Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Druhé vystoupení Plzně v milionářské soutěži načne souboj s Manchesterem City

Plzeň - Pokud dokážou zvítězit, získají prémii v přepočtu přes 25 milionů korun. Polovinu mohou dostat za remízu, která by byla nečekaným úspěchem. Hráči plzeňské Viktorie se poprvé v hlavní fázi prestižní soutěže představí doma ve Štruncových sadech. Na úvod skupiny D přivítají Západočeši jeden z nejbohatších klubů světa, anglického šampiona z roku 2012 Manchester City, a přestože jsou jasnými outsidery, chtějí se pokusit giganta zaskočit a obrat ho o body. Utkání můžete na našem webu sledovat od 20:45 v podrobném on-line textovém přenosu.

Takhle slavili hráči Plzně postup do Ligy mistrů. Teď je čeká první protivník - anglický Manchester City
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

"Soupeř přijede s tím, že bude favoritem. My můžeme jen překvapit a já doufám, že se nám to podaří. Určitě budeme chtít hrát ten náš fotbal, jaký předvádíme delší dobu. Pokud to tedy půjde," uvedl plzeňský trenér Pavel Vrba.

Západočeši se chystají na druhý vstup do skupiny LM a věří, že mohou být podobně úspěšní jako předloni. Tehdy uhráli pět bodů a obsadili třetí místo, které jim zaručilo účast v jarní části Evropské ligy.

Natěšení plzeňských hráčů zvyšuje fakt, že k základní skupině LM poprvé nastoupí přímo v Plzni. Před dvěma lety musel vzít český šampion zavděk pražským azylem v Edenu, protože Štruncovy sady ještě nesplňovaly přísné parametry UEFA. Pro dnešek už ale bude Doosan Arena nachystána.

"Jsme moc rádi, že jsme sem tuhle soutěž dostali. Tím, že se to bude hrát v Plzni, je to o to lepší pocit. Jak my, tak fanoušci se moc těšíme. Hrát Ligu mistrů doma je splněný sen," uvedl obránce David Limberský.

Jiný styl než Barca nebo Milán

Úterní utkání s hvězdným Manchesterem City, který patří několik let mezi nejbohatší kluby na světě, staví na úroveň předloňských soubojů s Barcelonou či AC Milán. "Oproti Barceloně nebo AC Milán hrají City trochu odlišný fotbal, jejich hra je více fyzická. Na druhou stranu disponují množstvím zahraničních hráčů, z tohoto pohledu je kvalita Manchesteru City obrovská," uvedl Limberský. "My ale věříme ve vlastní síly a může se stát, že nás Manchester trochu podcení," dodal reprezentační zadák.

Viktoriáni věří, že se jim povede udržet úspěšnou pohárovou bilanci ve Štruncových sadech. Vyhráli deset z posledních jedenácti domácích duelů na evropské scéně, jedinou porážku utrpěli na jaře ve vyřazovací fázi Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul. Daří se jim i v této sezoně: zvítězili ve všech šesti duelech předkol LM a z 15 odehraných utkání prohráli jen to první v červenci v Superpoháru s Jabloncem.

Západočeši před utkáním řešili problémy v obraně. Mimo hru zůstane zraněný Marián Čišovský a zřejmě i Radim Řezník. Lukáš Hejda je už ale fit. Kouč Pellegrini až těsně před zápasem rozhodne, zda do sestavy vrátí uzdraveného Kompanyho.

Manchester City v posledních dvou letech obsadil v anglické lize první a druhé místo, na evropské půdě se mu ale zatím nedaří. Ani v jedné ze sezon nedokázal v Lize mistrů postoupit ze skupiny.

Zlomit bilanci má trenér Manuel Pellegrini, který v červnu nahradil Roberta Manciniho. V Lize mistrů už dovedl Villarreal do semifinále a Málagu letos do čtvrtfinále. "Nemůžeme mít jiný cíl než konečně postoupit, proto potřebujeme dobře začít a uspět v Plzni," řekl Pellegrini.

Uhlídají Džeka?

V týmu City figuruje mnoho hvězd, pro české fanoušky je ale nejzajímavější Bosňan Edin Džeko, který v Teplicích odstartoval svou velkou kariéru. Shodou okolností svůj první gól v české lize dal v březnu 2006 právě v Plzni.

"Myslím, že rok a půl v Teplicích byl rozhodující v mé kariéře. Bez angažmá v České republice bych se tak vysoko zřejmě nedostal. Proto považuju přestup do Teplic ze Sarajeva za klíčový," zavzpomínal Džeko na působení ve žlutomodrém dresu, během nějž si osvojil i češtinu.

Džeko tuto sezonu nezačal nijak oslnivě a v Premier League zatím skóroval jen jednou. Pellegrini nicméně věří, že jeho svěřenec opět bude obávaným střelcem. "Jsem si jistý, že brzy uvidíme toho Edina Džeka, kterého Manchester City před dvěma lety koupil z Wolfsburgu," řekl Pellegrini. Bude to už v Plzni?

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články