Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Plzeň bude ve 2. a 3. předkole Ligy mistrů nasazená, Slovácko čeká na finále EKL

Minimálně ve dvou ze tří předkol Ligy mistrů budou fotbalisté Plzně nasazení. K postupu do skupinové fáze potřebují tuzemští šampioni vyřadit trio soupeřů. Slovácko jako vítěz domácího poháru má jistotu 3. předkola Evropské konferenční ligy a je možné, že se nakonec posune do kvalifikace Evropské ligy. Druhý celek ligy Slavia a poražený finalista MOL Cupu Sparta začnou už ve 2. předkole Evropské konferenční ligy.

Poté, co český fotbal kvůli poklesu v žebříčku koeficientů přišel o jeden tým v pohárech a v příští sezoně nasadí do předkol jen čtyři místo dosavadních pěti zástupců, si kvalifikaci Ligy mistrů zahraje pouze šampion. Plzeň začne ve 2. předkole, v němž je podle klubového koeficientu třetím nejvýše postaveným účastníkem.

Západočeši mají na výběr z 10 možných variant, z toho hned v osmi jde o vítěze úvodního předkola. Papírově nejtěžším protivníkem by zřejmě byl švýcarský mistr FC Curych, náročným soupeřem by byl i izraelský šampion Maccabi Haifa. Viktoria by mohla narazit také na Slovan Bratislava.

V případě postupu by byli ve 3. předkole Plzeňští opět nasazeni a tentokrát by jim připadla jedna ze šesti variant. Západočeši by mohli dostat Kluž, Bodö/Glimt, loňského přemožitele Slavie Ferencváros Budapešť či Ludorogec Razgrad, který Viktorii vyřadil v roce 2016. Pro případné závěrečné 4. předkolo je zatím Viktoria nejvýše postaveným celkem ze čtyř nenasazených klubů a hrozily by jí Dinamo Záhřeb, Crvena zvezda Bělehrad, Olympiakos Pireus s českým brankářem Tomášem Vaclíkem a FC Kodaň.

Pokud Plzeň zvládne alespoň jeden dvojzápas kvalifikace, bude mít jistotu účasti ve skupině Evropské konferenční ligy. V případě vyřazení ve 2. předkole Ligy mistrů čeká Viktorii 3. předkolo Evropské ligy, pokud neuspěje ani v něm, přejde do 4. předkola Evropské konferenční ligy. Za postup do skupiny Ligy mistrů je prémie v přepočtu téměř 400 milionů korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále poháru Slovácko - Sparta Praha

Po snížení počtu pohárových účastníků na čtyři přišlo Česko o místo v Evropské lize, přesto by nakonec ve druhé nejkvalitnější pohárové soutěži mohlo mít zástupce. Pokud si vítěz finále Evropské konferenční ligy, které se hraje příští středu, zajistí ze své domácí soutěže účast v jakékoliv fázi Ligy mistrů či Evropské ligy, mohlo by se Slovácko posunout do 3. předkola Evropské ligy. Feyenoord Rotterdam již tuto podmínku splnil, druhý z finalistů AS Řím musí v závěrečném kole italské ligy udržet šesté místo.

Případný posun vítěze českého poháru do kvalifikace Evropské ligy zatím není stoprocentně jistý, UEFA ho ještě nepotvrdila. Propočty vycházejí z toho, jak Unie evropských fotbalových asociací postupovala v minulých letech. Vítěz domácího poháru měl původně startovat ve 2. předkole Evropské konferenční ligy, po vyřazení ruských klubů kvůli válce na Ukrajině se ale posunul do 3. předkola, možná poskočí dokonce o soutěž výš.

Slavia a Sparta, která v nejvyšší soutěži skončila třetí, začnou ve 2. předkole Evropské konferenční ligy a na cestě do skupiny musejí přejít přes tři soupeře. Jakékoli klopýtnutí znamená pro oba nejbohatší české kluby to, že na podzim budou v pohárech chybět.

Slavia, která marně usilovala o čtvrtý ligový titul po sobě, má jistotu, že by ve všech třech předkolech byla nasazena, Sparta zatím jen ve 2. a 3. předkole. Výběr soupeřů je velmi široký, ve 2. předkole připadají v úvahu AIK Stockholm, Lilleström nebo Čenstochová s českým kapitánem Tomášem Petráškem.

Los 2. předkola Ligy mistrů i Evropské konferenční ligy se uskuteční 15. června.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články