Dortmund v deseti a bez vykázaného Kloppa prohrál v Neapoli 1:2

Neapol - Borussia Dortmund se poprvé od porážky ve finále s Bayernem Mnichov představila v Lize mistrů. Cesta nejvyrovnanější skupinou letošního ročníku, kde vedle Borussie figuruje i Arsenal, Olympique Marseille a Neapol, začala pro vestfálský celek porážkou 1:2 na horké neapolské půdě. Za domácí skórovali v prvním poločase Higuaín a po přestávce nádhernou střelou z přímého kopu Insigne, snížení Dortmundu po vlastní brance Zúňigy přišlo už pozdě. Borussia hrála od 45. minuty bez vyloučeného brankáře Weidenfellera, ještě předtím byl po protestech vykázán na tribunu trenér Klopp. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Lorenzo Insigne slaví gól
zdroj: AP autor: Alessandra Tarantino

Borussia měla na beznadějně vyprodaném stadionu San Paolo v první půlhodině optickou převahu, vypracovala si však jedinou vážnější šanci. Lewandowski se protáhl mezi obránci až před Reinu, v rozhodující chvíli ale pouze nastřelil vybíhajícího španělského gólmana Neapole. Domácí dobře zahušťovali střed hřiště a nedávali Dortmundu prostor k rozvíjení jeho tradiční rychlé kombinace.

Neapol poprvé zahrozila ve 13. minutě, po rychle rozehraném rohovém kopu napřáhl Insigne, ale pouze protáhl brankáře Weidenfellera. Domácí se prosazovali zejména po rychlých kolmicích na nabíhajícího Higuaína, s kterými si obrana Dortmundu nevěděla příliš rady. Argentinský útočník Neapole se ale nakonec prosadil hlavou, ve 29. minutě si po rohovém kopu naběhl za Zuňigův centr, přeskočil bránícího Schmelzera a překonal Weidenfellera. Borussii v tom okamžiku chyběl ošetřovaný Subotič, což zřejmě rozlítilo trenéra Kloppa natolik, že byl za protesty vykázán na tribunu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Neapol - Dortmund

Závěr prvního poločasu byl pro hosty jak ze zlého snu. Nejdříve musel nuceně střídat zraněný Hummels, ve 45. minutě se vydal hasit další Higuaínův náběh za obránce gólman Weidenfeller, ale zasáhl míč rukou mimo pokutové území a byl vyloučen. Do branky musel náhradník Langerak a Borussia navíc měla za nepříznivého stavu vyplýtvána za polovinu zápasu už dvě střídání.

Neapol nastoupila do druhé půle s velkým elánem a za podpory šedesáti tisíc diváků zatlačila oslabený Dortmund na jeho polovinu. Pravá strana obrany hostů s obtížemi odolávala agilnímu Insignemu, jehož rychlé průniky znamenaly neustálé nebezpečí pro Langerakovu branku. Po jednom z nich srazil Bender centr jen na kopačku Hamšíka, ten se ale šance zalekl a míč se od něj spíše odrazil. Insigne pak svůj výborný výkon korunoval v 67. minutě, když z přímého kopu nádhernou střelou o břevno nedal hostujícímu gólmanovi šanci. Poté přeci jen zahrozili i ochromení hosté, střídající Aubameyang však napálil pouze břevno Reinovy branky.

V závěru zápasu ale Neapol o pracně vybudovaný náskok málem přišla. Nejdříve centr Reuse odkopl pouze do vlastní branky ledabylý Zuňiga, o minutu později opět Reus mířil z přímého kopu do šibenice, Reina ale zachránil domácím výhru, když krásnou střelu vyškrábl na roh. V poslední minutě ještě nebezpečně centroval Sahin, Lewandowski se už ale k ohrožení branky nedostal.

SSC Neapol - Borussia Dortmund 2:1 (1:0)

Branky: 29. Higuaín, 69. Insigne - 87. vlastní Zuňiga. Rozhodčí: Proenca (Portug.). ŽK: Behrami, Britos, Insigne – Schmelzer. ČK: 45.+1 Weidenfeller (Dortmund).

Neapol: Reina – Maggio, Britos, Albiol, Callejón – Zúñiga, Behrami, Inler, Hamšík (90. Mesto), Insigne (75. Mertens) - Higuaín (77. Panděv).

Dortmund: Weidenfeller – Grosskreutz, Subotič, Hummels (45. Aubameyang), Schmelzer – Blaszczykowski (45. Langerak), S. Bender - Mchitarjan (73. Hofmann), Reus, Sahin – Lewandowski.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články