Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Nemáme na výběr a musíme LM vyhrát, zní z Lyonu. Manchester City je ale velkým favoritem

Vyřadil Juventus a už mu zbývají jen dva nejtěžší kroky. Skrze domácí soutěž to nepůjde, Lyon si může zachránit účast v Lize mistrů jen triumfem. Věru nic jednoduchého. V závěrečném čtvrtfinále se v Lisabonu utká s Manchesterem City. Sestřih utkání vysílá od 23:00 ČT sport.

Fotbalisté Lyonu
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Philippe LECOEUR

"Čeká nás nejdůležitější zápas sezony. Můj sen je hrát Ligu mistrů, a abychom tam byli i v příští sezoně, nemáme na výběr a musíme ji vyhrát," připomněl záložník Bruno Guimaraes, že v předčasně ukončené francouzské lize skončil Lyon sedmý mimo pohárové příčky.

Lyon sice v odvetě s Juventusem prohrál 1:2, ale protože doma vyhrál 1:0, postoupil díky gólům ze hřiště soupeře po deseti letech do čtvrtfinále. V něm bude stejně jako City usilovat o druhou semifinálovou účast v klubové historii. Lyon mezi nejlepší čtyřku prošel v ročníku 2009/10, City před čtyřmi lety.

"Lyon má dobré hráče, nakonec vyřazením Juventusu to jen potvrdil. A abyste ve dvou zápasech vyřadili Juventus, musíte hrát velmi dobře a zodpovědně," řekl obránce City Kyle Walker, podle kterého jde výběr trenéra Pepa Guardioly do čtvrtfinále s jasným cílem.

Aby se totiž City zařadilo mezi evropské velkokluby, potřebuje to potvrdit triumfem v Lize mistrů. "Když jsem přišel do City, asi bych vám řekl, že je pro mě nejdůležitější vyhrát Premier League, protože jsem ji nikdy nevyhrál. Teď už mám tituly dva plus nějaké další trofeje a budu mluvit za celý klub, když řeknu, že Manchester City potřebuje vyhrát Ligu mistrů," dodal Walker.

Manchester City i Lyon vstoupily do osmifinále koncem února, poté ale soutěž přerušila pandemie koronaviru. Rozjela se až minulý týden a anglický celek si doma stejně jako předtím ve Španělsku poradil 2:1 s Realem Madrid a třináctinásobné šampiony vyřadil.

Sudí: svízelný případ

Zápas bude řídit nizozemský rozhodčí Danny Makkelie a už před zápasem se dostal do nezáviděníhodné situace. Vyřazení Lyonu by totiž pomohlo do základní skupiny nadcházejícího ročníku Ligy mistrů Ajaxu Amsterdam a francouzský celek proto podle některých médií dokonce zvažuje, že proti delegaci podá protest.

Volba Makkelieho pro sobotní zápas se nelíbí ani jeho krajanovi a bývalému rozhodčímu Dicku Jolovi. "UEFA by ho neměla stavět do takové situace. Nikdy! Z finančního i sportovního pohledu jde o hodně a dokážete si představit, jak se k tomu postaví francouzské noviny? Pustí se do něj ještě před zápasem," uvedl sudí, který řídil finále Ligy mistrů v roce 2001.

Řečí statistik:

- Manchester City se s Lyonem potkal před dvěma lety v základní skupině LM a doma prohrál 1:2, ve Francii remizoval 2:2

- Manchester City hraje čtvrtfinále LM potřetí za sebou, jeho maximem je účast v semifinále v sezoně 2015/16

- Manchester City v posledních 12 zápasech LM dal 34 gólů

- trenéra Guardiolu čeká 10. čtvrtfinále LM: třikrát do něj postoupil s Manchesterem City, třikrát s Bayernem a čtyřikrát s Barcelonou

- David Silva (Manchester City) může odehrát jubilejní 100. zápas v evropských pohárech

- Lyon prohrál jen 1 z posledních 8 zápasů s anglickými soupeři (4 výhry, 3 remízy)

- Lyon od předčasného ukončení francouzské ligy koncem dubna kvůli koronaviru odehrál jen 2 soutěžní zápasy (porážka ve finále Ligového poháru a odveta osmifinále s Juventusem) a 6 přípravných zápasů

- bilance Manchesteru City v penaltových rozstřelech: 2 výhry

- bilance Lyonu v penaltových rozstřelech: 1 výhra, 2 prohry

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články