Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň vyráží do dalšího souboje o Ligu mistrů. Co může čekat od estonského mistra?

Tallinn - Neznámý outsider z Estonska – zhruba takovou nálepku má soupeř Viktorie Plzeň ve třetím předkole Ligy mistrů, Nomme Kalju. Estonský mistr sezony 2012 z předměstí Tallinnu by pro Viktorii Plzeň teoreticky měl být jedním z nejpřijatelnějších možných soupeřů na cestě do čtvrtého předkola. Kalju však nelze odbýt jako jednoduchou a zbytečnou překážku. Utkání sledujte v přímém přenosu od 17:55 na ČT sport.

Sport
zdroj: ČT4

Kvalita estonské nejvyšší soutěže jistě zaostává za českou Gambrinus ligou. Ostatně estonský stoper Kaarel Kiidron, dnes působící ve Viktorii Žižkov, podotýká, že i vedoucí tým Meistriliigy by v české lize těžko uspěl. Vyhnout se již v tento moment lákavým vyhlídkám na čtvrté, finální předkolo Ligy mistrů, musí být velmi těžké pro kohokoliv, stejně jako pro samotné hráče. Plzeň by navíc díky neúspěchu BATE Borisov byla nasazeným týmem. Místo s Celtikem Glasgow či semifinalistou Evropské ligy Basilejí by se pak přinejhorším mohla utkat například s Dinamem Záhřeb či norským mistrem Molde.

Pro Plzeň by však pozitivní perspektivy měly sloužit jako tím větší motivace předvést co nejlepší výkon proti Kalju. Dobrým varováním pro Viktorii by mohl být příklad Sparty, která uplynulý čtvrtek vypadla v druhém předkole Evropské ligy s podobně neznámým Häckenem. A Kalju samo již dokázalo překvapit finského mistra HJK Helsinky, které vyřadilo po výsledcích 0:0 a 2:1.

Kalju je relativním nováčkem na špici estonského fotbalu, kterému v 90. letech i na začátku nového století dominovaly tallinské kluby Levadia a Flora. Nomme ještě před deseti lety působilo ve třetí lize, již v té době jej však vlastnil podnikatel Kuno Tehva, díky jehož výrazné finanční pomoci se klub dokázal v uplynulé sezoně vypracovat na vrchol Meistriliigy. Letos z něj neustupuje, po dvaceti odehraných kolech je znovu první, přestože třetí Levadia má tři zápasy k dobru a o pět bodů méně.

Nejde však jen o peníze, výraznou měrou se na historickém úspěchu Kalju podílel trenér Igor Prins, který do týmu dovedl několik estonských reprezentantů. Ty pak doplnil o poměrně obskurní zahraniční hráče, kteří však dodávají estonskému mistrovi potřebnou rozmanitost ve stylu hry. Jak sílu na straně jedné, tak technickou zdatnost na straně druhé. Důležitým základním kamenem hry Kalju, jejž Prins podle Angela Palmeriho, autora stránky Tere Italia věnované estonskému fotbalu, velmi často vyzdvihuje, je pak rychlost.

Předvedený výkon proti HJK, kdy Kalju vyhrálo své první utkání na evropské scéně, je pak velmi dobrým dokladem toho, čeho je estonský tým schopen – a co by chtěl zopakovat i proti Plzni. Lze očekávat pojetí hry založené na kompaktní defenzivě, bleskových důrazných protiútocích a síle v osobních soubojích a při standardních situacích.

"Je to soupeř, který je dobře organizovaný, čeká na brejky a zahrává zajímavé standardky," je si vědom trenér Plzně Pavel Vrba. Nebude se však se svým týmem soustředit jen na eliminaci předností soupeře. "Hráči informace (o týmu) dostanou, ale budeme určitě chtít hrát fotbal, který je nám vlastní, díky síle při hře s míčem jsme schopni se v zápase prosadit," doplnil kouč.

Podle plzeňských hráčů mezi Kalju a soupeřem z druhého předkola Željezničarem Sarajevo příliš mnoho rozdílů není. "Atmosféra v Estonsku nebude tak bouřlivá jako v Sarajevu, ale zase Kalju má asi kvalitnější tým než Sarajevo. Nebude to nic jednoduchého," řekl reprezentační záložník Vladimír Darida. "Mají lépe propracovanou obranu. V lize dostávají málo branek. Jsou hodně rychlí, mají nebezpečnou přechodovou fázi, takže si musíme dát pozor na jejich brejky. Musíme se vyvarovat chyb v rozehrávce," upozornil reprezentační záložník.

Lukáš Hejda, který nastoupí za vykartovaného Václava Procházku, přitakává. "Dá se to trochu přirovnat k Sarajevu, ale hrají v kompaktnějším bloku a hlouběji. Budeme muset hrát rychleji po křídlech. Každopádně nás čeká tvrdá práce," míní Hejda, který se v Estonsku představí po boku Mariána Čišovského. "Teď v Příbrami jsem hrál zleva a doprava se posunul Vašek (Procházka), abych byl připraven hrát vedle Mariána zleva. Mám to trochu přes nohu a levačka u mě není dobrá, ale nevidím v tom problém," soudí odchovanec Sparty.

Oba týmy ve víkendových utkáních v domácích soutěžích šetřily své opory, což je zvláště pro Plzeň dříve poměrně nevídaná věc. "Doufám, že odpočinek proti Příbrami nám pomůže a budeme zase plní sil," říká Daniel Kolář. Regenerace je pro hráče Viktorie důležitá i kvůli vysokým teplotám v Čechách a plzeňští fotbalisté kvitují, že nebudou muset hrát v takových podmínkách jako o víkendu v domácí soutěži. "Člověka to unavuje, i když jenom doma sedí. Je to nepříjemné. Ale už jsme si zjišťovali teploty v Estonsku a tam by mělo být příjemněji. V den zápasu hlásí 26 stupňů. Tak se snad trochu ochladíme," říká Milan Petržela.

Předpokládané sestavy

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Hejda, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář, Kovařík - Wágner

Kalju: Teles - Sisov, Koogas, Barengrüb, Kallaste - Puri, Ceesay - Kimbaloula, Wakui, Quintieri - Neemelo

Zdroj
ČT sport, ČTK, Tere Italia [http://tereitalia.altervista.org/]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články