Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Plzeň bude mít v Lize mistrů na dresech logo Nadace pro transplantaci kostní dřeně

Fotbalisté Plzně budou mít vůbec jako první český tým v historii evropských pohárů přímo na dresech logo charitativní organizace. V zápasech Ligy mistrů budou propagovat Nadaci pro transplantaci kostní dřeně. Svolení od UEFA dostala Viktoria po dlouhých jednáních.

Plzeňský dres s logem Nadace pro transplantaci kostní dřeně
zdroj: fcviktoria.cz

"Budeme prvním českým klubem v historii, který na svém dresu ponese logo nadace v rámci evropských pohárů. Jsme velmi rádi, že se nám vše podařilo dohodnout se zástupci UEFA," řekl marketingový manažer klubu Jaromír Hamouz.

UEFA si loga na dresech pozorně hlídá. Prostor charitám a nadacím dává minimum klubů, z velkoklubů je známa zejména Barcelona propagací organizace UNICEF. Plzeň však svůj záměr prosadila a může logo nadace umístit do zadní části dresu pod číslo hráčů.

"Není to úplně standardní. Nechali jsme si udělat právnický rozbor předpisů a začali jsme komunikovat s UEFA. Byl to zdlouhavý a náročný proces, na losování Ligy mistrů v Monaku jsme zástupcům UEFA předali vzorový dres a pak jsme dostali pozitivní stanovisko," popsal Hamouz. "UEFA jde především o to, aby to byla nekomerční záležitost. My jsme proto museli dokládat, že je to opravdu jen ku prospěchu neziskové organizace. A to se podařilo," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň bude mít v LM na dresu charitativní logo

Logo bude na plzeňských dresech jen v zápasech Ligy mistrů. "UEFA umožňuje mít na dresech logo jen jednoho partnera a případně jedné neziskovky. Díky tomu bude dobře vidět. V české lize jsou dresy přeplácané reklamou, že by to nebylo důstojné," vysvětlil prezident klubu Tomáš Paclík. "Výsledkem je zcela unikátní věc a jsem velmi rád, že můžeme jako klub pomoci," dodal.

Plzeňský klub nadaci začal podporovat už před sedmi lety, tehdy do registru dárců vstoupil celý tým pod vedením tehdejšího kapitána Pavla Horvátha, trenér Pavel Vrba či generální manažer Adolf Šádek. Nyní se zapojí letní posily i hráči z výběru do 19 let.

Klub připravuje v rámci spolupráce s nadací další akce. Mimo jiné usiluje o to, aby do registru mohli vstupovat i fanoušci přímo na stadionu. "Chtěl bych oslovit nejen naše fanoušky, ale i ostatní, aby se zapojili. Už se nemusí dávat krev, teď je to úplně na pohodu. Kdo váhal, teď je správný čas se připojit," řekl kapitán Plzně Roman Hubník, který je v registru tři roky.

NTKD funguje od roku 1992 a po celé České republice pomáhá nemocným s onkologickým onemocněním krve, zejména s leukémiemi a lymfomy. Hlavní oblastí podpory jsou dárcovství a transplantace krvetvorných buněk, ale také vybavení hemato-onkologických center a laboratoří. V současné době je v ČR zaregistrováno jedno procento z celé populace.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články