Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Liga mistrů zná dvě dvojice pro čtvrtfinále. Lipsko se Schickem narazí na Atlético

Další těžká zkouška čeká fotbalisty Lipska, mezi které patří i český reprezentační útočník Patrik Schick, v Lize mistrů. Poté, co v osmifinále vyřadili Tottenham, je čeká Atlético Madrid. Hrát se bude na jedno utkání v rámci závěrečného turnaje pro osm nejlepších celků soutěže v Lisabonu v polovině srpna. Fotbalisté Sevilly s reprezentačním brankářem Tomášem Vaclíkem zase v případě postupu přes AS Řím vyzvou ve čtvrtfinále Evropské ligy lepšího z duelu Wolverhampton - Olympiakos. 

Patrik Schick
zdroj: ČTK/DPA autor: Ina Fassbender

Další dvojici tvoří Bergamo - Paris St. Germain, o ostatních účastnících se teprve rozhodne v dohrávaných odvetách osmifinále. Dnešní los v Nyonu určil, že lepší z dvojice Manchester City - Real Madrid nastoupí proti vítězi souboje Juventus - Lyon a zbývající dvojici vytvoří postupující z duelů Barcelona - Neapol a Bayern Mnichov - Chelsea.

Liga mistrů, která byla kvůli pandemii nového typu koronaviru přerušená od poloviny března, se znovu rozjede 7. a 8. srpna odvetami osmifinále. V prvních zápasech Manchester City v Madridu nad Realem vyhrál 2:1, Bayern na hřišti Chelsea uspěl 3:0, Lyon si doma poradil 1:0 s Juventusem a duel Barcelony v Neapoli skončil 1:1.

Sportovní ředitel Lipska Markus Krösche očekává s "rojiblancos", kteří v osmifinále vyřadili obhájce trofeje Liverpool, velmi složitý souboj. "Je to velmi zkušený tým s ostříleným koučem, který především charakterizuje silná obrana," uvedl Krösche. Třetí celek uplynulé bundesligové sezony se ale bude muset obejít bez kanonýra Tima Wernera, který přestoupil do Chelsea.

Respekt má i trenér Atlética Diego Simeone. "Čeká nás tým, kterému se v tomto ročníku daří. Hraje velmi útočným stylem. Bude to hodně vyrovnané, šance jsou 50 na 50," prohlásil argentinský kouč.

Rozlosování závěrečného turnaje fotbalové Ligy mistrů v Lisabonu (12. až 23. srpna):

Čtvrtfinále (12. až 15. srpna): Manchester City/Real Madrid - Juventus Turín/Lyon, Lipsko - Atlético Madrid, Barcelona/Neapol - Bayern Mnichov/Chelsea, Bergamo - Paris St. Germain.

Semifinále (18. a 19. srpna): Manchester City/Real Madrid/Juventus Turín/Lyon - Barcelona/Neapol/Bayern Mnichov/Chelsea, Lipsko/Atlético Madrid - Bergamo/Paris St. Germain.

Los rovněž určil semifinálové dvojice. Vítěz ze souboje Lipsko - Atlético v případě postupu narazí na Bergamo, nebo Paris St. Germain. "Atalanta je působivé mužstvo. Tlačí a dává hodně branek. Musíme být připravení a hrát opatrně. Jsme ve čtvrtfinále od toho, abychom ho vyhráli," prohlásil kouč PSG Thomas Tuchel.

Druhý finalista vzejde z osmičky Real, Manchester City, Lyon, Juventus, Neapol, Barcelona, Chelsea a Bayern.

Manchester City bude hájit proti Realu jednobrankový náskok. "V Manchesteru nás čeká obrovská odveta. Pokud postoupíme, zahrajeme si proti Lyonu, nebo Juventusu. Oba by to byli těžcí soupeři," řekl sportovní ředitel "citizens" Txiki Begiristain.

Juventus zase musí v domácí odvetě smazat jednogólovou ztrátu z Lyonu. "Uvědomujeme si, že nás čeká hodně těžký zápas. Naším cílem je dostat se do Portugalska. Nový formát, kdy se hraje jen na jedno utkání, je pro celý fotbalový svět zajímavý. Navíc i díky tomu, že se hraje v období, kdy má fotbal pauzu," uvedl viceprezident "staré dámy" Pavel Nedvěd.

V Lisabonu by se pak "bianconeri" ve čtvrtfinále utkali právě se City, nebo "bílým baletem". "To jsou dva kandidáti na trofej. V každém případě by šlo o velmi složité utkání," přidal Nedvěd.

Barcelonští po remíze v Neapoli zatím nehledí dál než k domácí odvetě. "Od losu jsem moc neočekával. Podstatné je soustředit se na utkání s Neapolí, které bude klíčové. Budeme hrát doma na Camp Nou, což je podle mě férové," uvedl kouč katalánského celku Quique Setién.

Závěrečný turnaj pro osm nejlepších celků soutěže v Lisabonu odstartuje 12. srpna prvními čtvrtfinálovými zápasy. Semifinále jsou na programu 18. a 19. srpna a finále se uskuteční 23. srpna na stadionu Benficy. V předchozích kolech se bude hrát také na stadionu Sportingu.

Pokud přejde Vaclíkova Sevilla přes AS Řím, může narazit na Wolverhampton 

Ve švýcarském Nyonu se losovalo i čtvrtfinále Evropské ligy. Bude se hrát na jeden vítězný zápas v rámci závěrečného turnaje pro osm nejlepších celků soutěže v německých městech Kolíně nad Rýnem, Duisburgu, Düsseldorfu a Gelsenkirchenu 10. a 11. srpna.

Také o ostatních účastnících "Final Eight" se teprve rozhodne po odvetách osmifinále. Pokud Manchester United vyřadí Linec, narazí na Kodaň, nebo Basaksehir, vítěz souboje Inter Milán - Getafe vyzve Leverkusen, či Glasgow Rangers. Zbývající čtvrtfinálovou dvojici vytvoří postupující ze zápasů Šachtar Doněck - Wolfsburg a Basilej - Frankfurt.

Tomáš Vaclík
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Dvě dvojice Inter Milán - Getafe a Sevilla - AS Řím osmifinále před koronavirovou přestávkou nestihly rozehrát a UEFA rozhodla, že se v Německu utkají v jednom zápase. Ostatní kluby mohou osmifinálové odvety rovněž ve dnech 5. a 6. srpna absolvovat na svých stadionech.

Utkání se podle očekávání uskuteční bez diváků na tribunách, aby se omezilo riziko šíření koronaviru. Kvůli pandemii nemoci covid-19 byla Evropská liga přerušena v polovině března.

Čtyři celky mají po úvodních venkovních triumfech blízko k postupu. Manchester United deklasoval Linec 5:0, Basilej zvítězila ve Frankfurtu 3:0, Leverkusen porazil Rangers 3:1 a Šachtar zdolal Wolfsburg 2:1. V dalších úvodních osmifinálových duelech Basaksehir v Istanbulu přehrál Kodaň 1:0 a Olympiakos doma s Wolverhamptonem remizoval 1:1.

Rozlosování závěrečného turnaje Evropské ligy v Německu (10. až 21. srpna):

Čtvrtfinále (10. a 11. srpna v Kolíně nad Rýnem, Duisburgu, Düsseldorfu a Gelsenkirchenu): Šachtar Doněck/Wolfsburg - FC Basilej/Eintracht Frankfurt, Manchester United/LASK Linec - FC Kodaň/Basaksehir Istanbul, Inter Milán/Getafe - Bayer Leverkusen/Glasgow Rangers, Wolverhampton/Olympiakos Pireus - AS Řím/FC Sevilla.

Semifinále (16. a 17. srpna): Wolverhampton/Olympiakos Pireus/AS Řím/FC Sevilla - Manchester United/LASK Linec/FC Kodaň/Basaksehir Istanbul, Inter Milán/Getafe/Bayer Leverkusen/Glasgow Rangers - Šachtar Doněck/Wolfsburg/FC Basilej/Eintracht Frankfurt.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články