Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Touchdown

Liga mistrů se po devatenácti letech vrací na Letnou, Haraslín a Rrahmani stvrdili postup Sparty

Drama se dvěma neproměněnými penaltami skončilo postupem fotbalistů Sparty do Ligy mistrů. Český mistr se do nejlepší evropské klubové společnosti vrací po devatenácti letech, když po výhře 2:0 v Malmö dokázal švédského šampiona stejným výsledkem porazit i v pražské odvetě góly Haraslína z penalty v 80. minutě a Rrahmaniho, který se trefil o tři minuty později hned při své premiéře v pražském klubu. Kromě postupu a sportovní prestiže získala Sparta i v přepočtu 466 milionů korun. 

Česko bude mít zástupce v Lize mistrů po dvou letech, tehdy se do soutěže rovněž přes tři předkola probojovala Plzeň. Spartu může ve středu doplnit její městský rival Slavia, která však doma proti Lille bude dohánět ztrátu 0:2.

Liga mistrů se od této sezony bude hrát ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také s 36 týmy. Jména osmi soupeřů Sparty určí čtvrteční los v Monaku. Svěřenci dánského trenéra Larse Friise sehrají osm zápasů, čtyři doma a čtyři venku. S žádným soupeřem se však neutkají dvakrát.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ohlasy Vitíka a Haraslína po odvetě Sparta – Malmö

Úvodnímu výkopu předcházela minuta potlesku za švédského trenéra Svena-Görana Erikssona, který v pondělí zemřel v 76 letech. V 16. minutě Zätterström po rohovém kopu povalil na zem Sörensena a francouzský rozhodčí Turpin odpískal pokutový kop pro domácí. Odpovědnost vzal na sebe bývalý hráč Malmö Birmančevič, jenže přestřelil. "Kotel" Sparty přesto začal vyvolávat jméno srbského reprezentanta.

Na druhé straně v 25. minutě Vitík nedovoleně zastavil ve vápně Christiansena a rovněž hosté dostali možnost penalty. K ní se postavil sám faulovaný hráč, ale gólman Vindahl směr jeho střely k tyči vystihl a uchránil svůj tým od inkasované branky.

Domácí se neujali vedení ani ve 34. minutě, když Birmančevič našel v šestnáctce volného Haraslína, který však zamířil nad. Před koncem prvního poločasu vypálil z přímého kopu z dálky Ryneš, na trefu z úvodního utkání však nenavázal.

Také po změně stran se dlouho hrálo bez šancí. Po více než hodině hry vypálil domácí záložník Laci z dálky vedle. V 67. minutě rozradostnil vyprodanou Letnou Haraslín povedenou ranou na zadní tyč, jenže branka kvůli ofsajdu neplatila.

O tři minuty později si soutěžní debut v dresu Sparty připsal kosovský útočník Rrahmani, nejdražší posila v historii letenského klubu. Krátce poté jeho spoluhráč Kairinen napálil z přímého kopu břevno. Na opačné straně Busanello zkusil z úhlu na přední tyč Vindahlovu pozornost.

V 78. minutě Busanello fauloval ve vápně Preciada a sudí Turpin odpískal pro domácí druhou penaltu. Tentokrát se jí ujal Haraslín a slovenský reprezentant se nemýlil. V soutěžním ročníku se dočkal čtvrté trefy.

Chvíli poté Haraslín několikrát ve vápně zamotal hlavu střídajícímu Bolinovi, nahrál před branku a Rrahmani v pádu stylově oslavil svou premiéru. V nastavení ještě Vindahl zlikvidoval nebezpečnou hlavičku.

Kapitán Sparty Filip Panák v rozhovoru pro Nova Sport přiznal, že postup do Ligy mistrů je splněný sen. "Už jsem někdy nevěřil, že se mi to podaří. Ale ta cesta, kterou tady nastavili pan Rosický a další je správná. A koho bych chtěl za soupeře v Lize mistrů? Real Madrid a Gironu. Tu kvůli Krejdovi (Krejčímu). Volali jsme si před zápasem a chtěl bych tam jet a porazit ho. Jsem rád, že jsme si s jejich útoky poradili dobře a je super vizitka hrát dvakrát s Malmö a mít čistélé konto."

Sparta oplatila Malmö deset let staré vyřazení z 3. předkola LM a doma v pohárech ani v pátém zápase s některým ze švédských soupeřů neprohrála a počtvrté triumfovala.

Pražané ani ve dvanáctém soutěžním utkání v ročníku nenašli přemožitele, podesáté zvítězili a v 11 z nich vstřelili minimálně dva góly. Malmö prohrálo v pohárech na hřišti českých mužstev i třetí duel.

Sparta Praha – Malmö FF 2:0 (0:0)

Branky: 80. Haraslín z pen., 83. Rrahmani. Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Delajod (video, všichni Fr.). ŽK: Vitík, Panák, Rrahmani – Zätterström, Peňa, Christiansen. Diváci: 18 215. První zápas 2:0, postoupila Sparta.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Wiesner (69. Preciado), Laci, Kairinen, Ryneš – Birmančevič, Haraslín (88. Krasniqi) – Olatunji (69. Rrahmani). Trenér: Friis.

Malmö: Dahlin – Rösler (73. Bolin), Jansson, Zätterström – Stryger, Peňa, Johnsen (86. Loukili), Busanello – Rieks (59. Botheim), Kiese Thelin, Christiansen (73. Ali). Trenér: Rydström.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články