Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Boj Davida s Goliášem –⁠ pokus číslo 2. Plzeň doma přivítá milánský Inter

První letošní pokus proti těžkým vahám evropského fotbalu ve skupině Ligy mistrů nevyšel a fotbalisté Plzně schytali od Barcelony výprask 1:5. Nyní mají Západočeši šanci na reparát, i když je znovu čeká extrémně náročná výzva. Na domácím hřišti přivítají Inter Milán, který na úvod padl s Bayernem Mnichov. Sestřihy Ligy mistrů sledujte od 23:00 na ČT sport.

Plzeň při své premiérové účasti ve skupině Ligy mistrů v roce 2011 potkala jiného milánského giganta AC. Na San Siru prohrála 0:2 a v tehdejším domácím azylu v pražském Edenu remizovala 2:2. Z českých celků na Inter naposledy narazila Slavia ve skupině Champions League před třemi lety, kdy v Miláně hrála 1:1 a doma podlehla 1:3.

Plzeň by proti Interu chtěla potvrdit výtečnou domácí formu. Západočeši před svými fanoušky v evropských soutěžích neprohráli od výprasku 0:5 s Realem Madrid ve skupině Ligy mistrů v listopadu 2018 a z posledních 11 pohárových duelů v Doosan Areně desetkrát zvítězili.

"Doma neprohráváme. Věříme, že jsme schopní proti Interu odehrát dobrý zápas s lepším výsledkem než v Barceloně," řekl plzeňský trenér Michal Bílek, jemuž budou znovu chybět zranění útočník Jan Kliment a krajní záložník Jan Kopic. Nejistý je i start Tomáše Chorého a Milana Havla.

Inter Milán v italské lize drží páté místo se ztrátou dvou bodů na vedoucí Neapol. V sobotu "Nerazzurri" na svém stadionu udolali FC Turín 1:0 až brankou Marcela Brozoviče z 89. minuty.

"Tahle výhra nám dodá sebevědomí, rosteme týmově i individuálně. Nabitý kalendář nás dostává pod tlak a v Plzni to pro nás bude další těžký zápas. Ale uděláme všechno pro to, abychom byli připraveni," řekl kouč Interu Simone Inzaghi.

Víkendovou generálku zvládla i Plzeň, která v Olomouci zvítězila 3:2 a v tabulce je o skóre druhá za Slavií. Pražského rivala Viktoria hostí v nedělním ligovém šlágru. "Už před sezonou jsem říkal, že máme ve stejné rovině evropské poháry a ligu. Jestli chceme hrát příští rok poháry, musíme sbírat body," prohlásil Bílek.

Plzeň je oblíbeným soupeřem útočníka Interu Edina Džeka. Šestatřicetiletý bosenský reprezentant za Teplice, Manchester City a AS Řím nastřílel Viktorii devět gólů v osmi zápasech. V dresu AS se dvakrát blýsknul hattrickem. Džeko by v základní sestavě hostů mohl nahradit zraněného belgického kanonýra Romelua Lukakua.

Západočeši startují v hlavní fázi Ligy mistrů počtvrté a poprvé pod vedením kouče Bílka. V letech 2011, 2013 i 2018 pokaždé s trenérem Pavlem Vrbou obsadili třetí místo ve skupině a prošli do jarní části Evropské ligy.

Bayern vyzve Barcelonu

Do akce jdou i soupeři Plzně a Interu ze skupiny C. Bayern Mnichov přivítá doma Barcelonu. V dalších duelech Leverkusen s českými reprezentanty Adamem Hložkem a Patrikem Schickem se doma s Atléticem Madrid pokusí vylepšit dojem z nepovedeného začátku sezony. O totéž bude na Anfieldu usilovat Liverpool proti Ajaxu Amsterdam.

Přestože Bayern odstartoval soutěž vítězstvím 2:0 na hřišti milánského Interu a Barcelona výhrou 5:1 nad Plzní, půjdou týmy do vzájemného utkání v rozdílném rozpoložení. Bavorský celek třikrát po sobě v německé lize remizoval, zatímco katalánské mužstvo vyhrálo ve španělské La Lize čtyřikrát v řadě.

"Očekávám od nás velký výkon a vítězství. Musíme šlápnout na plyn," citoval klubový web křídelníka Bayernu Serge Gnabryho. "Navzdory vítězství nad Plzní není místo na euforii," uvedl trenér Barcelony Xavi.

Pikantní bude utkání pro kanonýra Roberta Lewandowského, který v létě přestoupil z Bayernu do Barcelony. Polský reprezentant v novém působišti skóroval v pěti soutěžních duelech po sobě včetně hattricku do sítě Plzně.

Leverkusen v úvodu Ligy mistrů prohrál na hřišti FC Bruggy 0:1 a o víkendu v německé lize díky gólu Patrika Schicka alespoň remizoval v Berlíně s Herthou 2:2. Bayer vyhrál jediné z osmi soutěžních utkání v sezoně. Atlético odstartovalo skupinu vítězstvím 2:1 nad Portem. Portugalský celek se ve skupině B střetne s Bruggami.

Liverpool vstoupil do Ligy mistrů prohrou 1:4 v Neapoli a v novém ročníku vyhrál dva ze sedmi soutěžních duelů. "Musíme se dát dohromady a znovu začít předvádět svou hru. Momentálně k tomu máme daleko. A musíme to zvládnout uprostřed sezony Premier League i Ligy mistrů," prohlásil trenér "Reds" Jürgen Klopp.

Ajax zahájil soutěž vítězstvím 4:0 nad Rangers. Skotský celek se měl v úterý utkat s Neapolí, duel byl však přeložen na středu kvůli vytížení policistů v souvislosti s úmrtím královny Alžběty II. a možným potížím při organizaci zápasu.

V "déčku" se utkají Sporting Lisabon s Tottenhamem a Marseille s Frankfurtem. Sporting v úvodním zápase zvítězil na hřišti úřadujícího vítěze Evropské ligy Frankfurtu 3:0, Tottenham si poradil s Marseille 2:0 a v sedmi soutěžních utkáních v sezoně nenašel přemožitele.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články