Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

David proti Goliášovi potřetí. Plzeň čeká bavorská mašina v čele s teenagerem

Další souboj s evropským velkoklubem okusí v Lize mistrů fotbalisté Plzně. V rámci třetího kola skupinové fáze se tentokrát představí na stadionu Bayernu Mnichov, který táhne teprve devatenáctiletý záložník Jamal Musiala. Zatímco Viktoria doposud nezískala ani bod, soupeř je doposud stoprocentní. Úřadující čeští šampioni se v pětasedmdesátitisícové Allianz Areně pokusí uhrát lepší výsledek než v říjnu 2013, kdy odjeli s debaklem 0:5. Sestřih utkání můžete zhlédnout od 23:00 na ČT sport.

Jamal Musiala z Bayernu drží míč v utkání s Barcelonou
zdroj: DPA autor: Peter Kneffel

Plzeň otevřela skupinu C porážkou 1:5 v Barceloně, doma následně podlehla Interu Milán 0:2 a uzavírá tabulku. Bayern ji vede díky vítězstvím 2:0 jak v Miláně, tak doma s Barcelonou.

"Soupeři mají nejlepší hráče z Evropy i z celého světa. My se s nimi musíme pokusit srovnat v těchto pro nás výjimečných zápasech. Uvidíme, na co to zase bude stačit," řekl asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth. "Musíme podat nadstandardní výkony a být silní na všech postech. Pokud tam budou nějaké podprůměrné výkony, tak toho soupeř jako Bayern okamžitě využije," doplnil bývalý kapitán Viktorie.

Plzni pravděpodobně nepomůže brankář Jindřich Staňek, který kvůli zranění vynechal sobotní ligové utkání na hřišti Bohemians 1905. Zaskakující gólman Marián Tvrdoň přispěl k remíze 1:1 a šanci by měl dostat i v Mnichově. "Jindra ještě cítí problém a s největší pravděpodobností nenastoupí," oznámil Horváth.

Kouči Michalu Bílkovi bude v Mnichově chybět také středopolař Pavel Bucha, jenž proti Interu dostal červenou kartu, a zraněný univerzál Jan Sýkora. Útočník Jan Kliment zatím trénuje individuálně. Uzdravený záložník Jan Kopic v Ďolíčku střídal a mohl by se vrátit do základu.

Nejvyšší porážka v evropských pohárech

Devět let starý výsledek 0:5 je nejvyšší plzeňskou porážkou v evropských pohárech. Stejně vysoko Západočeši podlehli i ve skupině Ligy mistrů v roce 2018 na stadionu AS Řím a doma Realu Madrid. Výprask v Mnichově pamatují ze současné Viktorie jen Horváth, kouč brankářů Matúš Kozáčik a sportovní ředitel Daniel Kolář. Celý zápas odehrál i bek Radim Řezník, který ale na soupisce pro skupinovou fázi nefiguruje.

Za Bayern tehdy z aktuálního kádru hráli brankář Manuel Neuer a střídající útočník Thomas Müller. Ten je spolu se záložníkem Joshuou Kimmichem po nákaze koronavirem v domácí izolaci a proti Viktorii nenastoupí. "Samozřejmě nás to mrzí, protože jsou to skvělí hráči. Ale mají plnohodnotnou náhradu," uvedl plzeňský obránce Milan Havel.

Schick a spol. na kolenou, zářil Musiala

Bayern se na Plzeň naladil výborně. Už v pátek doma rozdrtil Leverkusen 4:0 a v Bundeslize naplno bodoval po čtyřech kolech. Gólem a dvěma asistencemi se opět blýskl Musiala, který si drží famózní formu. 

Bilance sedmi branek a pěti asistencí v 11 soutěžních utkáních hovoří jasně. "Je krásné, jak je v devatenácti letech vyzrálý a platný pro tým," ocenil plzeňský záložník Václav Pilař talentovaného německého reprezentanta.

"Je to pro nás vzpruha před zápasy s Plzní a Dortmundem," podotkl kouč německých šampionů Julian Nagelsmann. "Ukázali jsme, že takhle umíme hrát, a chceme se tak prezentovat i s Plzní," přidal kapitán Neuer.

Západočeši startují v hlavní fázi LM počtvrté v historii a poprvé pod vedením kouče Bílka. V letech 2011, 2013 i 2018 pokaždé s trenérem Pavlem Vrbou obsadili třetí místo ve skupině a prošli do jarní části Evropské ligy.

Viktoria do Mnichova vzhledem k příznivé vzdálenosti odcestovala týmovým autobusem. Na stadionu, jehož kapacita na poháry bývá snížena na 69 tisíc diváků, má dorazit více než 4 tisíce fanoušků z Plzně.

"Bude to krásné, všichni se na to těšíme. Už jsme to zažili na Barceloně a v Mnichově to bude, myslím, dost podobné. Bayern je stále přímočarý a chce dávat hodně gólů. Bude to těžký zápas a každý z nás musí podat nadstandardní výkon," dodal Pilař.

Předpokládané sestavy:

Bayern: Neuer - Pavard, Upamecano, De Ligt, Davies - Gravenberch, Goretzka - Gnabry, Musiala, Tel - Mané.

Plzeň: Tvrdoň - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Kalvach, Čermák - Kopic, Vlkanova, Mosquera - Chorý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články