Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pohárová Evropa je blízko. Mistr ligy by mohl příští rok rovnou do LM a EL

Praha - Pokud by se česká liga udržela na současné pozici koeficientu UEFA, mohl by mistr ligy z příští sezony postoupit přímo do hlavní fáze Ligy mistrů. Vyplývá to z nového modelu, o němž informovala MF Dnes. Podobné by to bylo i v rámci Eropské ligy. "Varianta s postupem je reálná," uvedl ředitel českých profesionálních soutěží Tomáš Bárta.

V současném modelu postupují přímo do elitní soutěže zástupci dvanácti nejlepších lig. Česku se povedlo mezi nejlepší dvanáctku v této sezoně probojovat, je jedenácté, ale UEFA se kvůli tlaku velkoklubů rozhodla změnit postupová kritéria. Ta nejsou dosud veřejnosti známá.

Jednotlivé fotbalové asociace už však dostaly dopisy, ve kterých podmínky jsou. Potvrzuje se podle nich dlouho očekávané rozhodnutí, že předkolům se vyhnou jen mistři z prvních deseti lig.

Nově mají mít čtyři nejlepší ligy po čtyřech jistých účastnících, pátá a šestá po dvou a sedmá až desátá po jednom. Mistři nejvyšších soutěží na 11. a 12. místě půjdou do 4. předkola, jejich vicemistři do 2. předkola. Jinak k výrazným změnám nedochází. I dvanáctá příčka bude vítězi českého poháru stačit na přímý postup do Evropské ligy.

Vzhledem k tomu, že na desáté Turecko má česká liga v žebříčku UEFA výraznou ztrátu, musí se soustředit hlavně na udržení 11. pozice dávající alespoň teoretickou šanci na přímý postup, pokud šampion Ligy mistrů projde do hlavní soutěže ze své ligy.

Deník připomíná, že situaci, kdy vítěz Ligy mistrů nepostoupil do dalšího ročníku ze své ligy, se stala v posledních letech jen třikrát (Liverpool 2005, AC Milán 2007 a Chelsea 2012).

Zdroj
ČTK, MF Dnes

Hlavní zprávy

Nejčtenější články