Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Plzni los nepřál. Viktoria narazí v 2. předkole LM na Alkmaar, a ještě venku

Nelehký start na cestě za vysněnou Ligou mistrů čeká na fotbalisty Plzně. Viktoria v 2. předkole narazí na Alkmaar, který před předčasným ukončením nizozemské ligy byl druhý. Český vicemistr bude hrát jediný duel, jenž rozhodne o postoupivším, na venkovním hřišti ve středu 26. srpna v 16:30.

Fotbalisté Plzně po gólu během přípravy
zdroj: Twitter Viktoria Plzeň

Svěřenci slovenského trenéra Adriana Guly vstoupí do nového ročníku evropských pohárů jako první český zástupce. Pokud plzeňský tým druhé předkolo zvládne, zajistí si minimálně účast v základní skupině Evropské ligy. Loni Viktoria ve stejné fázi kvalifikace LM vypadla s řeckým Olympiakosem Pireus.

"Myslím, že informací budeme mít dostatek. Pro nás je klíčové, abychom je dokázali vložit přímo na plochu, přímo do toho jednoho zápasu. V takovém případě všichni cítíme, že je pro nás obrovská výzva udělat maximum pro postup," uvedl Gula.

Český vicemistr poprvé v pohárech narazí na nizozemského soupeře. Alkmaar se v minulosti potkal v EL a její kvalifikaci dvakrát s Libercem a jednou s Jabloncem, z pěti zápasů AZ dvakrát vyhrál a třikrát remizoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se střetne v 2. předkole Ligy mistrů s Alkmaarem

Kvalifikace evropských pohárů se až na závěrečné čtvrté předkolo Ligy mistrů bude hrát kvůli koronavirové pandemii jen na jeden zápas místo tradičních dvou. O dějišti utkání rozhodl los. Při něm byli Západočeši nasazení a mohli dostat ještě Lokomotivu Záhřeb a PAOK Soluň.

Alkmaar v minulé sezoně nizozemské ligy, která byla předčasně ukončena kvůli koronaviru, obsadil druhé místo o skóre za Ajaxem Amsterdam. "Holandská liga byla jedna z mála lig, které se nedohrávaly. Věřím, že může být pro nás mikrovýhoda naše rozehranost a způsob, jakým chlapci museli pracovat v natlačeném závěru sezony," konstatoval Gula.

V AZ působil plzeňský útočník Ondřej Mihálik, který po ročním hostování letos v červnu do Viktorie přestoupil. "Čeká nás mladý, dravý soupeř, který nepodcení absolutně žádnou situaci. Je založený na fyzické, běhavé zátěži. Určitě to nebude jednoduché, na druhou stranu, který soupeř je v Lize mistrů jednoduchý? Nemůžeme si vybírat, máme před sebou výzvu AZ Alkmaar. Chceme to zvládnout a přivézt do Plzně vítězství," řekl Mihálik.

Mistrovská Slavia má velkou šanci, že stejně jako loni vstoupí do kvalifikace Ligy mistrů až ve čtvrtém předkole. K tomu Pražané potřebují, aby aktuální ročník vyhrál tým, který si zároveň zajistí účast ve skupině také z domácí soutěže. Pokud by se tak nestalo, šli by "Červenobílí" do třetího předkola. V případě účasti ve 4. předkole by měli jistou minimálně skupinu Evropské ligy.

Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů v Nyonu (hraje se na jeden zápas 25. a 26. srpna):

Mistrovská část:

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články