Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čaroděj Staněk zlikvidoval všechny šance Karabachu a Plzeň veze z Baku nadějnou remízu

Fotbalisté Plzně remizovali v Baku s Karabachem v play-off o Ligu mistrů 0:0 a naděje na účast ve skupinové fázi milionářské soutěže je stále velmi aktuální. Perfektním výkonem se v ázerbájdžánské metropoli prezentoval především gólman Viktorie Jindřich Staněk. Odveta je na programu příští úterý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Karabach - Viktoria Plzeň

Viktoria od loňského října neprohrála už 30. soutěžní zápas po sobě. Naproti tomu obhájce ázerbájdžánského titulu, který si v letošní kvalifikaci poradil s Lechem Poznaň, FC Curych a Ferencvárosem Budapešť, usiluje o druhou účast v hlavní fázi "milionářské" soutěže.

Dosud si ji zahrál pouze v sezoně 2017/18. Naopak Plzeň po postupu přes HJK Helsinky a Šeriff Tiraspol bojuje o čtvrtý start ve skupině Ligy mistrů po letech 2011, 2013 a 2018.

Západočeši vyřadili v roce 2016 Karabach ve 3. předkole Ligy mistrů po remízách 0:0 doma a 1:1 venku díky pravidlu o vyšším počtu branek venku, které už neplatí. České týmy nepodlehly v pohárech ázerbájdžánskému soupeři v žádném z dosavadních 11 utkání.

Oproti dvojzápasu s Tiraspolem udělal trenér Plzně Bílek jedinou změnu v základní sestavě. Místo útočníka Klimenta nastoupil stoper Jemelka. Kalvach v páté minutě našel z rohového kopu Hejdu, ale kapitánovi Viktorie zakončení nesedlo. Na druhé straně podržel Viktorii hned dvakrát gólman Staněk. Nejprve vyrazil Vešovičovu střelu a následně i prudkou dorážku Kadyho. Po čtvrthodině hry Zoubir ve skluzu před odkrytou brankou těsně nedosáhl na Wadjiho přihrávku.

Úřadující český mistr zahrozil z dalšího rohu. K zakončení se dostal Chorý, jenže záložník Jankovič vykopl míč z brankové čáry. Vzápětí Bucha vypálil pouze do brankáře Magomedalijeva.

Po krátkém občerstvení kvůli vedru vytáhl Staněk Wadjiho střelu z úhlu. Chorý zase vracel před branku Sýkorův centr, ale Kopic hlavou ideálně netrefil.

Karabach, který hraje kvůli bezpečnostní situaci domácí zápasy v Baku, hnal dopředu zaplněný stadion Tofika Bachramova. V úvodním dějství hledištěm několikrát oběhla mexická vlna.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílek: Maximální výkon a Jindra nás podržel

V 63. minutě dostal třetí žlutou kartu v letošní kvalifikaci Hejda, který si tak nezahraje odvetu. O 20 minut později Staněk vytáhl na roh ránu střídajícího Ozobiče zpoza vápna.

Plzeň v letošním pátém kvalifikačním duelu Ligy mistrů poprvé nevyhrála. Karabach doma v kvalifikacích evropských pohárů neprohrál 11. duel za sebou.

Viktoria si už v kvalifikaci vydělala minimálně 8,63 milionu eur (211 milionů korun) za účast v play-off a jistotu nejméně skupiny Evropské ligy plus několik dalších desítek milionů korun za desetiletý koeficient. Za postup do skupiny LM by dostala minimálně 15,64 milionu eur (384 milionů korun) plus další finance za desetiletý koeficient a televizní práva.

FK Karabach - Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič - Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Wadji - Mosquera, Hejda, Kliment. Diváci: 31 150.

Karabach: Magomedalijev - Vesovič, Mustafazade, B. Hüsejnov, Bajramov - Jankovič (73. Almeida), Qarajev - Šejdajev (61. Ozobič), Kady, Zoubir - Wadji (73. Owusu). Trenér: Gurbanov.

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Kalvach, Bucha - Kopic (90.+1 Holík), Sýkora (71. Jirka), Mosquera (59. Pilař) - Chorý (71. Kliment). Trenér: Bílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články