Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Los LM: Spartu čeká CSKA Moskva, Plzeň může jet na Maltu

Nyon – Těžký soupeř čeká na Spartu ve 3. předkole nemistrovské části Ligy mistrů. Letenští poputují do Moskvy, kde se střetnou s ruským vicemistrem CSKA. Tedy se stejným soupeřem, s jakým se před dvěma lety úspěšně popasovala plzeňská Viktorie v základní skupině "milionářské soutěže". Do ní se Plzeňští mohou kvalifikovat i letos. Los v Nyonu jim za soupeře pro 3. předkolo mistrovské části určil lepšího z dvojice Maccabi Tel Aviv a Hibernians. Blíže ke střetnutí s Plzní má momentálně maltský celek, který zvítězil v prvním duelu 2. předkola na domácí půdě 2:1. 

Ilustrační foto

Sparta jako nenasazený celek hrající v nemistrovské kvalifikace části věděla, že se nevyhne silnému protivníkovi. V osudí číhaly i Ajax, Monako či Šachtar Doněck a CSKA Moskva tak byl po belgických Bruggách papírově druhým nejslabším možným soupeřem Letenských.

"Z té pětice soupeřů by si člověk asi nevybral ani jeden tým, o kterém by mohl říct, že to bude snadné. To bylo jasné hned. Okamžitě se začínáme připravovat na CSKA, soupeře jsme si zpracovali dopředu, takže teď se zaměříme na tým z Moskvy. Los beru jako realitu," řekl trenér Zdeněk Ščasný. 

CSKA je pro české kluby starým známým soupeřem. V roce 2010 se s ním utkala právě Sparta v Evropské lize. První zápas prohrála 0:3, v odvetě remizovala 1:1. Před dvěma lety se s CSKA měřila Plzeň v základní skupině Ligy mistrů. Venku sice prohrála 2:3, ale doma zvítězila 2:1 a na úkor ruského velkoklubu vybojovala 3. místo a postup do Evropské ligy.

"Pokud se nepletu, tak CSKA má pořád téměř stejnou obranu, jako když s tímto týmem hrála Sparta naposledy v Evropské lize před pár lety. Jinak se to mužstvo ale změnilo. Jsem rád, že hrajeme první zápas venku," dodal sparťanský hlavní kouč.

Los 3. předkola Ligy mistrů
zdroj: UEFA

Dvanáctinásobný ruský šampion CSKA se sice v minulé sezoně musel sklonit před rivalem z Petrohradu, ale stále patří k ruské špičce. Vedle brankáře Igora Akinfejeva jsou největšími oporami finský záložník Roman Eremenko, se třinácti góly druhý nejlepší střelec minulé sezony ruské ligy, Izraelec Bibras Natcho či nigerijský útočník Ahmed Musa. 

"Těžko předjímat, zda nás můžou podcenit. Určitě vědí, co je Sparta za tým, a nenechají nic náhodě. Najdou si o nás dostupné informace, přijedou nás sledovat. To je běžná věc. Často se potkáváme na soustředěních s ruskými týmy, takže ani pro nás to nebude nic neznámého. Jde o hodně, jde o Ligu mistrů. Nemyslím si, že by si mohli dovolit nás podcenit," má jasno záložník Sparty Marek Matějovský.

Plzeň zamíří na Maltu nebo do Izraele

Plzeň by měla mít boj o postup do play-off a tím pádem i jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy jednodušší. Podle papírových předpokladů by se měla utkat s Maccabi Tel Aviv. Izraelský mistr však úvodní utkání 2. předkola na hřišti Hibernians překvapivě prohrál 1:2, a tak není vyloučena ani cesta na Maltu.

"Očekávám, že izraelský mistr odvetu zvládne a naším soupeřem pro třetí předkolo bude Maccabi," řekl trenér Plzně Miroslav Koubek. "Jedná se o soupeře, který měl mezi nenasazenými týmy této fáze nejvyšší koeficient, izraelské kluby navíc pravidelně v evropských pohárech postupují do skupinových fází. Nicméně toto neovlivníme, v přípravě se tak prozatím budeme věnovat stejnou měrou oběma týmům," uvedl s tím, že na odvetu v Izraeli vyrazí zástupci Viktorie osobně.

Plzeň má s izraelským fotbalem zkušenosti z roku 2012, kdy ve skupině Evropské ligy porazila Hapoel Tel Aviv 2:1 a 4:0. "Vzpomínky to jsou příjemné, nicméně ty ještě žádný zápas nevyhrály. V tuto chvíli budeme o soupeřích teprve sbírat informace, věřím, že nás trenér pečlivě nachystá. Osobně bych preferoval cestu na Maltu, ale favoritem odvety bude bezesporu Maccabi," řekl záložník Daniel Kolář. 

Největší hvězdou Maccabi je bývalý hráč Chelsea či Manchesteru City stoper Tal Ben Haim a nejlepší střelec minulé sezony izraelské ligy Eran Zahavi. Hibernians mají tým složený z maltských reprezentantů v čele s kapitánem Andrewem Cohenem a šesti posil z Brazílie. Plzeň i Sparta začnou 28. či 29. července na hřišti soupeře, odvetu sehrají 4. či 5. srpna doma. UEFA by měla přesný rozpis zápasů oznámit ještě dnes.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (28. a 29. července, odvety 4. a 5. srpna):

Mistrovská část:

Maccabi Tel Aviv/Hibernians (Malta) - Viktoria Plzeň, Lech Poznaň/FK Sarajevo - Basilej (Vaclík, Suchý), Partizan Bělehrad/Dila Gori (Gruz.) - Trenčín/Steaua Bukurešť, Salcburk - Malmö/Žalgiris Vilnius, Celtic Glasgow/Stjarnan (Isl.) - Karabach (Ázer.)/Rudar Pljevlja (Černá Hora), HJK Helsinky/Ventspils (Lot.) - Maribor/Astana, Dinamo Záhřeb/Fola Esch (Luc.) - Molde/Pjunik Jerevan, Midtjylland/Lincoln (Gibraltar) - APOEL Nikósie/Vardar Skopje, Videoton Székesfehérvár/The New Saints (Wales) - BATE Borisov/Dundalk (Ir.), Ludogorec Razgrad/Milsami Orhei (Mold.) - Skënderbeu Korcë (Alb.)/Crusaders (Sev.Ir.).  

Nemistrovská část:

CSKA Moskva - Sparta Praha, Young Boys Bern (Lecjaks) - Monako, Panathinaikos Atény - Club Bruggy, Rapid Vídeň - Ajax Amsterodam (Černý), Fenerbahce Istanbul (M. Kadlec) - Šachtar Doněck. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články