Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Ještě nejsme retro tým, pochvaloval si Vrba po třetím postupu do play-off Evropské ligy

Potřetí vedl Plzeň v základní skupině Champions League a potřetí slavil postup do jarní fáze Evropské ligy. Po klíčovém vítězství 2:1 nad AS Řím ho udržení v pohárech těšilo o to víc, že jeho svěřenci získali sedm bodů a stanovili tím klubový rekord. V těžké skupině přitom vedle italského velkoklubu, který v loňské sezoně milionářské soutěže hrál semifinále, měli ještě obhájce trofeje Real Madrid a CSKA Moskva.

Trenér Plzně Pavel Vrba slaví vítězství nad AS Řím
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Všichni víme, že uhrát sedm bodů v Lize mistrů je něco mimořádného. My si toho opravdu moc vážíme. Vypovídá to o nás, že ještě nejsme retro tým. Obavám se, že příště, pokud bychom postoupili do Champions League, uhrajeme buď jeden, nebo devět bodů. Já bych raději uhrál devět," řekl Vrba, jehož tým v roce 2011 uhrál při premiéře ve skupině LM pět bodů a o dva roky později tři body.

Tehdy rovněž skončil třetí na úkor CSKA Moskva, kterému tentokrát nestačila k postupu ani šokující výhra 3:0 na stadionu Realu Madrid. "V Rusku nás asi nemají rádi. Už se nám podařilo podruhé vyřadit CSKA. Vzhledem k tomu, co se stalo v Madridu, co udělal Madrid, mě vítězství a postup do Evropské ligy těší o to víc," pokračoval úspěšný kouč.

Podivoval se, že v průběhu zápasu v Plzni se na obrazovkách objevoval výsledek z Madridu. Klub to nemohl nijak ovlivnit, jelikož tabule běžely v režimu, který má na starosti UEFA. "Zdá se mi to naprosto nenormální," konstatoval Vrba.

Skalp AS Řím řadí k největším úspěchům. "Myslím, že Plzeň v posledních letech, osmi, deseti, má takových velkých duelů víc. Já jsem hlavně rád, že jich je víc a víc. Řadím to mezi další mimořádné výsledky, které se nám v posledních deseti letech podařily." 

Plzeň znovu potvrdila, že rozhodující střetnutí v pohárech umí. V roce 2013 v posledním duelu skupiny zdolala před vlastními příznivci CSKA Moskva rovněž 2:1. "Já si myslím, že je to tím, že se blíží Vánoce a hráči potřebují peníze na dárky," vtipkoval Vrba, který s Viktorií postoupil do pohárového jara celkově už popáté.

Po závěrečném hvizdu předvedl tradiční kotrmelec pod "kotlem" fanoušků. "Moc dobře víte, že jsem na to velice skoupý. Dělám to jen v situacích, kdy mám radost z něčeho mimořádného. Proto kotouly dělám," usmál se.

Jeho tým čeká v pondělí los úvodního kola jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. "Z mého pohledu není soupeř, jehož bychom si nepřáli. Vážíme si každého postupu a soupeře, který sem přijede," vysvětlil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články