Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Liga mistrů má za sebou první kolo skupin, Barcelona i Bayern vyhrály

Praha - Dnešních osm zápasů otevřelo základní část Ligy mistrů i pro zbývající týmy ve skupinách. Chelsea remizovala s Juventusem 2:2 poté, co již vedla po senzačním Oscarově gólu 2:0. Kromě brankáře Chelsea Petra Čecha si dnes zahrál z českých reprezentantů i Tomáš Hübschman, který byl u vítězství Šachtaru Doněck nad Nordsjaellandem 2:0. Barcelona se Spartakem Moskva, za nějž hraje Marek Suchý, dvakrát prohrávala, nakonec se ale zase předvedl Messi a dvěma góly otočil stav na stranu Katalánců. Bayern přehrál Valencii v přesvědčivém výkonu 2:1 a jediným překvapením kola tak byla prohra Lille s BATE Borisov. Předloňský francouzský mistr přitom v poločase šel do kabiny již za stavu 0:3, jedinou jeho branku vstřelil Chedjou. Všechny sestřihy 1. kola skupin Ligy mistrů si můžete prohlédnout na konci článku.

Bayern Mnichov
zdroj: ISIFA

Chelsea chce být podle Čecha prvním celkem, který dokáže obhájit titul v Lize mistrů, a Juventus měl být první vážnou zkouškou. Chelsea hlavně v úvodní půli dala zapomenout na matný výkon při prohře 1:4 v Superpoháru s Atlétikem Madrid a italského šampiona aktivní hrou zatlačila do obrany. V základu nechyběly obě hlavní letní posily Hazard a Oscar, přičemž hlavně druhý jmenovaný ukázal, proč za něj Chelsea zaplatila 32 milionů eur.

Skóre otevřel v 31. minutě za přispění teče obránce Bonucciho, už za dvě minuty pak ukázal extratřídu. Prvním dotykem si obhodil Pirla a následně z otočky ze 17 metrů poslal míč technickou střelou do šibenice. Naprostá fotbalová nádhera. Jenže Juventus brzy zápas zdramatizoval. Obrana Chelsea zapomněla ve vápně na Vidala, který střelou k tyči překonal Čecha. Ve druhé půli si pak hosté vytvořili tlak a výsledkem bylo vyrovnání Quagliarelly deset minut před koncem poté, co rychlý kontr zakončil střelou mezi nohy Čecha.

Bayern si pohodlně poradil s Valencií

Druhý z posledních finalistů Bayern Mnichov začal výhrou 2:1 nad Valencií. Bayern Mnichov ve svém prvním mezinárodním zápase po prohře s Chelsea ve finále Ligy mistrů hostil vždy nebezpečnou Valencii. Španělskému týmu, který fantasticky zvládá rychlé přechody do protiútoků, jako by téměř svědčila naprostá dominance bavorských v držení míče. Bayernu však v první půlhodině chyběla kreativita ve středu hřiště i přes přítomnost Kroose, Schweinsteigera i nové posily Martíneze a spoléhal se na individuální průniky Ribéryho a Robbena, které si však krajní obránci Valencie dokázali pohlídat víceméně s přehledem.

A tak i převaha 8:0 na střely vlastně nebyla natolik vypovídající – vyložené šance si Bayern nevytvořil. To až do gólu Schweinsteigera, který padl téměř v opozici vůči průběhu hry. Ribéry i Robben si při protiútoku sběhli do středu hřiště, připravili jasnou střeleckou příležitost pro německého záložníka a jeho střela i díky teči propadla za záda Diega Alvése.

V druhém poločase se Valencie snažila držet míč víc pod kontrolou, nicméně se zmohla v podstatě jen na vyměňování přihrávek na vlastní polovině. Tím spíš hrozil Bayern, jehož hráči skvěle presovali a při zisku míče vyráželi do nebezpečných protiútoků. Valencie si významnější šanci vytvořila pouze při průniku Feghouliho, Neuer však jeho střelu zblokoval na roh. Naopak kdyby Bayern řešil nadějné protiútoky lépe, mohl být zápas v podstatě u konce již mnohem dříve. Nakonec si musel počkat až do 76. minuty, kdy se parádně trefil Kroos zpoza šestnáctky. Valencia sice ještě v 90. minutě snížila Valdezovou hlavičkou, nicméně průnik Robbena zastavil nedovoleným způsobem Adil Rami a za zákrok byla odpískána penalta. Tu sice Mandžukič neproměnil, Valencii však již nezbyl čas na nic dalšího.

Favorité vstup do LM zvládli. Až na poločasový debakl Lille

Z očekávaných favoritů zvítězil i Manchester United, který zdolal 1:0 Galatasaray bez zraněných Milana Baroše a Tomáše Ujfalušiho, a také Barcelona. Katalánci se však na výhru 3:2 nad Spartakem Moskva hodně nadřeli. Ruský celek s Markem Suchým v obraně sice prohrával po ráně Tella, ale dokázal skóre otočit i díky kurióznímu vlastnímu gólu Daniho Alvese. Jenže v poslední dvacetiminutovce zaúřadoval Argentinec Messi a dvěma zásahy zajistil Barceloně výhru.

Východní Evropa však přesto dnes mohla slavit hned třikrát. Vyhrály rumunská Kluž, běloruský Borisov i Šachtar Doněck, kterému výhru 2:0 nad Nordsjaellandem zajistil dvěma góly arménský reprezentant Mchitarjan, jenž se představí proti české reprezentaci v kvalifikaci o mistrovství světa. Hübschman odehrál za Šachtar celý zápas. Naopak podobně jako na zraněné Baroše a Ujfalušiho se dnes nedostalo na další Čechy. Filip Twardzik chyběl Celtiku Glasgow při remíze 0:0 s Benfikou a David Rozehnal nebyl v sestavě Lille při porážce 1:3 s Borisovem.

Výsledky 1. kola skupin Ligy mistrů

Skupina E:

Šachtar Doněck - Nordsjaelland 2:0 (1:0) Branky: 44. a 76. Mchitarjan. Rozhodčí: Gil (Pol.). Diváci: 45.000.
Chelsea - Juventus Turín 2:2 (2:1) Branky: 31. a 33. Oscar - 38. Vidal, 81. Quagliarella. Rozhodčí: Proenca (Portug.). Diváci: 40.918.

Skupina F:

Lille - BATE Borisov 1:3 (0:3) Branky: 60. Chedjou - 6. Volodko, 20. Rodionov, 43. Olechnovič. Rozhodčí: Borski (Pol.). Diváci: 20.000.
Bayern Mnichov - Valencie 2:1 (1:0) Branky: 38. Schweinsteiger, 76. Kroos - 90. Valdéz. Rozhodčí: Aydinus (Tur.). ČK: 90.+2 Rami (Valencie). Diváci: 68.000.

Skupina G:

FC Barcelona - Spartak Moskva 3:2 (1:1) Branky: 72. a 80. Messi, 14. Tello - 29. vlastní Alves, 58. Romulo. Rozhodčí: Mažič (Srb.). Diváci: 70.000.
Celtic Glasgow - Benfica Lisabon 0:0 Rozhodčí: Rizzoli (It.). Diváci: 58.000.

Skupina H:

Braga - CFR Kluž 0:2 (0:2) Branky: 19. a 34. Bastos. Rozhodčí: Rasmussen (Dán.). Diváci: 14.000.
Manchester United - Galatasaray Istanbul 1:0 (1:0) Branka: 7. Carrick. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 74.000.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy