Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liverpoolskou sérii bez porážky ukončilo Atlético, dortmundský Haaland řádil proti PSG

Úvodní osmifinálové zápasy Ligy mistrů patřily domácím týmům. Atlético Madrid porazilo díky brzké trefě Saúla Ňígueze 1:0 obhájce trofeje z Liverpoolu, kteří prohráli poprvé po 14 soutěžních zápasech. Hlavní hvězdou utkání v Dortmundu se stal Eling Haaland. Devatenáctiletý útočník, který v soutěži na podzim střílel branky ještě v dresu Salcburku, dvěma trefami zajistil výhru Borussie nad PSG 2:1.

Sedící Erling Haaland slaví se spoluhráči z Dortmundu gól
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Liverpool v posledních čtyřech soutěžních zápasech udržel čisté konto, ale na stadionu Atlética, kde vloni na jaře vyhrál finále Ligy mistrů, inkasoval už ve čtvrté minutě. Po rohu se odrazil míč k domácímu Ňíguezovi a ten sám před brankářem nezaváhal. Španělský záložník si připsal desátý gól v Lize mistrů a z toho polovinu dal ve vyřazovací fázi.

Atlético bylo navzdory početné marodce v úvodu nebezpečnější a v 26. minutě málem přidal druhou branku Morata, kterého vychytal Alisson. Liverpool sice většinu času držel míč, ale výraznou šanci si za celou první půli nevytvořil. Salahovu střelu v 35. minutě srazil obránce na roh.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Atlético Madrid - Liverpool

Egyptský kanonýr neuspěl ani v 53. minutě, kdy hlavičkoval vedle. Mimo mířil i v 73. minutě Henderson a finalista Ligy mistrů z let 2014 a 2016 už cennou výhru, teprve druhou z posledních osmi soutěžních duelů, udržel. Liverpool, který v této sezoně anglické ligy ztratil body pouze za jednu remízu, nevystřelil mezi tyče. V éře pod trenérem Jürgenem Kloppem se mu to stalo teprve podruhé a poprvé od podzimu 2018.

V Dortmundu padaly góly v druhé půlce, Haaland dotáhl čelo

V Dortmundu byla v první půli k vidění taktická bitva s minimem šancí. Neymarova střela z přímého kopu skončila v 10. minutě vedle a na druhé straně vychytal Sancha brankář Navas.

Po změně stran jako první zahrozil hostující Mbappé, který v 66. minutě napálil jen brankáře. O tři minuty později udeřili domácí. Po zblokované střele se dostal k dorážce Haaland a zblízka poslal Borussii do vedení. Po zimním příchodu ze Salcburku devatenáctiletý talent skóroval za Dortmund při prvním startu v lize, v domácím poháru i v Lize mistrů.

Pařížané za šest minut srovnali. Mbappé se protáhl obranou a před prázdnou brankou připravil gól Neymarovi. Jenže za další dvě minuty převzal před vápnem míč Haaland a napálil ho nechytatelně pod břevno. Norský mladík si připsal desátý gól v této sezoně Ligy mistrů a dotáhl se na nejlepšího střelce Roberta Lewandowského z Bayernu Mnichov. V sedmi zápasech za Dortmund Haaland skóroval jedenáctkrát.

Hostující Neymar poté trefil vnější část tyče a už v nastavení hlavičkoval těsně nad Silva. Trenérovi PSG Thomasi Tuchelovi tak zhořkl návrat do Dortmundu, který před angažmá ve Francii vedl.

Úvodní osmifinálová utkání Ligy mistrů:

Borussia Dortmund - Paris St. Germain 2:1 (0:0)

Branky: 69. a 77. Haaland - 75. Neymar. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Witsel - Gueye, Neymar, Meunier, Verratti. Diváci: 66 099 (vyprodáno).

Dortmund: Bürki - Piszczek, Hummels, Zagadou - Hakimí, Can, Witsel, Guerreiro - Sancho (90. Schmelzer), Hazard (67. Reyna) - Haaland. Trenér: Favre.

PSG: Navas - Meunier, Kimpembe, Silva, Kurzawa - Verratti, Marquinhos, Gueye - Di María (77. Sarabia), Mbappé, Neymar. Trenér: Tuchel.

Atlético Madrid - Liverpool FC 1:0 (1:0)

Branka: 4. Ňíguez. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Gil (video, všichni Pol.). ŽK: Correa - Mané, Gomez, Klopp (trenér). Diváci: 67.443.

Atlético: Oblak - Vrsaljko, Savič, Felipe, Renan Lodi - Koke, Ňíguez, Partey, Lemar (46. Llorente) - Correa (77. Costa), Morata (70. Vitolo). Trenér: Simeone.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Henderson (80. Milner), Fabinho, Wijnaldum - Salah (72. Oxlade-Chamberlain), Firmino, Mané (46. Origi). Trenér: Klopp.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články