Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Favorit je jasný, ale na to se v Lize mistrů letos nehraje a Tottenham to ví

Madrid uvidí druhé čistě anglické finále fotbalové Ligy mistrů. Opět je v něm Liverpool, který loni padl s Realem Madrid 1:3. Letos si dá repete s Tottenhamem a zkušenosti i čísla hovoří pro něj. Jeho anglický soupeř je ve finále klubové VIP soutěže vůbec poprvé a poslední evropský triumf získal už před pětatřiceti lety, v roce 1984, kdy triumfoval v Poháru UEFA, předchůdci Evropské ligy. Finále Ligy mistrů můžete sledovat v přímém přenosu od 20:30 na ČT sport i na ctsport.cz.

Fanoušek před finále Ligy mistrů
zdroj: ČTK/PA autor: Martin Rickett

Ovšem slovo favorit se v tomto ročníku Ligy mistrů zdá být prokleté. Což se naplno projevilo v semifinále. Liverpool v něm vyřadil slavnou Barcelonu, s níž v prvním zápase prohrál 0:3 a doma pak dokázal dát partě kolem Lionela Messiho čtyři góly. A Tottenham po porážce 0:1 v Londýně s Ajaxem prohrával v Amsterdamu v poločase 0:2, ale pak se třikrát trefil Lucas, naposledy v nastaveném čase, a potvrdil, že nic není nemožné.

Důležitý člen obrany Liverpoolu Virgil van Dijk ale věří, že to ve finále zlomí. "Nechceme znovu zažít to, co minulý rok. Prohrát finále je bolestné. Ale vzali jsme si z toho hodně zkušeností a snad je teď dokážeme využít," řekl pro BBC obránce klubu, který čeká už deváté velké finále, z toho pět jich vyhrál – naposledy v roce 2005 s Milanem Barošem a Vladimírem Šmicerem.

Ale Tottenham může jen překvapit. I když z posledních čtrnácti soutěžních zápasů s Liverpoolem vyhrál jediný v říjnu 2017. Letos Liverpool v Premier League porazil Tottenham dvakrát 2:1. "Nikdo nečekal, že tady budeme, nikdo nám nevěřil ani ve čtvrtfinále a semifinále. Chceme vyhrát pro sebe, trenéra, klub a hlavně pro fanoušky. Ale nesmíme moc myslet na to, že pokud uspějeme, budou z nás legendy," sdělil bek Tottenhamu Danny Rose.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liverpool - Barcelona

Londýnský celek už může nasadit svou největší zbraň – kanonýra Harryho Kanea. Kapitán anglické reprezentace nehrál od 9. dubna, kdy se zranil ve čtvrtfinále s Manchesterem City. "Trénuje s týmem a vypadá to velmi dobře. Ale uvidíme, jak na tom bude," konstatoval kouč Mauricio Pochettino.

Sedmačtyřicetiletý argentinský trenér, který vede tým už pět let, věří, že trofej mohou získat. "Známe se výborně, ale tohle bude úplně jiné než naše zápasy v Anglii," uvedl.

Trenér Jürgen Klopp zase s Liverpoolem touží zlomit své finálové prokletí. Německý kouč sice v roce 2002 vyhrál s Borussií Dortmund Německý pohár, ale od té doby se stejným týmem i s Liverpoolem šestkrát ve finále narazil. V Lize mistrů před loňskou porážkou i v roce 2013, kdy s Dortmundem podlehl Bayernu Mnichov.

Tottenham Hotspur - Liverpool FC

Předpokládané sestavy:
Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Winks, Sissoko - Eriksen, Alli - Son Hung-min, Kane.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Fabinho, Henderson, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané.

Zajímavosti:

- Jde o druhé anglické finále Ligy mistrů - v roce 2008 Manchester United porazil Chelsea po penaltovém rozstřelu.

- Liverpool čeká deváté finále - Ligu mistrů vyhrál pětkrát (1977, 1978, 1981, 1984 a 2005), loni podlehl Realu Madrid 1:3, Tottenham je ve finále poprvé.

- Tottenham může získat první trofej od roku 2008, kdy ovládl anglický Ligový pohár, na mezinárodní scéně naposled triumfoval v roce 1984 ve finále Poháru UEFA.

- Tottenham v dosavadních 6 pohárových zápasech ve Španělsku nevyhrál (3 remízy, 3 porážky).

- Liverpool v pohárech 5x za sebou neprohrál s anglickým soupeřem (3 výhry, 2 remízy).

"V žádném finále jsem neměl tak dobrý tým jako letos. Kluci jsou nejlepším mixem potenciálu a přístupu, co jsem zažil," prohlásil Klopp. "Jestli by byl triumf v Champions League největším momentem mé kariéry? Ne, tím byl postup do Bundesligy s Mohučí v roce 2004, když vezmete v úvahu naši tehdejší finanční situaci a další okolnosti. Ale když v sobotu zvítězíme, možná svou odpověď přehodnotím," řekl jednapadesátiletý trenér.

Liverpool bojoval až do posledního kola v Anglii o titul s Manchesterem City, nakonec skončil o jediný bod druhý. Čtvrtý Tottenham byl o propastných 26 bodů za ním. "Tyhle věci se ve finále nepočítají. Není to tak, že jsme byli o pět pater nad nimi. Jsou opravdu hodně silní," dodal Klopp.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články