Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bayern rozdrtil Arsenal na jeho půdě, Porto doma nezaváhalo

Londýn/Porto – Arsenal v úvodním duelu osmifinále Ligy mistrů jen potvrdil, že se mu v novém roce příliš nedaří. Na domácí půdě podlehl mnichovskému Bayernu 1:3, když už po dvaceti minutách prohrával o dvě branky, a jeho naděje na postup jsou vpravdě minimální. V souběžně hraném utkání porazilo Porto na domácí půdě Málagu 1:0 a souboj týmů z pyrenejského poloostrova zůstává do odvety naprosto otevřený. 

Hráči Bayernu slaví gól do sítě Arsenalu
zdroj: Isifa/EPA

Do dvojutkání s Arsenalem nastupoval v roli mírného favorita mnichovský Bayern, který s obrovským náskokem vede Bundesligu a i základní skupinou Ligy mistrů prošel bez zaváhání. Naproti tomu Arsenal se v novém roce herně i výsledkově trápí. V lize ztrácí na vedoucí Manchester United už 21 bodů a vypadl také z obou domácích pohárů.

Dvacet minut a Arsenal byl na kolenou

Jen na lavičce Bayernu zůstali Arjen Robben a Mario Gómez. Londýňané nastoupili do utkání na hrotu s Theo Walcottem a na domácím stadionu byli ze začátku aktivnějším týmem. Žádný z náznaků šancí však nedotáhli do zakončení. Bayern na druhé straně byl o poznání efektivnější a už v sedmé minutě se po nenápadně vyhlížející akci ujal bavorský klub vedení.

Neadresný centr z pravé strany nedokázal žádný z obránců londýnského týmu odvrátit a míč tak proskákal až na hranici pokutového území k Toni Kroosovi. Takřka nehlídaný ofenzivní záložník nic nevymýšlel a nekompromisní ranou k pravé tyči nedal Szczesnymu v brance Arsenalu šanci. No a zanedlouho to s nadějemi Arsenalu na postup vypadalo ještě hůř. V 21. minutě se po rohovém kopu natlačil k hlavičce na přední tyči Daniel van Buyten, Szczesny dokázal míč jen vyrazit a úplně volný Thomas Müller už neměl problém míč z bezprostřední blízkosti dorazit do branky.

Zatímco Bayern střílel góly, na straně Arsenalu přibývaly hlavně žluté karty. Hráči mnichovského velkoklubu aktivně bránili, rychle přistupovali k soupeřům a fotbalistům Arsenalu se nedařilo prokombinovat do blízkosti vápna. Ani individuální výpady Londýňanů do obrany Bayernu neslavily úspěch a hráči německého týmu tak bez větších potíží kontrolovali nadmíru příznivé skóre utkání.

Hráči Arsenalu se chystají k rozehrávce po obdrženém gólu
zdroj: Getty Images

V samém závěru poločasu se sice dokázal Arsenal několikrát dostat do pokutového území Bayernu, ze závarů ale nevytěžil ani střelu, natož nějakou vyloženou příležitost. Ve skvělé pozici naopak na druhé straně selhal Mario Mandžukič, když nehlídán hlavičkoval deset metrů od branky Szczesnyho. Naštěstí pro Arsenal se ale mezi tři tyče netrefil.

Poločas obrat nepřinesl

Ve druhé půli se obraz hry nezměnil, přesto se podařilo Arsenalu z první příležitosti v 55. minutě vyrovnat. Děkovat však mohou Londýňané především brankáři Bayernu Manuelu Neuerovi, který při rohovém kopu tragicky neodhadl centr a vyběhl úplně mimo hru. Lukas Podolski tak poté, co se míč odrazil od země, mohl hlavičkovat do úplně odkryté branky.

V dalších minutách však vyvolávaly vzrušení spíš ostré zákroky než útočné akce, a i když se Arsenal snažil tlačit do ofenzivy, k příležitostem jejich aktivita nevedla. V sedmdesáté minutě se na hřiště dostal i Tomáš Rosický a Olivier Giroud. No a neuplynula ani minuta, Rosický krásným dlouhým pasem vyslal do křídla Walcotta a po jeho přihrávce se v obrovské příležitosti zjevil právě Giroud. Střílel ale přesně do brankáře Neuera.

Jenže vzápětí se na pravé straně rozběhl obránce Lahm a křižnou přihrávkou na vzdálenější tyč vybídl ke skórování Mandžukiče. Ten s velkým přispěním štěstí dopravil míč do sítě a svým prvním gólem v Lize mistrů srazil postupové naděje Arsenalu takřka na nulu.

Arsenal - Bayern Mnichov 1:3 (0:2)Branky: 55. Podolski - 7. Kroos, 21. Müller, 77. Mandžukič. Rozhodčí: Moen.

Arsenal: Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen - Wilshere, Arteta - Ramsey (71. Rosický), Cazorla, Podolski (71. Giroud) - Walcott.

Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Müller, Kroos (73. Gustavo), Ribéry (63. Robben) - Mandžukič. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání fotbalové Ligy mistrů: Arsenal - Bayern Mnichov

Porto mělo v úvodním poločase proti Málaze více ze hry i výraznější držení míče, ale pevnou obranu španělského nováčka soutěže ne a ne prolomit. Vítěz Ligy mistrů z roku 2004 překonal obranu hostů až na začátku druhého poločasu, když se jedenáct minut po přestávce trefil Joao Moutinho po spolupráci s Alexem Sandrem.

Domácí záložník byl podle opakovaných záběrů v ofsajdové pozici, ale rozhodčí branku navzdory silným protestům Málagy uznali. Čtvrtý tým španělské ligy se k vyrovnání nedostal a prohrál poprvé v letošním ročníku Ligy mistrů včetně předkol. 

Prohra není nikdy dobrá, ale výsledek 0:1 je asi ten nejlepší možný," řekl obránce Málagy Martín Demichelis. "Hráli jsme proti silnému protivníkovi, který věděl, jak nás zatlačit. Proto jsme nemohli předvést naši tradiční hru, ale v Málaze se jim to pokusíme vrátit. Určitě máme šanci to otočit," doplnil Argentinec.

FC Porto - Málaga 1:0 (0:0) Branka: 56. Joao Moutinho. Rozhodčí: Clattenburg.

Porto: Helton - Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro - Lucho González (90.+1 Castro), Fernando, Joao Moutinho - Izmajlov (70. Atsu), Martínez, Varela (58. James Rodríguez).

Málaga: Willy - S. Sánchez, Demichelis, Weligton, Antunes - Joaquín (63. Portillo), Toulalan, Iturra (78. Camacho), Isco - Júlio Baptista (78. Piazón), Santa Cruz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články