Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň vyhrála v Tel Avivu 2:1 a přiblížila se postupu

Tel Aviv - Fotbalisté Plzně zahájili boj o Ligu mistrů velmi nadějně. V úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů vyhráli 2:1 na hřišti Maccabi Tel Aviv a výrazně se přiblížili postupu do play-off. V prvním poločase zmrazili domácí dvěma brankami Aidin Mahmutovič a Milan Petržela, izraelský mistr už stihl jen snížit zásluhou Baraka Itzhakiho.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Západočeši měli hned v úvodu výhodu volného přímého kopu, když stoper Tal Ben Haim I. trefil kopačkou do obličeje Mahmutoviče, Petrželův oblouček však doskákal pouze do zámezí. Poté však na dlouhé minuty převzalo iniciativu Maccabi, které ohrožovalo Kozáčikovu branku zejména rychlými akcemi po levé straně, kde se prosazoval aktivní Ben Basat. Právě po jeho kontaktu s Procházkou se domácí dožadovali v 10. minutě penalty, běloruský rozhodčí Kubalko ale správně nechal pokračovat ve hře.

Izraelci ale ze svého tlaku žádnou výraznější šanci nevytěžili, a tak udeřilo na druhé straně. Standardní situaci Plzeňských sice obrana Maccabi dokázala odvrátit, v pokračující akci ale Limberský našel nedostatečně hlídaného Procházku a jeho přízemní centr z pravé strany doklepl do odkryté branky na zadní tyči nabíhající Mahmutovič.

Branka hostů trochu zchladila do té doby velmi hlučně povzbuzující publikum na Bloomfiled Stadium a o čtyři minuty později mělo být pro domácí ještě hůře. Procházka nákopem přes polovinu hřiště oslovil nabíhajícího Petrželu, který využil nejistého vyběhnutí brankáře Juana Pabla a snadno jej prostřelil. A gólman Maccabi se příliš nevyznamenal ani vzápětí proti Kovaříkově centru, který vyboxoval jen s velkými obtížemi.

Opaření Izraelci začali kupit chyby v přechodové fázi, ke Kozáčikově brance se prakticky nedostávali a z hlediště se začal ozývat nespokojený pískot. Ve 37. minutě sice záložník Ben Haim II. otřel svou nebezpečnou střelu o břevno, jinak se ale Maccabi přes pozorně bránící Plzeň nedokázalo prosadit.

Trenér Slaviša Jokanovič zareagoval na nepříznivý vývoj o poločase dvojím střídáním, ale aktivně hrající Viktoria nepustila domácí do žádného výraznějšího tlaku a akce Maccabi často končily už na polovině hřiště. Na druhé straně se do nadějné pozice dostal Petržela, jeho přízemní centr však nenašel ve vápně nikoho ze spoluhráčů.

Domácí se k výraznější příležitosti propracovali až v 78. minutě, Igiebor si ideálně narazil s Itzhakim, gólman Kozáčik mu však vykryl střelecký úhel a míč skončil v zámezí. O minutu později však už hostující obrana kapitulovala, Kozáčik tentokrát zaváhal s vyběhnutím a Itzhaki ho jemným obloučkem dokázal přehodit.

Plzeň se v závěrečné desetiminutovce převážně bránila a mohla ještě o cenné vítězství přijít, Itzhakiho střelu po Zahaviho průniku ale dokázal zblokovat Rajtoral. V poslední minutě mohl naopak pojistit výhru Viktorie Kovařík, jeho tvrdou ránu ale zastavilo břevno. Přesto si Západočeši vezou z hlavního města Izraele velmi příznivý výsledek. Odveta se hraje příští středu v Plzni.

Maccabi Tel Aviv - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)

Branky: 79. Itzhaki - 17. Mahmutovič, 21. Petržela. Rozhodčí: Kulbakov - Žuk, Masljanko (všichni Běl.). ŽK: Ben Haim I., García - Hrošovský. Diváci: 13 000.

Maccabi: Juan Pablo - Špungin, Ben Haim I., García, Ziv - Alberman, Igiebor - Micha (46. Vermouth), Zehavi, Ben Haim II. (63. Itzhaki) - Ben Basat (46. Rikan). Trenér: Jokanovič.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava - Petržela (86. Kopic), D. Kolář (70. Hrošovský), Kovařík - Mahmutovič (75. Holenda). Trenér: M. Koubek.

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Zápas naplnil mé očekávání. Potvrdilo se, že domácí jsou v ofenzivě hbití, kreativní, dynamičtí a nebezpeční. Museli jsme zvládnout jejich útočnou sílu, to znamená je dobře pokrýt. Naše taktika byla nedovolit soupeři vnikání na kolmé přihrávky. Na to jsme se hodně připravovali. Bylo zapotřebí být aktivní v bloku a bylo zapotřebí hrát na brejky. Hlavně v prvním poločase se to podařilo dobře zrealizovat, kdy Mahmutovič a Petržela vstřelili góly. Ta inkasovaná branka byla řešitelná, trošku mě mrzí. Ale jinak převládá spokojenost."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články