Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hrají neskutečně přímočaře, je to tým, který jsme si přáli nejméně, řekl Trpišovský o St. Gillose

Z losu 3. předkola Ligy mistrů vzešel pro Slavii belgický soupeř Union Saint-Gillose. Trenér Slavie si ho i přesto, že to není tým s nejzvučnějším jménem, přál nejméně. Poukázal na jejich vysokou kvalitu, kterou dokazují hlavně výsledky z posledních let, kdy pravidelně hrají evropské poháry. Rovněž podotkl, že hlavní silou belgického týmu je rychlost hráčů a přímočará hra. Naopak předpokládá, že okénka by mohla vznikat v obraně.

Jindřich Trpišovský
zdroj: Reuters autor: Claudia Greco

Slavia mohla ve 3. předkole vedle Belgičanů dostat také Twente Enschede a vítěze dvojzápasů Lugano – Fenerbahce Istanbul a Dynamo Kyjev – Partizan Bělehrad. "Byly tam nějaké varianty a tohle je zrovna tým, který jsme si z toho výběru kvůli jejich hernímu stylu a kvalitě přáli nejméně," prohlásil Trpišovský.

"Nebude to jednoduchý soupeř, i když tam hrozila zvučnější jména. Poslední roky pravidelně hrají evropské poháry, do posledního kola bojovali s Bruggami o belgický titul. To svědčí o jejich kvalitě," řekl jeden z kapitánů Slavie obránce Tomáš Holeš.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
České kluby znají soupeře v předkolech evropských pohárů

Union si v posledních dvou sezonách zahrál skupinu Evropské ligy, v ročníku 2022/23 došel do čtvrtfinále. "Je to tým, který třikrát za sebou vyhrál základní část belgické ligy a po půlení bodů v nadstavbě o titul vždy nešťastně přišel. Jsou extrémně rychlí v přechodu nahoru, i když dva hráči z ofenzivy odešli," podotkl Trpišovský.

"Typologicky je to asi tým s největší kvalitou (z možných variant), i když klub třeba nemá takové jméno. Moc lidí si asi úplně nevybaví, co je to za tým. Je to nový tým, který před třemi lety postoupil do belgické ligy a hraje na špičce. Ale je to prostě kvalifikace Ligy mistrů, 3. předkolo, a musíte počítat, že stejně narazíte na kvalitní tým," doplnil Trpišovský.

Union dal v základní části uplynulé sezony belgické ligy nejvíce branek a hraje hodně ofenzivně. "Myslím, že by nám to mohlo vyhovovat. Je to dvojzápas, důležitá bude obrana, abychom nedostali gól. Pokud budou útočit v hodně lidech, pak se tam budou otevírat okénka a toho bychom mohli využít," přemítal Holeš.

"Nějaké jejich hráče známe, koukali jsme na část jednoho zápasu. Je tam nový trenér (Sébastien Pocognoli), bývalý hráč. Je to tým, který hraje neskutečně přímočaře, všichni hráči základní sestavy jsou extrémně rychlí. Může to být ofenzivní fotbal, na druhou stranu utkání kvalifikace bývají opatrnější, svázanější. Směrem dopředu jsou extrémně silní, do defenzivy třeba nějaká okénka jsou. Hlavně si myslím, že to budou velké běžecké závody," předpokládal Trpišovský.

Union v minulé sezoně dokázal doma porazit slavný Liverpool. "Myslím, že už je to dost daleko. Budeme koukat spíše na poslední zápas, třeba teď hráli Superpohár s Bruggami. Budeme koukat na nové hráče, kteří tam přišli, budeme studovat i nového trenéra. Je ale možné, že se podíváme i na utkání s Liverpoolem," řekl Trpišovský, jehož vzorem je dnes již někdejší kouč Reds Jürgen Klopp.

Union pro utkání v soutěžích UEFA využívá stadion jiného bruselského klubu Anderlechtu. S ním Slavia v roce 2016 pod tehdejším trenérem Dušanem Uhrinem mladším po dvou porážkách 0:3 vypadla v kvalifikaci Evropské ligy.

"Slavia na stadionu Anderlechtu před časem byla, já ještě ne. Vím, že je to krásný stadion, skvělá země. Je super, že se bude hrát na stadionu s velkou historií. Zase se dostaneme na dobrý venkovní stadion. Pokud to dobře dopadne, myslím, že bude i velká kapacita pro naše fanoušky. To je taky plus," řekl Trpišovský. "Není to daleko. V Belgii jsem naposledy byl, když jsme (v roce 2021) hráli kvalifikaci o mistrovství světa. Bude hezké vrátit se zpátky do Bruselu," dodal Holeš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články