Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Horváth: Rusové byli arogantní, jsem rád, že jsme je porazili

Plzeň – Kapitána plzeňských fotbalistů Pavla Horvátha potěšila výhra 2:1 nad CSKA Moskva a postup do jarních bojů Evropské ligy o to více, že se mu nelíbilo chování ruských hráčů. Ti prý dávali Viktorii najevo, že do Ligy mistrů nepatří. Podle Davida Limberského by ani hollywoodští scenáristé nevymysleli tak dramatické vyústění plzeňského působení v Lize mistrů.

Pavel Horváth
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Chování ruského celku překvapilo Horvátha o to více, že hráči evropských gigantů Bayernu Mnichov či Manchesteru City se k zástupcům Plzně chovali s mnohem větším respektem. "Klobouk dolů před hráči Bayernu a Manchesteru City, protože tak, jak se chovali, to se s hráči CSKA nedá moc srovnat. Jednak jsou výš fotbalově, ale i v chování a respektu k soupeři," uvedl Horváth.

Pavel Horváth: "Jsem hrozně rád, že jsme je porazili. Nelíbilo se mi, jak se chovali už v prvním zápase v Rusku, kdy vyhráli, ale přesto nám ani nepodali ruku. Bylo na nich evidentně vidět, jak si myslí, že do této soutěže nepatříme. To nás motivovalo."

Hráči CSKA však na své chování doplatili mimo jiné i dvěma červenými kartami. Nejprve se nechal hloupě vyloučit Alan Dzagojev, čímž pomohl Plzni k obratu, v úplném závěru pak musel ze hřiště i Pontus Wernbloom za kopnutí do Horvátha. "Podrazil mi nohy. Odstrkoval jsem hráče ve zdi, aby brankář Kozáčik viděl. On upadl, a jak se zvedal, tak mě nakopl," popisoval Horváth.

Přitom v první půli se zdálo, že slovinský rozhodčí Damir Skomina sympatizuje spíše s CSKA a na plzeňské hráče je přísnější. I Horváthovi se to nelíbilo a několikrát se s ním pustil do diskuse. "Nejdřív jsem mu říkal, jestli si nedělá ze mě srandu. Podruhé jsem mu říkal, že už jsem starej, že umírám a že potřebuju pomoc. No a potřetí už to písknul správně, tak jsem mu sdělil, že takhle je to ono, že právě tohle potřebuju," popisoval Horváth se svým typickým humorem.

Zkušený záložník k obratu přispěl přihrávkou na vyrovnávací gól. Mohl se dočkat i branky, ale jeho tečovaná střela skončila těsně vedle. Pokud by zapadla do branky, stal by se Horváth nejstarším střelcem v historii Ligy mistrů. O pokoření Ryana Giggse z Manchesteru United se tak bude muset pokusit příště. "To je nejdřív minimálně za rok, co? No, uvidíme," dodal osmatřicetiletý záložník.

Pavel Horváth v utkání s CSKA Moskva
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Limberský: Málokterý scenárista by vymyslel takový příběh

"Po tom vítězném gólu nám vyhrkly do očí slzy štěstí. Byl to neuvěřitelný pocit. Je to fantastická tečka za působením trenéra Vrby. Skončilo to nejlépe, jak mohlo," prohlásil Limberský. "Málokterý dobrý scenárista by takový příběh dokázal vymyslet. Co se děje poslední čtyři roky, to je pohádka. Uvědomíme si to asi až po kariéře," dodal.

Limberský rovněž ukázal, že kromě dobrého fotbalisty je také talentovaný věštec. Už před utkáním totiž prohlašoval, že by bylo nejlepší dát rozhodující gól v nastavení, aby soupeř neměl čas na odpověď. A to se mu nakonec vyplnilo, protože Tomáš Wágner vystřelil výhru 2:1 v 90. minutě. "Asi jsem dobrý prognostik. Ale myslel jsem, že to bude na 1:0, a ne na 2:1. Věřím, že si to drama fanoušci užili," řekl Limberský.

Výhra a postup ho těší o to více, že tím Plzeň výrazně zvýšila české naděje na 15. místo v koeficientu UEFA, které zaručuje dvě vstupenky pro české kluby do Ligy mistrů v sezoně 2015/16. "Hráli jsme za celý český fotbal, protože koeficient byl na vážkách. Teď už bychom to 15. místo mohli udržet," řekl Limberský. Plzeň postoupila do jarních bojů v Evropské lize už třetí rok po sobě.

Česko momentálně drží v koeficientu UEFA 15. místo s náskokem 0,343 před Rumunskem. Jeho zástupce však stále ještě čekají dvě utkání a může se tak před Česko dostat. Český koeficient však mohou rovněž vylepšit fotbalisté Liberce a také Plzeň v jarních bojích. Naopak rumunské celky už jistě nepostoupí.

CSKA si postup nezasloužilo, shoduje se ruský tisk

Za hlavní viníky krachu bohatého CSKA Moskva v letošním ročníku Ligy mistrů označují ruská média nigerijského útočníka Ahmeda Musu za to, že zahodil několik vyložených šancí, a Dzagojeva za zbytečné vyloučení. "Šokující vyloučení všechno změnilo," napsal Sport Express. Konstatoval, že pro klub formátu CSKA není pokračování v Evropské lize dostatečnou motivací. "Únorové zápasy jsou spíše na škodu. Nepřinesou ani slávu ani peníze, pokud tým nedojde až do finále," připomněl list.

Ahmed Musa z CSKA
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Kritiky se dočkal trenér Leonid Sluckij za to, že až téměř do konce držel na hřišti Musu, který sice dal gól, ale několik dalších šancí zahodil. Bývalý trenér CSKA Gennadij Kostylev vidí hlavní příčinu neúspěchu v tom, že týmu momentálně schází špičkový útočník. "Doumbia je zraněný a Musa je sice rychlý, ale k mistrovství mu ještě hodně schází. Kdyby proměňoval své šance, byl by CSKA mnohem výš," tvrdí bývalý kouč.

Ještě víc to schytal vyloučený Dzagojev. "Capello ví, proč ho nezve do reprezentace," nadepsal Sport Express ohlasy na prohraný zápas. I bývalý obránce CSKA Sergej Olšanskij v komentáři pro Sovětskij Sport označil červenou kartu za klíčový moment: "Dzagojev mužstvo podrazil, soupeři dal velkou výhodu a nestalo se to poprvé. Hráč na takové úrovni musí ovládnout své emoce."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články