Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Klíčové kolo: Čech a Rosický mohou postoupit. Bude Dortmund ze hry venku?

Praha - Nečekaného vyústění se večer mohou dočkat fotbaloví příznivci ve "skupině smrti" Ligy mistrů. Pokud finalista posledního ročníku nejprestižnější klubové soutěže Dortmund nevyhraje doma nad Neapolí, může se s Ligou mistrů rozloučit již ve skupině. Naopak dvě klíčové opory reprezentace, Petr Čech a Tomáš Rosický, si v případě výhry svých týmů, Chelsea a Arsenalu, mohou již v předstihu zajistit postup do osmifinále. Podrobný on-line přenos z duelu Dortmund - Nepaol nabídne náš web.

Zklamaní hráči Dortmundu
zdroj: imago sportfotodienst

Borussia Dortmund má k vyřazení z Ligy mistrů nepříjemně blízko. Podlehla již ve třech utkáních v řadě, což se jí nestalo dva roky. Poslední prohra přitom byla mimořádně hořká, v sobotu vestfálský klub utrpěl těžkou porážku 0:3 od největšího rivala z Mnichova. Titul v Bundeslize se tak Borussii vzdaluje, na Bayern nyní ztrácí sedm bodů. Přitom ještě pětadvacet minut před koncem utkání byl stav mezi oběma týmy nerozhodný.

"Ukázali jsme, že od Bayernu nejsme tak daleko," myslel si po utkání trenér Dortmundu Jürgen Klopp. "Řekl jsem svým svěřencům: 'Máte pět minut na to, abyste byli v depresi, a pak se jde dál.'" Zdali však bude mít Borussia s oslabenou obranou a unavená po vyčerpávajícím utkání dost sil na to, aby porazila těžkého soupeře, je nejisté. Kloppovi dlouhodobě chybí stopeři Hummels se Subotičem, proti Neapoli nenastoupí ani levý bek Schmelzer a střední záložník Gündogan. A nejistý je start kapitána Kehla a dalšího zadáka Pisczeka.

Neapol své ligové utkání o víkendu rovněž prohrála a v Německu se navíc nemůže spolehnout na zraněného slovenského tahouna Hamšíka. Italskému týmu, který má momentálně ve skupině devět bodů, stejně jako Arsenal, každopádně k postupu stačí remíza. Rozhoduje totiž bilance vzájemných utkání, již má Neapol s Dortmundem pozitivní díky úvodní výhře 2:1. A kdyby Arsenal, který má s Borussií horší vzájemnou bilanci, minimálně remizoval v domácím utkání s Marseille, jež ještě nezískala ani bod, může Borussia v případě nevýhry vypadnout již ve skupině. 

Jistou účast v osmifinále po minulém kole mají Manchester City a Bayern Mnichov, soupeři Plzně ve skupině D, Barcelona a Atlético Madrid. Chelsea má před cestou do Basileje jediný cíl: uhrát takový výsledek, který ji posune do dalšího kola. Londýňané navíc prahnou po odvetě, protože Basileji chtějí oplatit senzační porážku 1:2 ze Stamford Bridge z prvního kola.

Zatímco loni Chelsea jako obhájce titulu v LM ze skupiny nedokázala projít, teď má postup na dosah. Jakýkoliv bodový zisk bude pro Čecha a spol. dostačující. "Chceme postup uhrát už teď a nečekat zbytečně do posledního kola. Je to jediný cíl," uvedl Čech. Chelsea po úvodním klopýtnutí s Basilejí následující tři zápasy dokázala vyhrát a sebevědomí jí dodala i výhra 3:0 v sobotním ligovém derby na hřišti West Hamu.

Čech by byl zklamaný, kdyby Chelsea ve Švýcarsku neuhrála postupový výsledek. "Nechceme si komplikovat život do posledního kola, když máme šanci uhrát postup už teď. Doufám, že se to podaří a my se nebudeme muset ohlížet na další zápasy, protože o druhé postupové místo se může hrát až do posledního kola," konstatoval Čech.

Barcelona si ve skupině H zajistila osmifinále už před třemi týdny, následovat ji může i AC Milán. Byť se v italské lize trápí až na 13. místě a čím dál víc se mluví o odvolání trenéra Massimiliana Allegriho, úterní výhra na hřišti Celtiku Glasgow a případná porážka Ajaxu Amsterodam s Barcelonou posune AC do play-off.

Ve skupině G je naopak situace za stoprocentním Atlétikem Madrid zcela otevřená, druhý Petrohrad má před Portem náskok jediného bodu. Zatím poslední je Austria Vídeň s útočníkem Tomášem Junem, která se představí v Portu. Rakouští šampioni mají další šanci, aby vstřelili první branku v soutěži. Austria zůstává jediným týmem v LM s nulou na kontě vstřelených gólů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články