Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Lucas? Super super superhrdina, nešetřil lichotkami dojatý kouč Pochettino

Mauricio Pochettino prožil večer, nad nějž větší nelze myslet. Emocí nemohlo být více. Tottenham dokonal nevídaný obrat a zahraje si finále Ligy mistrů. Lucasův hattrick, vítězství v  šesté minutě nastavení. Slzy. U trenéra Spurs pochopitelně neuvěřitelného štěstí. Své hráče označil za superhrdiny.

Lze ta radost slovy popsat? Mauricio Pochettino objímá Lucase
zdroj: Reuters

"Dostat Tottenham do finále Ligy mistrů se hodně podobá zázraku. Na začátku sezony nám nikdo nevěřil, teď jsme hodně blízko," řekl Pochettino. "Děkuji fotbalu i všem, kteří nám věřili. Takové emoce by bez fotbalu nebyly možné," doplnil argentinský kouč.

Tottenham minulý týden doma podlehl Ajaxu 0:1 a po prvním poločase semifinálové odvety prohrával 0:2. Brazilec Lucas ale mezi 54. a 59. minutou vyrovnal a v šesté minutě nastavení rozhodl o výhře 3:2, čímž dokonal neuvěřitelný obrat.

"Trenér nám o přestávce říkal v šatně, že potřebujeme vstřelit jeden gól, abychom se vrátili do zápasu. V prvních minutách druhé půle jsme bojovali o život. První branka nám dala novou motivaci a začali jsme věřit," uvedl přešťastný střelec Lucas Moura.

"Celá druhá půle byla ohromná. První poločas skončil krutým výsledkem. Nezasloužili jsme si prohrávat 0:2, protože jsme si vytvořili mnoho šancí. Ale o pauze jsme udělali nějaké změny a začali hrát. Vždycky jsme věřili a nikdy se nevzdali. Právě proto jsme ve finále," uvedl Pochettino.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ajax - Tottenham

Zápas v Amsterdamu prožíval hodně emotivně a po závěrečném hvizdu se neubránil slzám. "Už dříve jsem říkal, že moji hráči jsou hrdinové, teď jsou to superhrdinové. Především chci pogratulovat jim, to hráči odvedli skvělou práci," prohlásil sedmačtyřicetiletý trenér.

"Během pěti let v Tottenhamu jsem byl na hráče hodně přísný, aby ze sebe vydali maximum. Teď jsem se od nich hodně naučil. Jsou to ti nejlepší učitelé a já jsem jim hrozně vděčný," uvedl Pochettino.

Zvlášť ocenil šestadvacetiletého útočníka Lucase. "Vstřelil tři góly. On je super super superhrdina. Byl úžasný, chladnokrevný před brankou a odehrál fantastický zápas. Ale tým je důležitější než jednotlivec," konstatoval bývalý obránce.

Nejlepší moment kariéry. Postaví Lucasovi sochu?

Útočník Lucas Moura označil svůj hattrick za to nejlepší, co se mu ve fotbale přihodilo. "Je těžké vysvětlit, co právě teď cítím. Mám velkou radost a jsem hrdý na spoluhráče. Fotbal je úžasný. Přináší nám věci, které si ani nedokážeme představit. Je to nejlepší moment v mé kariéře," řekl Lucas.

V Amsterdamu dokonale zastoupil zraněného kanonýra Harryho Kanea i dalšího útočníka Son Hung-mina, jenž v první půli trefil tyč. "Není to jenom o mně, ale o mých spoluhráčích a týmové práci. Všichni opravdu tvrdě makali. Není snadné hrát na stadionu Ajaxu, ale já nám věřil. I bez klíčových hráčů jsme si vedli opravdu dobře. Takhle musíme bojovat v každém zápase," prohlásil šestadvacetiletý Brazilec.

Velkou poklonu mu složil záložník Eriksen. "Nebylo to o taktice, ale spíše o bojovnosti, srdci a Lucasi Mourovi. Díky němu jsme tady vyhráli. Tohle si zasloužil, jeho sezona byla nahoru dolů a teď nás dostal do finále. Doufám, že mu po tomhle v Anglii postaví sochu," uvedl dánský reprezentant. "Byl to bláznivý zápas. Byli jsme hodně dole a pokusili se zabojovat. Nakonec jsme měli štěstí," doplnil Eriksen, který v minulosti hrával za Ajax.

Blíží se utkání plné hrdinů

Tottenham může získat první trofej od roku 2007, kdy ovládl Ligový pohár. O premiérový triumf v Lize mistrů si Kohouti zahrají 1. června v Madridu proti Liverpoolu v druhém anglickém finále v historii soutěže. Liverpool v úterý po podobně senzačním obratu vyřadil Barcelonu, když domácí výhrou 4:0 smazal úvodní ztrátu 0:3.

"Byla to pro nás úžasná sezona na novém stadionu a stejně úžasné by bylo tuhle kapitolu uzavřít vítězstvím ve finále. Bude to skvělý zápas, který si všichni užijeme. Hráči Liverpoolu jsou také hrdinové za to, jak zvládli odvetu s Barcelonou," řekl Pochettino.

Připomeňte si ty nepřekvapivější obraty v dějinách Ligy mistrů

Květen 1999 - Ve finále v Barceloně Bayern Mnichov ještě v 90. minutě vedl 1:0, ale branky střídajících útočníků Teddyho Sheringhama a Oleho Gunnara Solskjaera v nastaveném čase zajistily trofej Manchesteru United.

Duben 2004 - Fotbalisté Deportiva La Coruňa ve čtvrtfinále po venkovní prohře 1:4 deklasovali v odvetě obhájce prvenství AC Milán 4:0 a senzačně dvojzápas otočili.

Květen 2005 - Ve finále v Istanbulu prohrával FC Liverpool po poločase s AC Milán 0:3, ale ve druhé půli dokázal vyrovnat a po penaltovém rozstřelu mohli hráči "Reds" včetně Milana Baroše s Vladimírem Šmicerem zvednout nad hlavu "ušatý" pohár.

Březen 2017 - Fotbalisté Barcelony jako první tým v historii soutěže dotáhli čtyřbrankovou ztrátu, když po úvodním debaklu 0:4 v osmifinále s Paris St. Germain doma vyhráli 6:1. Postupový gól vstřelil v páté minutě nastaveného času střídající Sergi Roberto.

Duben 2018 - AS Řím s Patrikem Schickem v sestavě porazil v domácí čtvrtfinálové odvetě Barcelonu 3:0 a i přes prohru 1:4 ze Španělska postoupil díky vyššímu počtu vstřelených branek na soupeřově hřišti do semifinále.

Květen 2019 - Fotbalisté Liverpoolu první semifinále v Barceloně prohráli 0:3, ale v odvetě dokázali díky vítězství 4:0 ztrátu smazat. V druhém semifinále Tottenham ve venkovní odvetě s Ajaxem díky třetímu gólu Lucase v šesté minutě nastavení otočil skóre z 0:2 na 3:2 a i přes domácí porážku 0:1 postoupil do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články