Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Guardiola: Konečně se mě lidé přestanou ptát, jestli se City vyhraji Ligu mistrů

Dlouholetá snaha Manchesteru City o triumf v Lize mistrů je po sobotním istanbulském finále zdárně u konce. Podle trenéra Pepa Guardioly bylo dokonce napsáno ve hvězdách, že jeho svěřenci letos poprvé v klubové historii milionářskou soutěž ovládnou. Španělský stratég po vítězství 1:0 nad Interem Milán chválil i italského soupeře a zápas označil za hod mincí, protože mohl skončit i jinak.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Manchester City – Inter Milán

"Citizens" navázali na letošní vítězství v Premier League a FA Cupu a v sezoně zkompletovali cenný treble. Dokázali to jako osmý evropský klub v historii a druhý v Anglii po městském rivalovi Manchesteru United, který tři trofeje získal v roce 1999.

"Myslím, že bylo napsáno ve hvězdách, že v této sezoně patří Liga mistrů nám. A my to dokázali," řekl Guardiola. Jako kouč opanoval elitní soutěž potřetí, v letech 2009 a 2011 uspěl na lavičce Barcelony. "Jsem samozřejmě spokojený. Tuhle zatracenou trofej je fakt těžké získat," doplnil dvaapadesátiletý trenér, jenž s Katalánci před 14 lety slavil treble také.

X faktor Ederson a sváteční střelec Rodri

Inter dokázal na Atatürkově stadionu dlouho eliminovat ofenzivní sílu favorita v čele s Erlingem Haalandem. Jednu z mála šancí City ale proměnil v 68. minutě záložník Rodri. V závěru manchesterský tým podržel brankář Ederson famózním zákrokem s notnou dávkou štěstí proti hlavičce střídajícího Romela Lukaka z bezprostřední blízkosti.

"Věděli jsme, že to bude náročné finále. Zejména proto, že Inter je výborný soupeř. O poločase jsem říkal hráčům, aby byli trpěliví. Musíte mít samozřejmě i štěstí. Kdyby Ederson nepředvedl ten zákrok těsně před koncem, mohlo to skončit remízou a následovalo by prodloužení. Tato soutěž je jako hod mincí," pokračoval Guardiola.

Manchester City dovedl do finále Ligy mistrů podruhé. Zatímco před dvěma lety jeho mužstvo podlehlo Chelsea 0:1, nyní už uspělo, byť si nepočínalo suverénně. "Myslím, že jsme bránili lépe v šestnáctce než tenkrát. Máme čtyři plnohodnotné střední obránce. I když uděláme chyby, tak cítíme, že jsme vzadu pevní," mínil Guardiola.

"Vyhrát tuhle soutěž a treble je hrozně těžké. Proto není důležité, jak jsme hráli, ale že jsme to dokázali. Nechceme zmizet po jednom vítězství v Lize mistrů jako některá mužstva v minulosti. Musíme dál tvrdě pracovat. Je to velká úleva pro celý klub. Konečně se mě lidé přestanou ptát, jestli se City vyhraju Ligu mistrů. A snad také konečně dostaneme i adekvátní kredit za úspěchy v Anglii. Získat pět titulů za posledních šest let je něco výjimečného," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články