Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Gólům na hřištích soupeře odzvonilo, UEFA zrušila dlouholeté pravidlo

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) zrušila pravidlo o gólech vstřelených na hřišti soupeře, které ve vyřazovací části pohárů rozhodovalo o postupu při vyrovnaném skóre. Pravidlo, jež bylo zavedeno v sezoně 1965/1966, je podle předsedy UEFA Aleksandera Čeferina zastaralé.

Timo Werner z Chelsea (vpravo) střílí gól v semifinále LM
zdroj: REUTERS

"Už neplní původní smysl, protože domácí mužstva zejména v prvních zápasech kvůli němu hrají opatrně, aby nedala soupeři před odvetou výhodu," uvedl Čeferin.

"Pravidlo také bylo kritizováno jako nespravedlivé, protože pokud domácí tým v prodloužení inkasoval, musel poté vstřelit dvě branky. Navíc je na místě říct, že domácí prostředí už není tak výraznou výhodou jako v minulosti," dodal.

Po zrušení pravidla bude při nerozhodném skóre následovat v pohárových dvojzápasech prodloužení a případně penaltový rozstřel. Góly ze hřiště soupeře zůstanou jako jedno z kritérií pro určení konečného umístění v tabulce, ale už se nebudou počítat ze vzájemných zápasů, ale ze všech utkání.

"Zrušení branek ze soupeřova hřiště jsme za poslední roky řešili několikrát. A i když nepanuje stoprocentní shoda, tak pravidlo kritizovala řada trenérů, činovníků i fanoušků. Proto jsme došli k závěru, že už není správné, aby gól z venku měl větší hodnotu než gól vstřelený doma," zakončil Čeferin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články