Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Juventus musí pro postup do Istanbulu, United mají co napravovat

Praha - Kromě toho, zdali Plzeň bude v pohárové Evropě i na jaře, se ve večerních zápasech Ligy mistrů rozhodne o osudech dalších týmů. A ani některé velkokluby nemají účast ve vyřazovací fázi nejprestižnější evropské soutěže jistou. Kromě Leverkusenu, Benfiky či Šachtaru je to například Juventus. Aby se italský mistr kvalifikoval, nesmí prohrát před bouřlivou diváckou kulisou na hřišti Galatasaraye.

Juventus slaví
zdroj: ČTK/AP autor: Massimo Pinca

Juventus, jeden z největších favoritů na celkové vítězství v Lize mistrů, zatím soutěží zdaleka neprochází tak jednoduše, jak by se mohlo zdát. Zatímco skupinový soupeř Real Madrid má již jistý postup z prvního místa, vítěz loňského titulu se zatím spíše trápí. Z pěti dosavadních utkání pouze jednou vyhrál, a to doma nad Kodaní, a vedle prohry na hřišti Realu třikrát remizoval.

Galatasarayi se však od příchodu trenéra Roberta Manciniho až na remízu 2:2 na hřišti Juventusu také v Lize mistrů příliš nedaří. Zásadní pro vývoj postupových nadějí přitom byla porážka 0:1 v Kodani. Aby nyní tým z evropské části Istanbulu postoupil, musí Juventus bezpodmínečně porazit jakýmkoliv skóre.

Závěrečné šesté kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů zkompletuje seznam postupujících do osmifinále. Juventus Turín se v úterním přímém souboji utká s Galatasarayem před bouřlivou kulisou v Istanbulu. Na dálku budou o play off bojovat také Leverkusen s Šachtarem Doněck, jehož barvy hájí český reprezentant Tomáš Hübschman, a Benfica Lisabon s Olympiakosem Pireus. "Určitě budeme potřebovat podporu fanoušků. Budou při nás muset stát až do závěrečného hvizdu a jsme si jistí, že to tak bude," řekl Mancini. "Mám obavu jen z toho, že soupeři stačí bod k postupu," doplnil bývalý trenér Fiorentiny, Lazia Řím či Interu Milán.

Jistotu postupu mají před úterními zápasy obhájce trofeje Bayern Mnichov a Manchester City, kteří si v přímém souboji v plzeňské skupině D zahrají o první místo. To už mají zajištěné kromě Realu Madrid i Paris St. Germain, Manchesteru United k prvenství stačí bod. Moyesův tým si proti Šachtaru bude chtít vylepšit pošramocenou reputaci v domácích zápasech, když zde podlehl dvakrát v řadě Evertonu a Newcastlu 0:1.

Leverkusen, který ztrácí bod na Doněck, touží v San Sebastianu vybojovat postup a napravit poslední domácí debakl 0:5 právě od United. Druhý tým Bundesligy při poslední loňské návštěvě Španělska v Barceloně utrpěl historicky nejvyšší pohárovou porážku 1:7. Bayern navíc v LM mimo Německo nevyhrál od října 2002 v patnácti zápasech v řadě. Hráči Leverkusenu doufají, že jim pomůže sobotní ligová výhra 1:0 z Dortmundu. "Pokud budeme hrát jako s Borussií, tak tam také vyhrajeme," prohlásil útočník Son Hung-min. "Nemáme na výběr, musíme zvítězit," doplnil nejlepší týmový střelec Stefan Kiessling.

Olympiakos i Benfica mají ve skupině C shodně sedm bodů, ale čekají je kvalitativně odlišní soupeři. Řecké mužstvo doma přivítá outsidera Anderlecht Brusel, jenž v pěti zápasech získal jediný bod při skóre 3:14. Do Lisabonu přijede PSG. Benfica však francouzského mistra zdolala v obou předchozích domácích pohárových duelech.

Bayern minule porazil v Moskvě CSKA 3:1 a desátou výhrou v elitní soutěži za sebou překonal rekord Barcelony ze sezony 2002/03. Primát ve skupině si bavorský velkoklub může zajistit i domácí porážkou, protože vede o tři body nad City, které porazil v Manchesteru 3:1. Kouč anglického týmu Manuel Pellegrini přiznal, že se víc soustředí na příští ligový zápas s Arsenalem. "Od chvíle, co jsme postoupili do dalšího kola, se stala Premier League důležitější než Liga mistrů. To ale naznamená, že hráči, kteří budou hrát s Bayernem, nenastoupí příště proti Arsenalu," vyvrátil Pellegrini možnost, že by vzal do Mnichova "béčko".

Program 6. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů (vše od 20:45)

Skupina A: Manchester United - Šachtar Doněck (Hübschman), San Sebastian – Leverkusen
Skupina B: Galatasaray Istanbul - Juventus Turín, FC Kodaň - Real Madrid
Skupina C: Benfica Lisabon - Paris St. Germain, Olympiakos Pireus - Anderlecht Brusel
Skupina D: Bayern Mnichov - Manchester City, Viktoria Plzeň - CSKA Moskva

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články