Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ajax srazil Ronalda a spol., Barcelona nedala Manchesteru United šanci

Fotbalisté Ajaxu řádí v Lize mistrů dál. Po Realu Madrid vyřadili ve čtvrtfinále i Juventus. Vyhráli 2:1 a po remíze 1:1 v Amsterdamu jdou do semifinále. Tam prošla v klidu i Barcelona, která Manchesteru United předvedla, jak důležité je míti Messiho. Ten se o výhru 3:0 zasloužil dvěma úvodními góly, po nichž katalánský kolos vedl 2:0 už ve dvacáté minutě. Lídr španělské ligy vyzve v semifinále lepšího z dvojice Liverpool - Porto, Ajax čeká Manchester City nebo Tottenham. 

Matthijs de Ligt (vlevo) slaví se spoluhráči z Ajaxu vstřelený gól
zdroj: REUTERS autor: Alberto Lingria

Ajax překvapil, přehrál a zaslouženě postoupil 

Žádný strach z velkých zvířat nemají hráči Ajaxu. To předvedli opět i na stadionu Juventusu se slavným Cristianem Ronaldem. Domácí měli v úvodu zápasu častěji míč na kopačkách, ale moc nehrozili, a tak se z toho za chvíli vyklubala hra o střed hřiště. A když už se začalo hrát před oběma brankami – napřáhl Dybala z hranice velkého vápna, ale gólman Onana skočil k levé tyči včas.

Pak ale italský celek kopal roh, Ronaldo utekl bránícímu de Ligtovi, který v cestě za ním strčil do spoluhráče, ten upadl a Ronaldo zcela sám hlavou otevřel skóre.

Radost ale Juventusu nevydržela dlouho. Druhá pěkná kombinace kolem jeho pokutového území skončila u Van de Beeka, který už byl sám před brankářem Szczesnym a trefil se přesně k jeho levé tyči – 1:1. Tak skončila první půle.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Juventus - Ajax

Kdo čekal, že po přestávce Juventus potvrdí roli favorita, ten se hodně spletl. Po pěti minutách sebevědomý Ajax opět získal navrch, lepším pohybem a výbornou kombinací motal obranu italského celku, který se marně spoléhal na Ronalda, kterého málo využíval.

Kdyby fotbalisté nizozemského týmu před brankou Juventusu příliš nekombinovali, mohli vyhrát ještě výrazněji. Takhle dali jediný gól po rohu, kde se trefil hlavou de Ligt. Další šance byly nevyužity. Na druhé straně měl dvě hlavičky Ronaldo, ale brankář Onana je stačil zlikvidovat.

Messi poslal Barcelonu po čtyřech letech do semifinále

Manchester United mohl smazat ztrátu už po půl minutě hry. Pogba poslal za obranu domácích přihrávku na Rashforda, který trefil břevno. V 11. minutě odpískal rozhodčí Brych penaltu pro Barcelonu za Fredův zákrok na Rakitiče. Po zhlédnutí videa ale německý sudí pokutový kop odvolal.

Katalánské mužstvo situace dlouho nemrzela. V 16. minutě zaváhal hostující obránce Young při rozehrávce, Messi si navedl míč do středu hřiště a přízemní střelou zpoza vápna k tyči překonal gólmana De Geu. Argentinský útočník se v této sezoně Ligy mistrů prosadil podeváté, čímž se v pořadí kanonýrů odpoutal od Roberta Lewandowského z Bayernu Mnichov. Ve čtvrtfinále této soutěže se trefil poprvé od roku 2013.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Barcelona - Manchester United

Čtyři minuty po úvodní trefě zaokrouhlil kapitán Barcelony počet gólů na deset. Messi vystřelil z téměř totožného místa jako předtím, jen opačnou nohou, a De Geovi proklouzl balon pod tělem.

V nastaveném čase mohli domácí přidat další branku. Po Messiho individuální akci nahrál Alba před branku na vzdálenější tyč na Roberta, jenž se trefil přímo do De Gey. Konečné skóre stanovil v 61. minutě povedenou střelou z dálky Coutinho.

Barcelona porazila "Rudé ďábly" počtvrté za sebou a ani v pátém pohárovém utkání doma s United neprohrála. Před vlastními diváky nenašla v Lize mistrů přemožitele 31 zápasů, což je rekord.

Odvetná čtvrtfinále Ligy mistrů:

Juventus Turín - Ajax Amsterdam 1:2 (1:1)

Branky: 28. Ronaldo - 34. Van de Beek, 67. De Ligt. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Rainville (video, všichni Fr.). ŽK: Can, Ronaldo (oba Juventus). Diváci: 41.445. První zápas: 1:1, postoupil Ajax.

Juventus: Szczesny - De Sciglio (64. Cancelo), Rugani, Bonucci, Sandro - Can, Pjanič, Matuidi - Bernardeschi (80. Bentancur), Dybala (46. Kean), Ronaldo. Trenér: Allegri.

Ajax: Onana - Veltman, De Ligt, Blind, Mazraoui (11. Sinkgraven, 82. Magallán) - Schöne, Van de Beek, De Jong - Zijach (88. Huntelaar), Tadič, Neres. Trenér: Ten Hag.

FC Barcelona - Manchester United 3:0 (2:0)

Branky: 16. a 20. Messi, 61. Coutinho. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Suaréz (Barcelona). Diváci: 96.708. První zápas: 1:0, postoupila Barcelona.

Barcelona: Ter Stegen - Roberto (71. Semedo), Piqué, Lenglet, Alba - Rakitič, Busquets, Arthur (75. Vidal) - Messi, Suárez, Coutinho (81. Dembélé). Trenér: Valverde.

Manchester: De Gea - Jones, Lindelöf, Smalling, Young - McTominay, Fred, Pogba - Lingard (80. Sánchez), Rashford (73. Lukaku), Martial (65. Dalot). Trenér: Solskjaer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články