Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Juventus i PSG si doma budou chtít pojistit postup do čtvrtfinále

Turín/Paříž - Pokusit se o to, co se povedlo jen dvěma týmům za posledních 21 let existence vyřazovací části Ligy mistrů - postoupit po domácí prohře -, zkusí fotbalisté Valencie a Celtiku Glasgow proti PSG, respektive Juventusu. Zatímco španělský klub bude na hřišti Paris St. Germain smazávat manko 1:2, skotský celek musí spoléhat na "zázrak", aby dokázal v Turíně proti rozjetému Juventusu stáhnout ztrátu 0:3 z prvního duelu. Zápas PSG - Valencie se studiem sledujte od 20:30 v přímém přenosu na ČT sport a našem webu.

David Beckham v dresu PSG
zdroj: Sipa Press

Otočit dvojzápas po porážce v domácím utkání se podařilo před dvěma sezonami Interu Milán, který po prohře 0:1 s Bayernem Mnichov na San Siru zvítězil v bavorské metropoli 3:2, a Ajaxu Amsterodam proti Panathinaikosu Atény před sedmnácti lety. Oba týmy dotahovaly jen jednobrankovou ztrátu, Celtic však v Turíně potřebuje přepsat rekordní tabulky Ligy mistrů a vyhrát o tři góly. Navíc by musel rázně utnout neporazitelnost Juventusu v pohárech, která trvá už tři roky a čítá sedmnáct zápasů.

"Je to téměř nemožná mise, ale zázraky se ve fotbale stávají. Nikdy nevíte - penalta, červená karta a můžeme být zpátky v zápase. Ale bude to strašně těžké," řekl obránce Celtiku Mikael Lustig, který kvůli zranění do odvety nejspíš nezasáhne.

Historie Ligy mistrů už podobný obrat pamatuje. V istanbulském finále 2005 vedl AC Milán v poločase nad Liverpoolem 3:0, po přestávce ale třikrát inkasoval a nakonec prohrál v penaltovém rozstřelu. Byl u toho i nynější lídr Juventusu Andrea Pirlo, tehdy hráč konkurenčního AC. "Pohybuji se ve fotbale tak dlouho, že vím, že se zázraky dějí. Liverpool dal tři góly během poločasu, zatímco Celtic má celý zápas. Bylo by nebezpečné považovat dvojzápas za vyhraný," řekl třiatřicetiletý Pirlo.

PSG může do prvního čtvrtfinále za posledních 18 let

Reálněji může na zvrat pomýšlet Valencie. Před třemi týdny sice prohrou 1:2 s PSG přišla o sérii 17 zápasů s francouzskými kluby bez porážky, trefa z poslední minuty ji ale vrátila zpět do hry. Pařížský klub navíc bude postrádat kanonýra Zlatana Ibrahimovice, potrestaného za vyloučení v prvním duelu. "Za stavu 0:2 to nevypadalo dobře, ale to, že jsme snížili a Ibra byl vyloučený, možná může věci změnit," uvažoval autor gólu, obránce Adil Rami, který však momentálně zápolí se zraněním.

Pokud chce Valencie uvažovat o postupu, musí ukončit dlouhou domácí neporazitelnost PSG. Vedoucí celek francouzské ligy, který ale o víkendu překvapivě prohrál v Remeši, v evropských pohárech doma naposledy padl v listopadu 2006 s Hapoelem Tel Aviv. "Věřím, že když předvedeme podobný výkon jako ve Valencii, postup by nám neměl uniknout. V zádech s našimi fanoušky jsme velmi silní," uvedl záložník PSG Javier Pastore.

Jeho celek usiluje o první postup do čtvrtfinále od roku 1995. Domácí fanoušci se těší především na to, že na rozdíl od duelu ve Španělsku už nastoupí hvězdná zimní posila David Beckham. Sedmatřicetiletý bývalý kapitán anglické reprezentace by si Ligu mistrů zahrál poprvé od roku 2010, kdy podobně jako nyní Paříži pomáhal milánskému AC. Vedle Ibrahimovice musí kouč PSG Carlo Ancelotti oželet také start záložníka Marka Verrattiho, jenž pyká za žluté karty. Valencii budou kvůli zranění scházet obvyklí stopeři Rami a Ricardo Costa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články