránce Marca Bartru.

Fotbalisté Dortmundu při rozcvičení před zápasem
zdroj: Reuters

Fotbalisté domácího týmu nastoupili na rozcvičení ve speciálních tričkách, čímž chtěli podpořit svého zraněného kamaráda z týmu. Podle záložníka Borussie Nuriho Sahina bylo utkání pro domácí hráče mimořádně náročné. "Až do druhého poločasu, kdy jsem přišel na hřiště, jsem neměl v hlavě fotbal," prohlásil.

"Vím, že fotbal je hodně důležitý. Milujeme fotbal, trpíme s ním, vyděláváme kvůli němu peníze, ale jsme lidské bytosti. Na světě je ale mnohem víc než jen fotbal, a včera jsme to pocítili," řekl turecký fotbalista. "Je těžké najít ta správná slova. Viděli jsme to vždycky jen v televizi a zdálo se, že je to hodně daleko, dokonce i když se útočilo v Istanbulu, v mé domovině," dodal.

Trenér domácích Thomas Tuchel uvedl, že nechal na hráčích rozhodnutí, zda chtějí nastoupit. Nikdo to neodmítl. "Hrát tady dnes fotbal, to chtělo hodně kuráže," prohlásil třiačtyřicetiletý kouč.

A postěžoval si, že UEFA zápas bez konzultace odložila pouze o necelý den. "Rádi bychom měli více času, ale nikdo se nás neptal. Přišla nám sms, že se ve Švýcarsku rozhodlo a hrajeme zítra. Cítili jsme se úplně ignorováni. Jako by na náš autobus jen přiletěla plechovka od piva," zlobil se Tuchel. "Naložili s námi jako se zvířaty, ne lidmi," prohlásil ostře řecký obránce Sokratis.

UEFA nařčení odmítla. "Rozhodnutí hrát bylo učiněno v úterý večer na stadionu Dortmundu za plné podpory a souhlasu klubů i úřadů," uvedl mluvčí UEFA Pedro Pinto. "Se všemi jsme byli v kontaktu a nikdo ani jednou nenaznačil, že by týmy nechtěly nastoupit," dodal.

Zápas provázela mimořádná bezpečnostní opatření a po jeho skončení museli diváci chvíli zůstat na stadionu, protože policie blízko východů ze Signal Iduna Parku prověřovala dva podezřelé batohy. Ty nakonec byly v pořádku a fanoušci mohli odejít domů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih čtvrtfinále LM Dortmund - Monako

Pro odložení utkání o více než jeden den se vyjádřila i Mezinárodní asociace profesionálních fotbalistů FIFPro, která zároveň požaduje po UEFA jasná pravidla, jak v obdobných případech postupovat.

"Hráči jsou v první řadě lidé a je potřeba myslet na jejich psychický stav. Domníváme se, že vzhledem k závažnosti celé události měl být duel odložen o víc než 24 hodin bez ohledu na komplikace v termínovém kalendáři," uvedli zástupci FIFPro.

Zdroj
ČTK, Viasat Fotball, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články