Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basilej se chce zvednout po debaklu, hostí Liverpool

Praha - Fotbalisté Basileje se ve středečním programu Ligy mistrů pokusí napravit úvodní debakl 1:5 od Realu Madrid. Švýcarský tým s českým brankářem Tomášem Vaclíkem a obráncem Markem Suchým přivítá ve druhém zápase skupiny B Liverpool. Duel začíná tradičně ve 20:45, předzápasové studio startuje o půl hodiny dříve. Vysílá ČT sport a náš web.

Basilej by chtěla navázat na minulou sezonu LM, kdy ve skupině dvakrát porazila jiného anglického soupeře Chelsea, v minulosti si poradila také s Manchesterem United nebo s Tottenhamem. Na Liverpool narazili Švýcaři už ve skupinové fázi Champions League 2002/03 a oba zápasy skončily remízou.

"V Madridu jsme hráli proti nejlepšímu týmu a hráčům v Evropě, kteří dokážou potrestat každou vaši chybu. Věřím, že se z toho utkání poučíme a proti Liverpoolu budeme víc konkurenceschopní," prohlásil kouč Basileje Paulo Sousa.

Zajímavosti k zápasu FC Basilej 1893 - Liverpool FC

- soupeři se střetli už ve skupině LM ročníku 2002/03, oba zápasy skončily remízou

- Liverpool skóroval ve všech předchozích pohárových zápasech ve Švýcarsku (celkem 14 gólů v 5 duelech)

- Liverpool udržel jen 2 čistá konta z posledních 17 soutěžních utkání

Také Arsenal bude hrát o první body v tomto ročníku. Svěřenci Arséna Wengera na úvod po matném výkonu prohráli 0:2 v Dortmundu a reparát budou skládat doma proti Galatasarayi. "V Dortmundu to byl špatný zápas. Nyní jsme si plně vědomi, že máme téměř povinnost vyhrát následující utkání. Pokud by se nám to nepovedlo, mohli bychom mít problémy," upozornil španělský záložník Santi Cazorla.

Velká šance na základní sestavu se rýsuje pro Tomáše Rosického, jenž v této sezoně paběrkuje a většinu času tráví mezi náhradníky. Tentokrát však kvůli zraněním nenastoupí středopolaři Aaron Ramsey s Mikelem Artetou a zřejmě ani Jack Wilshere. Arsenal může povzbudit, že v předchozích devíti pohárových zápasech nikdy neprohrál s tureckým protivníkem v základní hrací době.

Zajímavosti k zápasu Arsenal FC - Galatasaray Istanbul

- Arsenal v předchozích 9 zápasech nikdy neprohrál v základní hrací době s tureckým soupeřem (5 výher, 4 remízy)

- Arsenal vyhrál jediné z posledních 6 soutěžních utkání

- Galatasaray nikdy nevyhrál pohárový zápas v Anglii (6 porážek a 3 remízy)

Real je před cestou do Bulharska ve výborné formě, protože vyhrál poslední čtyři soutěžní zápasy s celkovým skóre 20:4. Střelecké "hody" zažívá také hvězdný Portugalec Ronaldo, jenž skóroval v šesti duelech za sebou a celkem si připsal deset gólů.

Ludogorec, který v prvním zápase prohrál v Liverpoolu 1:2 až po penaltě v nastavení, musí odehrát svůj premiérový domácí zápas v LM ve 400 kilometrů vzdálené Sofii, protože jeho stadion nesplňuje předpisy UEFA. "Čeká nás historický zápas. Když ze sebe vydáme všechno, možná potrápíme Real stejně jako Liverpool," uvažoval španělský útočník Ludogorce Dani Abalo.

Zajímavosti k zápasu Ludogorec Razgrad - Real Madrid

- Ludogorec hraje premiérový domácí zápas LM v Sofii, vzdálené 400 km od jeho vlastního stadionu, který nesplňuje předpisy UEFA

- obhájce LM Real vyhrál poslední 4 soutěžní zápasy s celkovým skóre 20:4

- Ronaldo za Real skóroval v 6 soutěžních duelech za sebou (celkem dal 10 gólů)

- Ludogorec vyhrál jen 9 z 19 soutěžních utkání této sezony

- Real se v pohárech představil v Bulharsku jen jednou - v roce 1979 v PMEZ zvítězil 1:0 na hřišti Levski Sofie

Finalista minulého ročníku a španělský šampion Atlético chce napravit úvodní porážku 2:3 ze hřiště Olympiakosu Pireus. Juventus však do Madridu přijíždí se sérií šesti soutěžních výher bez inkasované branky.

"Máme před sebou ošemetný zápas. Kdybychom zdolali tak výborný tým jako Atlético, získali bychom velké sebevědomí. Šestibodový náskok na ně by také znamenal velký krok směrem k postupu," uvažoval záložník italského mistra Claudio Marchisio.

Zajímavosti k zápasu Atlético Madrid - Juventus Turín

- Atlético doma vyhrálo 17 z posledních 19 pohárových zápasů

- Juventus vyhrál všech 6 soutěžních zápasů této sezony a ještě neinkasoval

- útočník Juventusu Tévez dal 6 gólů v 5 soutěžních utkáních této sezony

Ve středu se ještě Dortmund představí v Bruselu proti Anderlechtu, Zenit Petrohrad přivítá Monako, Leverkusen se doma utká s lisabonskou Benfikou a přemožitel Sparty v předkole Malmö vyzve na svém stadionu Olympiakos.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články