Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mareš s Rigou na Helsinky nestačil, ale říká: Plzeň by to měla zvládnout

S týmem RFS Riga zkoušel postoupit do 2. předkola fotbalové Ligy mistrů, ale tým HJK Helsinky byl šťastnější. V lotyšském celku se marně snažil přejít dál i obránce Petr Mareš, jehož celek ale nakonec padl po penaltách. Přesto si myslí, že finský celek, který se nyní v cestě do Champions League postaví Viktorii Plzeň, by neměl mít proti českému mistrovi šanci.

"Po našem dvojzápase je podle mě Plzeň jasný favorit. Může jí stát v cestě jen to, že jdou do ostrého utkání rovnou z přípravy. Druhá věc je umělka v Helsinkách. Ale myslím, že tým Plzně a trenér Michal Bílek jsou tak zkušení, že si to pohlídají a nebude to pro ně problém. Helsinky nejsou nic extra, co by Plzeň neměla zvládnout," řekl Mareš.

Mužstvo z Rigy po úvodní porážce 0:1 v domácí odvetě s Marešem v sestavě vedlo 2:0 a sahalo po postupu. Helsinky ale v 75. minutě snížily a dvojzápas dovedly do prodloužení. Hosté lépe zvládli penaltový rozstřel a vyhráli 5:4.

"Byli jsme fakt blízko. Mě to mrzí o to víc, když jsem věděl, že bychom měli Plzeň. Hodně jsem se těšil a jak to bylo 2:0, tak jsem věřil, že už to dotáhneme. Ve dvojzápase jsme nebyli horším týmem a postoupil ten šťastnější," tvrdí jednatřicetiletý krajní bek či záložník.

Mareš za slabinu HJK považuje defenzivu, za přednost Brazilce Murila, jenž skóroval v odvetě. "V obraně nejsou tak pevní a kompaktní. Myslím, že nehrajou jako tým, spíš to mají postavené na individuálních výkonech. Vypíchnul bych levého záložníka nebo křídlo Murila, který jim dělá celou ofenzivu. Je na tom technicky skvěle, všechno to sype do vápna, výborně kope i standardky," upozornil trojnásobný reprezentant.

"Hrají na tři vysoké stopery, takže jsou ve standardkách silní. Na druhou stranu do obrany nejsou tak dobří, mají mezery v křídlech. Druhý poločas a ke konci zápasu už fyzicky odcházeli, takže myslím, že Plzeň i v tomto směru bude mít navrch," přidal bývalý hráč Mladé Boleslavi, Hradce Králové či Teplic.

Je v kontaktu se Západočechy, kteří 2. předkolo odstartují ve středu ve Finsku. "Po prvním zápase jsem před stadionem mluvil s (sportovním ředitelem) Danem Kolářem a (asistentem trenéra) Markem Bakošem. S ním jsem si volal i po odvetě a posílal jsem na Viktorku nějaké materiály od našich analytiků, aby jim to co nejvíc pomohlo. Nám to sice nepomohlo do postupu, ale myslím, že jsme na Helsinky byli skvěle připraveni a nebyli jsme horším týmem," uvedl Mareš.

Do Rigy přišel loni v lednu po vypršení smlouvy v Mladé Boleslavi. Během prvního ročníku v Lotyšsku pomohl RFS k historickému mistrovskému titulu a triumfu v domácím poháru. Radoval se tak z premiérových trofejí v kariéře.

"Lotyšsko není úplně fotbalová země a docela jsem se bál toho, kam půjdu. Jsem docela překvapený, jak to tady chodí. Na trénincích denně video, perfektní servis, peníze lepší než v Čechách. Jsem spokojený, na druhou stranu soutěž není tak kvalitní jako třeba u nás. Chtěl bych ještě do lepší ligy a pevně věřím, že si ji ještě zahraju," řekl Mareš.

Kontrakt v Rize mu vyprší v listopadu a na novém se zatím nedohodl. "Dali mi návrh na prodloužení na rok, což neakceptuju, protože když už, tak minimálně na dva roky. Jiný návrh je zase podmíněný ziskem titulu nebo postupem do skupiny Konferenční ligy, kdy by se to automaticky prodloužilo na dva roky. Bavíme se o tom s manželkou. Dcera potřebuje do školky, řeč tady není úplně nejlehčí. Spíš to vypadá, že se budeme vracet blíž domovu," dodal slávistický odchovanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články