Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Katalánsko-italskou bitvu o Berlín vyhrála Barcelona a slaví triumf

Berlín - Barcelona slaví po vítězství nad Juventusem 3:1 čtvrtý triumf v Lize mistrů za posledních deset let. Skóre na vyprodaném stadionu v Berlíně otevřel už ve čtvrté minutě Rakitič, ve druhém poločase kontroval Morata, vítězný gól dal Suárez. V nastavení orazítkoval výhru Neymar.

Trocha nervozity na úvod. Mascherano nejdříve špatně odkopl balon, akci zakončil Tévez. Vzápětí barcelonský obránce nedobře zpracoval a Juventus dostal výhodu rohového kopu. Bez úspěchu.

Důvod k radosti naopak měli hráči v červenomodrém. Neymar přihrál do vápna zprudka naběhnuvšímu Iniestovi, který s rozmyslem našel Rakitiče. Ten se nemýlil, Buffon byl krátký. Chorvatský záložník se postaral o třetí nejrychlejší gól finále Ligy mistrů. Paolo Maldini v roce 2005 skóroval už po 51 sekundách a Gaizka Mendieta v roce 2001 po třech minutách.

Ani poté se nepřestalo blýskat na obou stranách. Vidal zkusil štěstí střelou zpoza pokutového území, ale mezi tyče se netrefil. Podobně dopadl i Neymarův projektil. Barcelona byla při chuti. Messimu nevyšel pas na Neymara dobíhajícího na hranici malého vápna jen o decimetry. Daniho Alvese brilantním způsobem vychytal Buffon. Hvězdný gólman stačil proti ráně instinktivně vytasit levou ruku a vytěsnit balon do bezpečí.


Na konci úvodní dvacetiminutovky dostal Juventus čas se nadechnout, ve 24. minutě se Morata dostal k odraženému míči, ale střelu přes obránce na branku namířit nedokázal. V 36. minutě se fotbalisté Juventusu shluknuli kolem tureckého sudího Cakira, dožadovali se totiž vysvětlení neodpískaného zákroku na Pogbu na hranici vápna.

Pak to vřelo před brankou turínského celku. Dvakrát u toho byl Suárez. Nejdříve vytáhl skrytou pozemní střelu, Buffon se natahoval marně, míč proskotačil asi půl metru od tyče. Podruhé už Buffon na balon dosáhl a tečoval ho na roh. Na druhé straně měl Ter Stegen štěstí, že Marchisiova rána šla přesně doprostřed branky.

Suárez střílí druhý gól Barcelony
zdroj: Reuters

I druhou polovinu načala lépe Barcelona. Po Pirlově rohu se kupředu vyřítila pětice červenomodrých, Rakitič předal Suárezovi, ale Buffon udržel turínské naděje. A pak kolotoč – Messi, Neymar, Suárez a znovu Messi. Jenže hvězdný Argentinec mířil nad a 78. gól v Lize mistrů, kterým by se osamostatnil v historické tabulce střelců, nepřidal.

V 55. minutě bylo naopak vyrovnáno. Marchisio patičkou našel rozběhnutého Lichtsteinera, ten přihrál Tévezovi, jeho střelu ještě stačil Ter Stegen vyrazit, ale na Moratovu dorážku už dosáhnout nemohl. Útočník, který loni vyhrál Ligu mistrů s Realem, skóroval ve třetím utkání za sebou.

Pár metrů chybělo střele Téveze, pár centimetrů přihrávce Iniesty na Messiho. Schylovalo se k velkému finále velkého finále. Messi se rozběhl tryskem, vystřelil, Buffon jen vyrazil a Suárez si poradil s přehledem – 2:1. Z třetího gólu se vzápětí radoval Neymar. Úsměvy barcelonských ovšem zmrazil brankový rozhodčí, který správně viděl zásah pravé dlaně po hlavičce brazilského kanonýra. Na jeho pokyn Cakir gól neuznal.

Ter Stegen dvakrát zaváhal při výběhu na vysoký centr, ale hlavičky fotbalistů Staré dámy nebyly z nejpřesnějších. V 82. minutě mohl barcelonským výrazněji přiblížit zisk poháru Piqué. To by ale nesměl zamířit z bezprostřední blízkosti vysoko nad břevno Buffonovy brány. Juventus pokusil spasit Marchisio: napřáhl z třiceti metrů, Ter Stegen však vyškrábl balon na roh.

Katalánci si zbytek duelu už zkušeně pohlídali

V závěru se dostal na hřiště také záložník Xavi, který se rekordním 151. zápasem v Lize mistrů rozloučil po 17 letech s dresem Barcelony, s níž včetně dnešního triumfu získal 25 trofejí. Byl tak přímo na hřišti u posledního gólu finále, který v nastavení vstřelil Neymar.

Katalánský klub ovládl Ligu mistrů také v letech 1992, 2006, 2009 a 2011. Trenér Luis Enrique hned v první sezoně na lavičce Barcelony získal po úspěchu v domácí soutěži a poháru prestižní treble. Juventus, v jehož vedení působí bývalý kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd, naopak devatenáctileté čekání na triumf v Lize mistrů neukončil.

"Takový je sport, patří k němu i zklamání a musíme se s tím smířit. Je škoda, že jsme to nedotáhli do úspěšného konce, ale i tak jsme měli skvělou sezonu a zase jsme se o kus zlepšili," řekl Buffon s nadějí, že by se triumfu v Lize mistrů mohl v budoucnu dočkat. "Nekončím, chci hrát ještě tři roky, takže čas na splnění snů ještě mám," dodal.

Juventus - Barcelona 1:3 (0:1)

Branky: 55. Morata - 4. Rakitič, 68. Suárez, 90.+7 Neymar. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun. ŽK: Pogba, Vidal - Suárez. Diváci: 70 500.

Juventus: Buffon - Lichsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89. Coman) - Marchisio, Pirlo, Vidal (79. Pereyra), Pogba - Morata (85. Llorente), Tévez. Trenér: Allegri.

Barcelona: Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič (90.+1 Mathieu), Busquets, Iniesta (77. Xavi) - Messi, Suárez (90.+5 Pedro), Neymar. Trenér: Enrique.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články