Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Biologická bomba. Starosta Bergama tak vnímá zápas Atalanty s Valencií

Koronavirus tu stále bují. Bergamo je nejhůře zasaženým místem v Itálii. Valencie se stala zase jedním z prvních ohnisek nemoci COVID-19 ve Španělsku. Proč právě tyto dvě lokality? Starosta Bergama Giorgio Gori má jasno. Únorový zápas Ligy mistrů mezi Atalantou a Valencií v Miláně byl biologickou bombu.

Fanoušci na San Siru sledují v objetí zápas Atalanty s Valencií
zdroj: ČTK/PA

Fotbalisté Atalanty a Valencie se utkali 19. února. O tři týdny později se uskutečnila odveta ve Španělsku. "Ten zápas byl biologická bomba. Tehdy jsme ještě nevěděli, že se virus rozšířil v Lombardii. Nejen mnoho ze 44 tisíc diváků na San Siru se nakazilo, ale i řada fanoušků v Bergamu, neboť zápas sledovali při společných projekcích, v barech, hospodách či doma u televize, což mohlo přispět k šíření pandemie," řekl Gori.

Z kádru Atalanty je zatím nakažený jeden hráč, brankář Marco Sportiello, ve valencijském klubu měla pozitivní test více než třetina fotbalistů a členů realizačního týmu.

Velkou roli sehrál zápas v šíření pandemie i podle útočníka italského celku Alejandra Gómeze. "Na San Siru bylo 44 tisíc ze 120 tisíc obyvatel Bergama. Když jsme pak cestovali do Valencie, nebyly žádné kontroly. Dnes je Španělsko jednou z nejvíce zasažených zemí Evropské unie," konstatoval Gómez.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Atalanta - Valencia

Imunolog Francesco Le Foche již dříve upozornil na to, že spousta fanoušků nechtěla o zápas přijít, i když již pociťovala příznaky a teplotu. "Koncentrace desítek tisíc lidí, které od sebe dělily jen centimetry, a euforie vedoucí k objímání a křiku, to vše mohlo přispět k šíření viru mezi diváky," prohlásil Le Foche.

Koronavirus si v Itálii vyžádal již 6820 obětí, zatím nejvíce z celého světa. Svět obletěly záběry armádních vozů odvážejících mrtvá těla. Krematoria ani nestíhají pohřbívat oběti pandemie. Španělsko je v počtu nakažených po Číně, Itálii a USA čtvrtou nejpostiženější zemí.

Mírně paradoxně pak mohou vyznívat slova trenéra Atalanty Giana Piera Gasperiniho po postupové odvetě. "Víme, že hodně lidí se doma dívalo na zápas a teď nemůžou slavit. Tenhle postup je pro lidi z Bergama. Dostali jsme od nich spoustu gratulací, včetně jedné od ředitele nemocnice. Jsem rád, že jsme jim mohli udělat radost," prohlásil na začátku března kouč.

Italská Serie A by se mohla rozběhnout už začátkem května, Le Foche však pochybuje, že s fanoušky v hledišti. "Fotbal sdružuje lidi, což je přesný opak chování, které je potřeba ve stavu pandemie. Je to hrozba. Hrát bez diváků by ale šlo," uvedl Le Foche.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články