Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Pařížské trojhvězdí v troskách. Musíme použít až plán D, ale naši DNA nezměníme, řekl Tuchel

Patří k nejobávanějším útočným triím ve světovém fotbale. Kylian Mbappé, Edinson Cavani, Neymar, co jméno, to pojem a dohromady? Teprve síla. Jenže toto hvězdné uskupení Paris Saint-Germain se nyní rozpadlo. Vinou zranění zbyl pro veledůležité úvodní utkání osmifinále Ligy mistrů na půdě Manchesteru United pouze prvně jmenovaný. Kouč PSG Thomas Tuchel proto musí hodně improvizovat, na stylu hry francouzského týmu ale nic měnit nechce.

Kouč PSG Thomas Tuchel a Edinson Cavani
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Je to jejich hlavní sezonní cíl. Že fotbalisté PSG vyhrají francouzskou ligu, s tím už se prostě nějak počítá. Z posledních šesti sezon se tak stalo hned pětkrát, a pokud se svět nezblázní, scénář se zopakuje i letos. Pařížské zraky tak směřují především na milionářskou soutěž, Ligu mistrů.   

Kvůli vládnutí mezi elitou, tedy samozřejmě i obrovským platům, do týmu průběžně zamířily hvězdy světového formátu. Neymar, Cavani, Mbappé a další. Avšak od sezony 2012/13, kdy se do Ligy mistrů klub vrátil, Pařížané neprošli přes čtvrtfinále. V posledních dvou ročnících dokonce řekli sbohem a šáteček už v osmifinále.

Letos proto měli jasný plán, špatnou bilanci zlomit. Osud k nim je však opět krutý.

První bod je znovu obtížný soupeř. Před dvěma lety vypadli s Barcelonou po obrovském selhání v odvetě, loni, kdy byli v týmu už i Neymar a Mbappé a měli být nejsilnější za x let, narazili na budoucího vítěze Real Madrid. A letos? Manchester United. Tým, který ještě nedávno působil jako snadná kořist, se po odchodu kouče José Mourinha a příchodu Ole Gunnara Solskjaera změnil v extrémně těžkého soka, který pod vedením norského trenéra ještě neprohrál.

Druhý je ještě horší. Hvězdné útočné trio, které mělo být největší hrozbou, se rozpadlo. Nejprve si kotník zranil Brazilec Neymar, ke kterému se v posledním ligovém zápasu při kopání penalty přidal Cavani, jenž si poranil sval.

Z obávaného tria tak zůstal jen Mbappé a trenér Thomasi Tuchel musel měnit vše, co měl v hlavě. "Mám obavy, protože nám chybějí naši klíčoví hráči. Pro rozhodující zápasy Ligy mistrů jsou absolutně nezbytní. Nemáme náhradu za Ediho, nemáme náhradu za Neymara. Už nehledáme plán B, ale plán D," prohlásil Tuchel.

PSG bez obou hvězdných hráčů nastoupilo v sezoně jen jedinkrát. V prvním ligovém kole proti Monaku a zápas ovládlo jasně 4:0. Jenže to byla pouze francouzská liga a Monako je v probíhajícím ročníku v obrovské krizi a bojuje o udržení.

Chceme skórovat, více než jednou

Současná situace tak bude pro Pařížany i Tuchela, jehož práce je hodnocena právě především na základě výsledku v Lize mistrů, pořádnou výzvou. "Ano, budeme je moc postrádat, ale máme naši identitu a nehodláme náš styl kvůli absencím měnit. Jsme zvyklí hrát útočně, je to v naší DNA a změna by byla příliš náročná," nechal se slyšet německý trenér.

První varování ale PSG dostalo nedávno. Ve šlágru francouzské ligy na začátku února, kdy chyběl jen Neymar, poprvé v ročníku Ligue 1 prohrálo na půdě Lyonu 1:2. Nyní je v cestě náročnější sok a navíc ubyl hrotový útočník, za něhož na lavičce není alternativa.

Velká pozornost a odpovědnost tak bude směřovat na dvacetiletého francouzského mistra světa Mbappého, který má v domácí soutěži průměr více než gólu na zápas a v Lize mistrů má bilanci tří tref a stejný počet asistencí.

Tuchel ale před vytvářením obrovského tlaku na Mbappého varuje a chce ho rozmělnit mezi celou jedenáctku. "Nemůžeme na něj tlačit, aby oba nahradil. Nemůže přece dělat práci za tři. On má své kvality. Potřebuje volnost, aby hrál sebevědomě. Chci po hráčích, aby mu pomohli dobrými přihrávkami, a on si musí dobře nastavit hlavu. Kylian má šanci ukázat, co v něm je," vysvětlil kouč.

Na druhé straně bude stát ale extrémně silný soupeř. Od nástupu Solskjaera těsně před Vánoci United odehráli jedenáct duelů. Deset z nich vyhráli a pouze jednou remizovali. Navíc začali hrát mnohem atraktivnější fotbal a hráči jako Paul Pogba, Marcus Rashford či Anthony Martial se dostali do famózní formy.

"Ano, budou momenty, kdy budeme muset bránit hluboko. Čekám, že United nás budou tlačit a napadat, ale musíme ze sebe dostat to nejlepší na všech frontách. Jsme zde, abychom skórovali. Ideálně více než jednou," dodal Tuchel.

Před PSG tak stojí další pořádná výzva. Zvládne ji i bez hvězd?

Zdroj
ČT sport, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články