Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

City po remíze 1:1 s Realem vypadlo, šest týmů jde dál

Praha - Dalších šest postupujících dnes poznala Liga mistrů, účast v osmifinále si v 5. kole zajistily AC Milán, Paris St. Germain, Dortmund, Real Madrid, Arsenal a Schalke 04. Naopak ani na druhý pokus nepostoupí ze skupiny bohatý Manchester City, který ztratil naději po domácí remíze 1:1 ve šlágru dnešního programu s Realem Madrid. Už dříve vybojovaly účast v jarní vyřazovací fázi Málaga, Porto, Barcelona, Manchester United, Šachtar Doněck, Bayern Mnichov a Valencie. Před závěrečným 6. kolem zůstávají ve hře poslední tři volná postupová místa.

Dortmund slaví účast mezi šestnáctkou nejlepších týmů poprvé od sezony 2002/03. Postup stvrdil na hřišti Ajaxu Amsterodam, kde do poločasu skórovali Reus, Götze a Lewandowski. Borussia tak po sedmi zápasech zvítězila v pohárech venku, což podtrhl druhým gólem Lewandowski. Nic na tom nezměnilo ani Hoesenovo snížení.

V minulém ročníku skončil Dortmund poslední, letos ale s předstihem nečekaně vyhrál skupinu D, která je považovaná za nejtěžší. Nechal za sebou i slavný Real, který po remíze 1:1 na stadionu Manchesteru City skončí kvůli horší vzájemné bilanci druhý.

Bohatý Manchester City, který bez porážky vede Premier League, stejně jako vloni končí už v základní části. S Realem prohrával od desáté minuty, kdy si Benzema na hranici ofsajdu sběhl až před Harta a zblízka otevřel skóre. V 73. minutě dostal červenou kartu hostující Arbeloa a Agüero z penalty srovnal. Druhý gól, který by City nechal v postupové hře, už ale nepřišel. José Mourinho z Realu se v 49 letech stal nejmladším koučem, který odkoučoval sto duelů v Lize mistrů.

Jasno je také ve skupině B

Arsenal stále bez kapitána české reprezentace Tomáše Rosického porazil Montpellier 2:0 a potřinácté za sebou si zahraje minimálně osmifinále. Francouzského nováčka v Londýně v úvodu zachránilo břevno, po přestávce ale rozhodli Wilshere a Podolski.

Arsenal poslala dál výhra Schalke nad Olympiakosem Pireus 1:0. Tým z Gelsenkirchenu přestřílel hosty v poměru 20:3, prosadil se ale až v 77. minutě, kdy rozhodl Fuchs.

Málaga si jako nováček nečekaně s předstihem zajistila vítězství ve skupině C. Španělský celek remizoval v Petrohradu 2:2 a díky lepší vzájemné bilanci s AC Milán už nemůže být předstižen. Málaga měla před soubojem v chladném Rusku jistotu postupu, k zápasu ale přistoupila naplno a v rozmezí mezi osmou a devátou minutou získala dvougólový náskok. Zenit po pauze tlačil a nakonec se mu povedlo čtyři minuty před koncem srovnat poté, co Fajzulin z hranice vápna propálil vše před sebou.

Naděje Petrohradu ale žila jen dvě a půl hodiny, než AC Milán zvítězil 3:1 na půdě Anderlechtu Brusel. Domácí sice měli v úvodu více ze hry, své šance však zahodili. Milán po přestávce udeřil hned z první vážnější střely na branku, když se prosadil talentovaný kanonýr El Shaarawy. Druhý gól vsítil Mexes, domácí sice v oslabení zabojovali a snížili, razítko na milánský postup ale dal už v nastavení Pato.

Bohatý Paris St. Germain odolával v Kyjevě celý poločas domácímu tlaku, aby ve 45. minutě sám udeřil. Po rychlé akci a Ibrahimovičově přihrávce skóroval Lavezzi. Stejný hráč pak po chybě v domácí obraně přidal do odkryté branky pojistku.

Také Porto stejně jako Málaga už nemohlo přijít o postup, proti nejhoršímu týmu soutěže Dinamu Záhřeb ale nechtělo připustit ostudu. Favorit zvítězil v poklidu 3:0 a hosté si pohoršili ve skóre po pěti zápasech na 0:13.

Výsledky 5. kola základních skupin Ligy mistrů

Skupina A:

Dynamo Kyjev - Paris St. Germain 0:2 (0:1)

Branky: 45. a 52. Lavezzi. Rozhodčí: Stark (Něm.).

FC Porto - Dinamo Záhřeb 3:0 (1:0)

Branky: 20. L. González, 67. Moutinho, 85. Varela. Rozhodčí: Tagliavento (It.).

Skupina B:

Arsenal - Montpellier 2:0 (0:0)

Branky: 49. Wilshere, 63. Podolski. Rozhodčí: Aydinus (Tur.).

Schalke 04 - Olympiakos Pireus 1:0 (0:0)

Branka: 77. Fusch. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).

Skupina C:

Petrohrad - Málaga 2:2 (0:2)

Branky: 49. Danny, 86. Fajzulin - 8. Buonanotte, 9. Fernández. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.). ČK: 90.+5 Bystrov (Petrohrad). Diváci: 19 000.

Anderlecht Brusel - AC Milán 1:3 (0:0)

Branky: 78. De Sutter - 47. El Shaarawy, 71. Mexes, 90.+1 Pato. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). ČK: 70. Nuytinck (Anderlecht).

Skupina D:

Manchester City - Real Madrid 1:1 (0:1)

Branky: 73. Agüero z pen. - 10. Benzema. Rozhodčí: Rocchi (It.). ČK: 73. Arbeloa (Real).

Ajax Amsterodam - Borussia Dortmund 1:4 (0:3)

Branky: 86. Hoesen - 41. a 67. Lewandowski, 8. Reus, 36. Götze. Rozhodčí: Proenca (Portug.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články