Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Chelsea a Barcelona jdou do semifinále Ligy mistrů

Londýn/Mnichov - Zcela odlišný nádech nabídly dnešní odvety čtvrtfinálových zápasů fotbalové Ligy mistrů. Zatímco v mnichovském duelu mezi místním Bayernem a Barcelonou šlo pouze o poklidné dohrání série, jejíž osud byl předem určen v prvním klání, anglická bitva mezi Chelsea a Liverpoolem nabídla zápas, který svým průběhem, nasazením a dramatickými momenty zřejmě vejde mezi památná fotbalová klání. Po excelentním výkonu mužstev a čtyřech trefách na obou stranách nakonec dokázala domácí Chelsea zužitkovat týden staré cenné vítězství z Anfield Road a spolu s katalánským velkoklubem se utká o finále evropské soutěže.

Po vysokém domácím vítězství 4:0 dnes v mnichovské odvetě čtvrtfinále fotbalisté Barcelony v klidu dokráčeli k remíze 1:1. Hostující trenér Josep Guardiola nechal jen na lavičce lehce nachlazeného útočníka Henryho. Zato domácí kouč Klinsman už mohl nasadit uzdravené beky Lúcia a Lahma, naopak ani na střídačce překvapivě nebyl záložník Schweinsteiger. Katalánci v první půli s přehledem kontrolovali hru a domácím umožnili jen tři nadějnější šance.

Do druhé půle vstoupil Bayern s větším elánem a brzy se dočkal odměny. Agilní Ribéry přelstil ve 47. minutě po kolmé přihrávce od Zé Roberta ofsajdovou past, kličkou si poradil s Valdésem a s přehledem zavěsil. Hosty to ale z klidu nevyvedlo. V 53. minutě se natahoval po prudkém centru Messi, trefil Lúcia a balon skončil jen těsně vedle. Domácí stále více riskovali a před hosty se otvíral prostor k brejkům. Dvacet minut před koncem ještě před Messim v poslední chvíli vypíchl Lúcio, ale o pár sekund později už Barcelona slavila vyrovnání. Krásnou akci na jeden dotek zakončil po Xaviho přihrávce přesnou střelou k tyči Keita a definitivně tak utnul jakékoliv domácí naděje.

Ostrovní souboj - podle mnohých předčasné finále

Odvetný duel londýnské Chelsea s Liverpoolem přinesl během utkání několik zásadních zvratů. Díky výhře 3:1 z prvního zápasu šla Chelsea do druhého klání s jasnou rolí favorita, který si nepřipustí komplikace. Po půlhodině však bylo všechno jinak. Nevydařený zápas odehrál český gólman Petr Čech, na jehož vrub šel první inkasovaný gól. Mazáckým trestným kopem překonal brankáře Chelsea hostující Fabio Aurelio. Hosté se nadechli k tlaku a Chelsea najednou kupila chyby, které vyústily v druhý gól Liverpoolu. Ivanovič v šestnáctce stáhl Xabiho Alonsa a nařízenou penaltu sám postižený s jistotou proměnil.

Po přestávce si pro změnu vybral slabší chvilku liverpoolský brankář Reyna a nešťastným sražením Drogbova centru srazil náskok svého týmu na jediný gól. O šest minut později prostřelil dělovkou z trestného kopu hostujícího gólmana stoper Alex. Liverpool musel v závěru hodně otevřít hru, aby si ještě vypracoval postupové naděje, a brzy na to doplatil. Při jedné ze série chyb v liverpoolské rozehrávce se dostal za obranu osamocený Lampard a jeho rána do sítě se zdála být ukončením postupových snah. Jenže dvě branky Lucase a Kuijta v rozmezí tří minut na počátku poslední desetiminutovky znovu přivály naději Liverpoolu. Dalším přesným zásahem ji ale definitivně utnul v 89. minutě Lampard.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články