Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Penaltová dřina se vyplatila, radoval se hrdina Arsenalu. Conceicao obvinil Artetu z urážek rodiny

Na prvním postupu Arsenalu do čtvrtfinále Ligy mistrů po 14 letech měl obrovskou zásluhu španělský brankář David Raya, který se stal králem penaltové loterie na Emirates Stadium. Zejména díky jeho instinktům během rozstřelu vyřadili Gunners stejně jako v roce 2010 soupeře z Porta. Po utkání to na trávníku jiskřilo emocemi, které umocnilo prohlášení kouče portugalského týmu Sérgia Conceicaa, jenž nařkl kolegu na lavičce soupeře Mikela Artetu z urážek rodiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Arsenal – Porto

Porto v prvním utkání zvítězilo doma 1:0. Arsenal jeho náskok v odvetě dorovnal a po prodloužení rozhodovaly penalty. Šlo o první rozstřel ve vyřazovací části Ligy mistrů od finále 2016 mezi Atléticem a Realem. Lídr anglické ligy v nich uspěl poměrem 4:2 a postoupil.

Závěr byl divoký, před odchodem do kabin nastala na hřišti strkanice. Dusno bylo i mezi kouči. "Během duelu se otočil k naší lavičce a urazil mou rodinu. Řekl jsem mu, ať si dává pozor, protože ten, koho urazil, už není mezi námi. Měl by se soustředit na vedení svého týmu," prohlásil Conceicao během tiskové konference. "Bez komentáře. Moc děkuji," reagoval Arteta, když dostal otázku na konflikt se svým protějškem.

Zatímco Gunners proměnili všechny čtyři pokutové kopy, Wendell ve druhé sérii poslal míč do tyče a gólman Raya ho pak po odrazu s notnou dávkou štěstí vyrazil nohama. Na závěr pak vychytal Galena a byl vyhlášen mužem zápasu. "Na penaltách jsme v tréninku hodně pracovali a dřina se nakonec vyplatila," zdůraznil osmadvacetiletý brankář, který před rozstřelem na lavičce rychle prostudoval tahák se střelci soupeře.

Barcelonský rodák se přitom po příchodu do Anglie zprvu těžce prosazoval, mimo jiné si zachytal i na hostování v Southportu v páté nejvyšší soutěži. "Postup do čtvrtfinále Ligy mistrů po takových letech pro mě znamená úplně všechno. Užijme si ho. Klíčové bylo udržet čisté konto a dát gól. Mám prostě kliku," vylíčil Raya. "David byl skvělý. Postup nám vychytal," pochválil spoluhráče útočník Bukayo Saka.

Arsenal je lídrem Premier League, hned po reprezentační přestávce ho čeká v boji o titul důležitý šlágr na stadionu Manchesteru City. "Jsem tak šťastný. Uplynulo 14 let, což je dlouhá doba pro klub, jako je Arsenal. Ukazuje to, jak to bylo těžké. Na Emirates Stadium začínáme vytvářet neuvěřitelnou energii," dodal trenér Arteta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články