Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nejlepší evropské soutěže budou mít jisté čtyři týmy v Lize mistrů

Monako - Čtyři nejlepší evropské fotbalové soutěže budou mít od sezony 2018/19 v hlavní fázi Ligy mistrů automaticky čtyři zástupce. Podle aktuálního pořadí se navýšení míst týká španělské, německé, anglické a italské ligy.

Utkání AS Řím - Inter Milán
zdroj: imago sportfotodienst

Až dosud měly tři nejlepší země tři jistá místa, čtvrtý tým byl nasazen do třetího předkola. Reformu prestižní pohárové soutěže oznámila UEFA.

Nejvíc na změně vydělá momentálně čtvrtá Itálie, která zatím mohla do hlavní fáze poslat jen dva nejlepší celky, třetí hrál čtvrté předkolo.

Reforma je reakcí na snahu velkoklubů, jejichž zástupci už několikrát jednali o možnosti vytvořit vlastní soutěž, která by nebyla závislá na UEFA.

Unie zároveň odmítla garanci míst pro některý z klubů, aby se z Ligy mistrů nestala uzavřená soutěž pro evropskou smetánku.

"Vítám rozhodnutí UEFA. Jde o spravedlivé řešení pro evropský klubový fotbal. A jsem především rád, že evropská fotbalová komunita zůstává sjednocená," řekl předseda Asociace evropských klubů Karl-Heinz Rummenigge.

V letošním ročníku Ligy mistrů scházejí například Manchester United, Chelsea, Liverpool či oba milánské celky.

Reforma se má týkat také dalšího navýšení finančních prémií pro Ligu mistrů a Evropskou ligu. Nově budou odměny stát na čtyřech pilířích (startovné, výkony, koeficient a televizní práva).

Dosud byla fixní částka 725 milionů eur (asi 19,5 miliardy korun), dalších 482 milionů eur bylo z práv. EFA slibuje výrazné navýšení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články