Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Historická prohra s noblesou

Porážky ke sportu patří. Toť známá věc. Je však otázkou, jak se s ní či s nimi kdo vyrovná(vá). Fotbalisté Bayernu Mnichov podlehli na vlastním stadionu v odvetě semifinále Ligy mistrů Realu Madrid 0:4. Jde o nejtěžší domácí prohru v této soutěži v historii klubu.

Vít Chalupa
zdroj: ČT24

Přesto více než šedesát tisíc diváků v červenobílém oblečení ještě před závěrečným hvizdem povstalo a potleskem odměnilo tým. Žádný pískot.

Hráči vzápětí udělali totéž. Obešli celý stadion, poděkovali, zatleskali. Arjen Robben před odchodem do kabiny sundal dres a daroval ho jednomu z příznivců. Nepředvedli zběsilý útěk do šatny.

Přes tvrdou porážku zůstali fotbalisté Bayernu na trávníku a s úsměvy ve tvářích diskutovali s hráči Realu, který poprvé vyhrál na mnichovském stadionu, a to až ve třináctém duelu.

Veřejnoprávní německá televize ZDF, který přenos vysílala, přinesla pár minut po jeho skončení sérii rozhovorů s hráči i představiteli Bayernu. Bez fňukání, stěžování si či tradičních českých odvrácených štěstíček, nepřejícím rozhodčím.

Zkrátka soupeř byl lepší, prohráli jsme. Ovšem také žádné, že bychom udělali něco špatně. Na české poměry něco nepředstavitelného, nikoliv však divoce troufalého. Prostě jen správně sebevědomého.

Cristiano Ronaldo odehrává míč před Bastianem Schweinsteigerem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Matthias Sammer, sportovní ředitel Bayernu, zcela v klidu vzal mikrofon a vykládal: "Jsme smutní, netěší nás to, ale prohráli jsme s výborným mužstvem, které předvedlo skvělý výkon. Ano, vypadli jsme z Ligy mistrů, ale máme ještě zbývající zápasy Bundesligy a také finále Německého poháru. Z dobré sezony chceme udělat velmi dobrou. Za poslední dvě sezony jsme vyhráli zatím osm z devíti trofejí." Ani stopa odsouzení, žádné zatracování.

Nizozemec Arjen Robben, který dva roky oblékal bílý dres madridského celku, s úsměvem pravil: "Blahopřání Realu. Musíme tu porážku akceptovat. Hráli opravu dobře, zasloužili si vyhrát. Za stavu 0:2 to bylo samozřejmě velmi těžké, ale museli jsme pro naše fanoušky udělat vše, na co jsme měli. 0:4 je možná lepší než 2:1, to bychom byli daleko více frustrovaní. Nemusíme o té porážce už mluvit, musíme se dívat dopředu."

"Ano, i takové zápasy existují. Teď však musíme udržet nervy. Pep Guardiola má silnou pozici," uvedl prezident Bayernu Karl-Heinz Rummenigge a vzápětí dodal: "Ano, je to debakl, ale Real hrál skutečně velmi dobře."

Vlastně jediný, kdo řekl něco negativního, byl trenér Josep Guardiola a vzal porážku na sebe: "Vypracovali jsme si málo šancí. Hráli jsme špatně. To je moje zodpovědnost a v tom jsem zklamal. Patříme do nejvyšší kategorie v Evropě a za takové chyby nás soupeř potrestal. Po takovém zápase vždy na týmu zůstane něco 'viset', ale já se pokusím hráče vyburcovat."

Ani v médiích slovo o ostudě, odfláknutém zápase. Prostě respekt na všech stranách. I přes historickou domácí porážku.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články