Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Chorý s Kovaříkem trefili Evropu. Plzeň přetlačila AS Řím a setrvá v pohárech do jara

Rozlučka s Champions League proběhla ve Štruncových sadech ve velkém stylu. Domácí Viktoria totiž po skalpu CSKA Moskva vyhrála 2:1 také nad favorizovaným AS Řím a v tabulce základní skupiny obsadila třetí místo, které garantuje postup do jarního play-off Evropské ligy. Na trefu Jana Kovaříka sice bleskově odpověděl Cengiz Ünder, ale v 72. minutě rozhodl Tomáš Chorý.

Fotbalisté Plzně se radují z gólu proti AS Řím
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Úřadující český mistr získal v šesti duelech LM sedm bodů a kvalifikoval se do EL na úkor CSKA Moskva. Ruské mužstvo sice překvapivě zvítězilo na stadionu Realu Madrid 3:0 a obhájce trofeje porazilo i podruhé ve skupině, ale vzhledem k horší bilanci vzájemných utkání s Plzní obsadilo až čtvrté místo.

Plzeň i při třetí účasti v elitní soutěži obsadili třetí pozici, předtím tohoto úspěchu dosáhli v letech 2011 a 2013. 

"Vytvořili jsme si větší množství gólových příležitostí a zaslouženě jsme vyhráli. Není to o jednom dvou hráčích, dnes zaslouží pochvalu úplně všichni. Uhrát v Lize mistrů sedm bodů je něco mimořádného. My si toho doopravdy strašně moc vážíme. Postup o nás vypovídá, že ještě nejsme retro týmem," prohlásil trenér Pavel Vrba.

Viktoria nastoupila i s uzdraveným levým bekem Limberským, který se do sestavy vrátil po dvouzápasové absenci způsobené svalovými problémy. Na pravé straně defenzivní linie zastoupil Havel zraněného Řezníka. Kovařík, jenž gólem a asistencí pomohl k páteční ligové výhře 2:0 ve Zlíně, nastoupil na levé straně zálohy. V útoku AS Řím dostal šanci český reprezentační útočník Schick.

Domácí kapitán Hubník v šesté minutě hlavičkoval na branku, ale pak Římané převzali iniciativu a Plzeň dlouho nepouštěli na vlastní polovinu. Až ve 26. minutě po závaru v pokutovém území propadl míč ke Kovaříkovi, který však z dobré pozice přestřelil. Krátce před pauzou na Kovaříkovu prudkou přihrávku na malém vápně těsně nedosáhl Chorý.

Západočeši vzhledem k průběžnému vedení CSKA Moskva v Madridu potřebovali k zajištění třetího místa AS Řím porazit. Blízko k vedoucí brance měl v 55. minutě Čermák, ale o kousek minul břevno.

V 62. minutě se ovšem dočkali. Kopic rozjel akci po pravé straně a přesnou přihrávkou vybídl Kovaříka, který zblízka nezaváhal. Radost v ochozech nicméně trvala jen šest minut. Limberský nezachytil míč za obranu, Santon přihrál Ünderovi a ten přízemní střelou z hranice pokutového území s pomocí tyče překonal brankáře Hrušku.

Plzeň si však v 72. minutě vzala vedení zpět. Hrošovský našel přesným pasem za obranu Kovaříka, jehož střelu gólman Mirante zneškodnil, ale Chorý hlavou míč dorazil do sítě.

Pojistku poté nepřidal střídající Petržela, když v dobré pozici těsně minul, a do branky se nevešla ani Hubníkova hlavička po rohu Hrošovského. Domácím pak zatrnulo v 84. minutě, neboť Cristanteho "pumelice" o kousek netrefila prostor mezi tyčemi.

Úřadující český mistr v závěru těsný náskok udržel mimo jiné i díky tomu, že římský náhradník Luca Pellegrini byl vyloučen za dvě žluté karty během tří minut, a doma neprohrál ani ve čtvrtém pohárovém zápase s italským soupeřem.

Utkání 6. kola skupiny G fotbalové Ligy mistrů:

Viktoria Plzeň - AS Řím 2:1 (0:0)
Branky: 62. Kovařík, 72. Chorý - 68. Ünder. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn (všichni Angl.). ŽK: Limberský - Kluivert, Pellegrini. ČK: 90.+2 Pellegrini. Diváci: 11 217. 

Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kopic (71. Petržela), Čermák (81. Hořava), Kovařík - Chorý (87. Řezníček). Trenér: Vrba.

AS Řím: Mirante - Santon (75. Florenzi), Marcano, Manolas, Kolarov - Cristante, N'Zonzi (79. Pellegrini) - Ünder, Kluivert, Pastore (59. Zaniolo) - Schick. Trenér: Di Francesco.

Pavel Vrba (trenér Plzně):  "Když se podíváte, co udělal Madrid, tak mě o to víc vítězství a postup do Evropské ligy těší. Klíčových momentů bylo asi vícero. Odehráli jsme zápas úplně jinak než v Římě, kde jsme kromě pěti gólů mohli dostat ještě další. Dnes jsme AS nepustili do vyložené příležitosti, gól dali z jedné situace, kterou dohráli. Vytvořili jsme si větší množství gólových příležitostí a zaslouženě jsme vyhráli. Není to o jednom dvou hráčích, dnes zaslouží pochvalu úplně všichni. Uhrát v Lize mistrů sedm bodů je něco mimořádného. My si toho doopravdy strašně moc vážíme. Postup o nás vypovídá, že ještě nejsme retro týmem."

David Limberský (obránce Plzně): "Tenhle zápas se zapíše do našich dějin a nikdo ho nikdy nezapomene. Věděli jsme o poločase, že CSKA vede 2:0, takže jsme hráli na vítězství ve druhém. Po prohře 0:5 v Římě nás spousta lidí odepisovala. Jsem rád, že jsme jim ukázali, že ještě nepatříme do starého železa. Je možné, že to pro naši zlatou generaci byla poslední znělka Ligy mistrů, poslední Liga mistrů. O to více jsme si to užili. Uhráli jsme sedm bodů, což je asi maximum, co jsme mohli udělat."

Eusebio Di Francesco (trenér AS Řím): "Hráli jsme mnohem lépe jiné zápasy. Co mě nejvíce zklamalo, to byla obrana. Nebyla tam vůbec chuť bránit. Přehodnotím celý tým a udělám své závěry ohledně hráčů. Určitě je to z trenérského pohledu pro mě zatím nejhorší období, jako hráč jsem měl horší. Všichni za to neseme zodpovědnost, ale musíme najít sílu pokračovat. Chci dostat mužstvo z této složité situace."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články