Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Postup do Evropské ligy je na dosah. Plzeň vítá AS Řím

Úkol Plzně zní jasně: v duelu s AS Řím na domácí půdě uhrát alespoň stejně bodů jako CSKA Moskva na hřišti obhájce trofeje Realu Madrid. To by znamenalo, že se Viktoria podívá do jarních bojů Evropské ligy. To se svěřencům Pavla Vrby povedlo i při minulých dvou účastech v elitní soutěži v letech 2011 a 2013. Zápas má výkop v 18:55. Hlavním rozhodčím bude Angličan Anthony Taylor. Duel sledujte prostřednictvím textové on-line reportáže na webu ctsport.cz.

Justin Kluivert s Patrikem Schickem z AS Řím
zdroj: ČTK/AP

"Samozřejmě do toho dáme všechno, určitě bude plný stadion. Je to na nás, máme to ve vlastních rukách a věřím, že nám i fanoušci pomůžou," konstatoval Roman Procházka.

Viktoria se do nadějné pozice dostala díky výhře 2:1 v Moskvě, kde sice v prvním poločase inkasovala a neproměnila penaltu, ale po změně stran góly Romana Procházky a Lukáše Hejdy otočila skóre. Ztráta CSKA udělala radost i římskému celku, který se přes domácí porážku 0:2 s Realem kvalifikoval do osmifinále LM.

"Byl by to zase obrovský úspěch, kdybychom postoupili do jarní části Evropské ligy, což s naším rozpočtem a možnostmi je podle mého názoru mimořádný výkon," řekl plzeňský trenér Vrba. "Věříme si. Víme, že CSKA hraje na Realu, kde to pro něj bude hodně složité," doplnil stoper Hejda.

Plzeňští v úvodním vzájemném duelu s AS propadli a z italské metropole si na začátku října odvezli debakl 0:5, na němž se podílel hattrickem aktuálně zraněný bosenský kanonýr Edin Džeko. Západočeši však před dvěma lety ve skupině Evropské ligy doma dokázali s římským soupeřem remizovat 1:1.

Procitne Schick?

Druhý tým české ligy ve všech soutěžích neprohrál pětkrát za sebou a poslední tři zápasy vyhrál. Fotbalisté AS Řím naopak čtyři utkání čekají na vítězství a v italské lize jsou až osmí. Naposledy v Cagliari neudrželi dvoubrankové vedení a remizovali 2:2, přestože domácí dohrávali v devíti. Nedaří se ani reprezentačnímu útočníkovi Patriku Schickovi, jenž během sezony vstřelil ve 13 soutěžních duelech jediný gól.

Viktorii může povzbudit, že na svém hřišti v pohárech ještě nikdy italským soupeřům nepodlehla. Plzeňští před remízou s AS porazili 2:0 Neapol a uhráli výsledek 2:2 s AC Milán.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kopic, Čermák, Kovařík - Chorý.

AS Řím: Mirante - Santon, Marcano, Juan Jesus, Luca Pellegrini - Cristante, Zaniolo - Kluivert, Pastore, Perotti - Schick.

Bez šancí však není ani plzeňský sok na dálku CSKA. Jeho situaci by mohlo usnadnit, že Real příští týden čeká mistrovství světa klubů a mohl by šetřit některé opory. "Ve skupině jsme měli smůlu, prohrát jsme si zasloužili jen v Římě. Nemyslím si, že jsme slabší než český celek. Teď se to pokusíme potvrdit. Není nemožné bodovat na Realu. Nedávno tam vyhrál Eibar, tak proč bychom nemohli my?" řekl záložník CSKA Nikola Vlašič.

Šachtar vs. Lyon – boj o poslední místo v osmifinále

Na rozdíl od plzeňské skupiny, kde je o postupujících do osmifinále rozhodnuto, ve skupině F se v přímém souboji o vstupenku do dalších bojů utkají Šachtar Doněck a Lyon. V lepší pozici je francouzský celek, kterému stačí remíza.

Lyon je ve skupině neporažen, ale ve čtyřech z pěti zápasů jen remizoval. Nepovedlo se mu tak nasbírat dostatek bodů, aby už měl zajištěný postup. Na druhém místě má dvoubodový náskok na třetí Šachtar, a tak mu stačí, když rozšíří remízovou sbírku a prodlouží sérii bez porážky v LM čítající aktuálně osm zápasů. Pak se bude radovat z prvního postupu do jarních bojů Ligy mistrů po sedmi letech.

Ve skupině E dojde na přímý souboj o první místo a výhodu pro los. Ajax Amsterdam k tomu potřebuje doma porazit Bayern Mnichov, kterému stačí i remíza, jelikož hájí dvoubodový náskok. O první místo se bude hrát i ve skupině H, kde má vše ve svých rukou Juventus Turín. Pokud by ztratil v Bernu, posune na první místo Manchester United jakákoli výhra ve Valencii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články