Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nová technologie pohlídá ofsajdy v Lize mistrů a v Superpoháru

Stále víc se moderní technologie prosazují i do klasických sportů. Evropská fotbalová unie UEFA nasadí v zápasech skupinové fáze Ligy mistrů poloautomatický systém upozorňující na postavení mimo hru. Ten se poprvé předvede v Superpoháru UEFA v Helsinkách mezi Realem Madrid a Frankfurtem. Už dříve oznámila mezinárodní fotbalová federace FIFA, že novou technologii využije v listopadu a prosinci během mistrovství světa v Kataru.

Poloautomatický systém na ofsajdy
zdroj: FIFA

"UEFA neustále hledá nové technologie a způsoby, jak pomoct rozhodčím a posunout fotbal dál. Nový systém umožní i videorozhodčím vyhodnotit situace mnohem rychleji a přesněji," uvedl šéf sudích UEFA Roberto Rosetti.

Fotbalisté budou během zápasu snímáni speciálními kamerami prostřednictvím 29 bodů. V kombinaci se senzorem v míči poté nasbíraná data vyhodnotí umělá inteligence a vytvoří 3D animaci, kterou uvidí i diváci na stadionu na velkoplošných obrazovkách.

UEFA testovala novou technologii dva roky. Celkem ji zkušebně použila během 188 utkání včetně celého minulého ročníku Ligy mistrů nebo nedávného ženského Eura. Podle Rosettiho jsou všechny stadiony týmů v Lize mistrů na nový systém připraveny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články