Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

City usilují o historicky první finále proti Realu. Rozhodne zápas Ronaldo?

Madrid - Po nezáživném prvním semifinále mezi Manchesterem City a Realem se v odvetě na Santiago Bernabeu mohou dít velké věci. Oba týmy, které letos příliš nevládly v obraně, v prvním utkání odehrály velice opatrný zápas plný nepřesností. Po remíze 0:0 by ale přesný opak mohl nastat v odvetě, ve které by měl nastoupit i Cristiano Ronaldo. Dovede Real k vítězství, nebo využijí City toho, že portugalský hráč příliš nepomáhá v obranné činnosti?

Cristiano Ronaldo
zdroj: Reuters autor: Juan Medina

Málokdo zná semifinále Ligy mistrů lépe než Cristiano Ronaldo. Fenomenální portugalský útočník za posledních deset let nehrál jen v těžko uvěřitelných třech zápasech. Mezi čtyřmi nejlepšími chyběl jen roce 2010, když se sem Real neprobojoval, a minulý týden kvůli zranění.

Do každého dalšího utkání, ať už za Manchester United či za Real, ale Ronaldo nastoupil. A jeho role na nejvyšší fotbalové scéně je velká. V nejlepších zápasech, jaké současný fotbal může nabídnout, jak semifinále Ligy mistrů popisuje expert ESPN a Guardianu Michael Cox, Ronaldo málokdy zklame. V šestnácti zápasech se portugalské křídlo postaralo o deset gólů. Od roku 2012 navíc Ronaldo vždy skóroval alespoň v jednom semifinálovém zápase.

A Ronaldo je si své role v semifinále i v celé Lize mistrů vědom. "Nemám pochyby o tom, že jsem součástí fotbalové historie. Ať už se to lidem líbí, nebo ne, čísla hovoří za vše," říká portugalský útočník, který je nejlepším střelcem Champions League v historii.

Dobré zázemí i velkou motivaci k úspěchu má Ronaldo i letos. Může jít o jednu z jeho posledních šancí dosáhnout na finále Ligy mistrů, minimálně v dresu Realu Madrid. Zároveň Ronaldo čelí Manchesteru City, tedy velkému rivalovi Manchesteru United, kde se Portugalec vypracoval mezi nejlepší hráče planety.

Týmy City ani Real letos vůbec nepřesvědčovaly, formu ale našly v nejlepší moment

Přestože Manchester City je jedním z nejbohatších klubů planety a po cestě do semifinále vyřadil PSG, rozhodně nejde o tak kvalitního soupeře, jakým Real čelil v posledních letech. Tým Manuela Pellegriniho je třináct bodů od mistrovského Leicesteru. V Premier League už letos prohrál deset zápasů, což je nejvíc od doby, kdy tým převzali majitelé ze Spojených arabských emirátů, a to ještě ani není konec sezony.

Ani pro Real ale letošní sezona zatím nebyla příliš slavná. Trenér Rafael Benítez se s týmem rozloučil nedlouho poté, co na Santiago Bernabeu obdržel debakl 0:4 od Barcelony a ani se Zinedinem Zidanem se situace dlouho nezlepšovala. Když Piqué před měsícem vstřelil vedoucí gól v El Clasiku, byl Real v La Lize třináct bodů za Barcelonou.

Madrid ale zápas otočil, Barcelona si prošla těžkými dvěma týdny a nyní jsou Los Blancos jen o bod za vedoucím duem Blaugranés a Atlétika Madrid. A i City našli formu po návratu Kevina de Bruyneho ze zranění v pravý čas, byť Premier League je nadále tak trochu prioritou, jak dokazuje i víkendový výprask na hřišti Southamptonu.

City tak nadále dokazují, že jsou nevyzpytatelným týmem. Ve velkých zápasech na evropské scéně jim ale prospívá defenzivní duo ve středu zálohy Fernando s Fernandinhem, před nimiž skvěle operuje právě De Bruyne.

V posledních zápasech se ale trápí i Sergio Agüero, který ve čtyřech zápasech vyřazovací fáze Ligy mistrů v řadě neskóroval. Argentinský záložník ale prokazuje, že se mu daří i na vrcholné scéně – v loňském osmifinále se postaral o jediný gól proti Barceloně, v minulé sezoně nastřílel i hattrick Bayernu Mnichov.

zdroj: ČT4

Jak může Ronaldo ovlivnit přednosti i slabiny obou týmů?

Zápas ale bude z velké míry o Cristianu Ronaldovi. Bez něj působil útok Realu v prvním utkání značně roztříštěně, hráči Los Blancos navíc měli hodně defenzivní pokyny. City se ale proti pozornému soupeři také těžko prosazovali.

To všechno se ale může v odvetě změnit. S Ronaldem by Benzema i Bale mohli mít na hřišti více prostoru a ofenzivně laděný tým Realu by se v herním pojetí s Ronaldem cítil jistěji. Na druhé straně ale portugalský forvard tradičně příliš nepomáhá obraně, a levá strana Realu by mohla být pod značným tlakem City. Tím spíš, že Marcelo je obránce, který často vyhledává průniky do útoku.

City zase v Jesusi Navasovi mají hráče, který si často vyhledává prostor vysoko na hřišti či na hranici ofsajdu mezi dvěma beky. Pokud jeden z defenzivních záložníků bude úspěšně vypomáhat Sagnovi s Ronaldem a City se po zisku míče dokáží prokombinovat až k Navasovi, bude jeho role v zápase zásadní.

Takový přístup ale na druhé straně může znamenat, že Real si najde více prostoru ve středu pole. To je risk, který City možná budou chtít podstoupit – vstřelený gól na půdě soupeře po úvodní remíze 0:0 hraje do karet celku z Manchesteru. Přestože se Real v zálože může spolehnout na individuálně technicky skvěle vybavené Kroose a Modriče, nemá zdaleka tak vytříbený postupný útok jako třeba Bayern či Barcelona.

Real ale bude mít také dost způsobů, jak překonat nepříliš propracovanou obranu City. Defenziva má slabiny zvláště na krajích hřiště, kde jen málokdy vypomáhá David Silva. Pokud by v utkání nastoupil možná již uzdravený Yaya Touré, nalevo by se mohl přesunout disciplinovanější De Bruyne. Na jedné straně geniální Touré je ale mimořádně nepředvídatelný a také jeden z nejméně defenzivně spolehlivých hráčů City.

V každém případě lze ale čekat, že Real bude na Santiago Bernabeu pod mnohem větším tlakem útočit, a na obou stranách by to mohlo vést k ofenzivní podívané. A to zvláště kvůli tomu, že obrany ani jednoho z týmů nejsou zdaleka stoprocentní. Zidane ale svému celku neustále vštěpuje trpělivost a hodně napoví i začátek zápasu. Pokud ten začne ve velkém tempu a padne gól, lze očekávat atraktivní utkání. V opačném případě by mohlo přijít čekání na individuální moment a podobný scénář jako v prvním duelu.

To by ale šlo proti nejlepší tradici semifinále Ligy mistrů – každé semifinále posledních let, jak píše Cox, nabídlo velké příběhy a velké taktické i atraktivní bitvy.

Ronaldova bilance v semifinále LM

2015 - Juventus (doma) - 1 gól
2015 - Juventus (venku) - 1 gól
2014 - Bayern (venku) - 2 góly
2014 - Bayern (doma)
2013 - Dortmund (doma)
2013 - Dortmund (venku) - 1 gól
2012 - Bayern (doma) - 2 góly
2012 - Bayern (venku)
2011 - Barcelona (venku)
2011 - Barcelona (doma)
2009 - Arsenal (venku) - 2 góly (za Manchester United)
2009 - Arsenal (doma)
2008 - Barcelona (doma)
2008 - Barcelona (venku)
2007 - AC Milán (venku)
2007 - AC Milán (doma) - 1 gól

Zdroj
ČT sport, espnfc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články