Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mourinho: Tým hrající srdcem zaslouženě postoupil

Londýn – Londýnská Chelsea slaví postup do semifinále Ligy mistrů. Podle trenéra Josého Mourinha to byl postup zcela zasloužený, protože v odvetě s Paris St. Germain (2:0) hráli srdcem, zatímco soupeř chtěl v Londýně pouze bránit náskok 3:1 z úvodního utkání.

José Mourinho
zdroj: ČTK/sportfotodienst

"Bylo velmi spravedlivé, že tým, který se pokoušel bránit, byl potrestán. Tým hrající srdcem zaslouženě postoupil," řekl Mourinho, jenž si vylepšil bilanci a ani podeváté nebyl vyřazen ve čtvrtfinále evropského poháru.

Chelsea s Petrem Čechem v brance a Tomášem Kalasem na střídačce šla do vedení po půlhodině hry díky gólu střídajícího Andrého Schürrleho. Po dvou břevnech v druhé půli pak rozhodl o postupu až tři minuty před koncem další ofenzivní náhradník Demba Ba.

"Jsem za něj moc šťastný. Je to kvalitní útočník i dobrý kluk do party. Dal jsem mu přednost před Fernandem Torresem, protože Demba by v té chvíli neměl v hlavě, že je až třetí útočník. Nadělil soupeři problémy a vstřelil důležitý gól," ocenil Mourinho senegalského střelce.

Střelce rozhodující trefy chválil i brankář Chelsea Petr Čech. "Doufám, že si ještě nějaký důležitější gól schoval na další zápasy. Po gólu se stáhl do zálohy a pomáhal bránit do poslední minuty. Zahrál skvěle stejně jako celý tým. Ukázali jsme charakter Chelsea, každý bojoval až do závěrečného hvizdu," pochvaloval si Čech.

Petr Čech:

Petr Čech v dresu Chelsea"Od začátku jsme za tím šli. Věděli jsme, že to nebude jednoduché, ale už před zápasem jsme říkali, že vyhrát doma 2:0 není nic nemožného. Ukázali jsme velkou morální sílu. Nezlomilo nás, když jsme dvakrát po sobě trefili břevno. Pokračovali jsme v tlaku a našli jsme v sobě sílu, abychom tam ten druhý gól dotlačili. Myslím, že náš postup je zasloužený."

Sprint pro taktické rady

Po jeho brance portugalský trenér předvedl téměř fanatický sprint od střídaček až k domácím hráčům u rohu, kde prý potřeboval udělit taktické rady. "Neběžel jsem k rohovému praporku slavit, byl jsem jim říct změny, které musíme udělat. Zbývaly tři minuty plus nastavení a náš herní styl byl příliš riskantní," prohlásil Mourinho. "Chtěl jsem, aby Ba hrál před obránci a aby Torres bránil Maxwella. Pokusil jsem se oba využít v jiných rolích," doplnil kouč Chelsea.

Spokojený byl s výkonem i nasazením celého mužstva. "Všichni ze sebe vydali absolutní maximum. Obránci byli jako vždy brilantní, záložníci dřeli jako zvířata a David Luiz hrál kolosálně. Ofenzivní hráči se snažili tvořit a někteří ostatní zase pomáhat fyzickými silami," shrnul Mourinho.

"Riskli jsme všechno"

Celou dobu věřil, že Chelsea dokáže dvojzápas otočit. "Je to přirozené a víte, jaký je fotbal. Nakonec jsme riskli všechno. Ve Francii PSG dominoval a francouzský herní styl nemá nic společného s přímočarostí, kterou jsme předvedli v odvetě. Hráči věděli, co musí udělat, a měli jsme i potřebné štěstí," uvedl jednapadesátiletý trenér.

K triumfům v Lize mistrů už dovedl Porto (2004) a Inter Milán (2006), o šancích "Blues" ani o příštím soupeři však příliš spekulovat nechtěl. "Je to příjemné vítězství, ale já i klub jsme už zažili hodně semifinále. Stát se může všechno. Čekají na nás velcí protivníci, ale nezáleží na tom, koho z nich dostaneme. Musíme si to užít stejně, jako jsme si užili tuhle odvetu," uzavřel Mourinho.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chelsea - PSG
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články