Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Barcelona přišla s PSG o výhru v nastavení, Bayern přehrál Juventus

Praha - Barcelona remizovala v úvodním utkání čtvrtfinále Ligy mistrů na hřišti Paris Saint-Germain 2:2, když vyrovnávací gól dostala ve čtvrté minutě nastavení. Bayern Mnichov doma porazil po přesvědčivém výkonu Juventus Turín 2:0. První branka naopak padla už po 26 sekundách hry. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

David Alaba z Bayernu slaví bleskový gól do sítě Juventusu
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Pařížský klub málem po 23 zápasech přišel o domácí pohárovou neporazitelnost, když v 89. minutě Xavi z penalty strhl vedení na stranu Barcelony, ale Park princů nakonec nadšeně slavil vyrovnání. Barcelona navíc přišla o zraněného autora první branky Messiho, který v poločase střídal kvůli zranění kolena.

Ve druhém duelu si Bayern Mnichov na domácím hřišti poradil s Juventusem Turín a po vítězství 2:0, které svými brankami zařídili Alaba s Müllerem, má stejně jako loni nakročeno do semifinále. Odvety jsou na programu příští středu.

Duel PSG s Barcelonou nabídl strhující drama a možná ještě předčil velká očekávání, která utkání předcházela. Barcelona, kterou už v páté minutě vystrašil střelou do tyče domácí forvard Lavezzi, po nevýrazném úvodu udeřila z první povedené akce ve 38. minutě.

Skvostný pas beka Alvése za obranu zužitkoval Messi a po přesné křížné střele se radoval z osmé letošní branky v LM, čímž se dotáhl na Cristiana Ronalda z Realu a Yilmaze z Galatasaraye. Ti mohou svoji bilanci vylepšit ve středečním vzájemném utkání.

Messi v sezoně zaznamenal už 57. gól a v Lize mistrů se trefil ve dvacátém evropském městě, čímž překonal Raúla Gonzáleze. Jakmile ale argentinský fenomén v poločase nuceně odstoupil ze hry, hra Barcy ztratila říz.

Naopak Pařížané vyráželi na zteč a v 77. minutě se radovali z vyrovnání. V prestižním souboji proti svým bývalým spoluhráčům se střelou zblízka prosadil Ibrahimovič a ve vyřazovací fázi LM skóroval už za třetí klub. To před ním dokázali jen Ševčenko, Ballack, Henry a Morientes.

Strhující závěr měl několik gradací. Domácí gólman Sirigu nejprve fauloval Sáncheze a německý sudí Stark, který v sobotu řídil český ligový šlágr mezi Spartou a Plzní, nabídl hostům penaltu, z níž nezaváhal kapitán Xavi.

PSG se ale ještě vzmohl na odpověď. Ibrahimovič si připsal šestou asistenci v sezoně, hlavičkou přiťukl míč Matuidimu, jehož nepříliš povedená střela zaskočila gólmana Valdése. "Jsme šťastní za to, co jsme předvedli proti nejlepšímu týmu světa. Ukázali jsme, že PSG dokáže velké věci. Ale je jasné, že odveta bude přetěžká," prohlásil Matuidi po utkání.

Matuidi si ale v odvetě kvůli žlutým kartám na Nou Campu nezahraje. Barcelona, na jejíž lavičku se po dvouměsíční léčbě rakoviny vrátil kouč Vilanova, může soupeři oplatit 18 let staré vyřazení ze stejné fáze soutěže.

Starou dámu přejela německá mašina z Bavorska

V jednoznačnou záležitost proměnil Bayern duel s Juventusem, který se ve čtvrtfinále objevil po sedmi letech. Bayern nažhavila sobotní devítibranková kanonáda proti Hamburku a už po 26 sekundách se prosadil levý bek Alaba, jehož pokus zaskočil i jindy jistého gólmana Buffona. Rakouský bek ve službách Bayernu se postaral o devátý nejrychlejší gól historie LM.

Vyhlášená obrana Juventusu nestíhala, dalšími šancemi domácích, kteří obhajují loňskou finálovou účast, pohrdli Schweinsteiger a střídající Robben, který dokonale nahradil zraněného Toniho Kroose. Až v 63. minutě po závaru zvýšil Thomas Müller po výborné práci útočníka Mandžukiče, byť chorvatský hráč při předchozí střele Luize Gustava také zřejmě stál v ofsajdu.

"Říkali jsme si, že hlavně nesmíme doma inkasovat. Z toho pohledu je naše dnešní výhra velmi dobrá," pochvaloval si záložník Bayernu Arjen Robben.

Hosté opouštěli Allianz Arenu zaskočení. "Bayern hrál v neuvěřitelném tempu, nám se nedařilo držet míč. Doufali jsme v lepší výchozí pozici, v odvetě musíme hrát to, co předvedl dnes Bayern," uvedl zadák Juventusu Giorgio Chiellini.

Výsledky čtvrtfinále - 1. utkání:

Paris St. Germain - FC Barcelona 2:2 (0:1)

Branky: 79. Ibrahimovič, 90.+4 Matuidi - 38. Messi, 89. Xavi z pen. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Beckham, Matuidi, Ibrahimovic, Sirigu - Mascherano, Alba, Dani Alves. Diváci: 45 000.

PSG: Sirigu - Jallet, Alex, Thiago Silva, Maxwell - Lucas, Beckham (70. Verratti), Matuidi, Pastore (76. Gameiroú) - Ibrahimovič, Lavezzi (66. Ménez). Trenér: Ancelotti.

Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Mascherano (83. Bartra), Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis Sanchez, Messi (46. Fábregas), Villa (80. Tello). Trenér: Vilanova.

Bayern Mnichov - Juventus Turín 2:0 (1:0)

Branky: 1. Alaba, 63. Müller. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Child (všichni Angl.). ŽK: Mandžukič - Lichtsteiner, Chiellini, Vidal. Diváci: 68.000.

Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Luiz Gustavo, Schweinsteiger - Müller, Kroos (16. Robben), Ribéry (90. Shaqiri) - Mandžukič (90. Gómez). Trenér: Heynckes.

Juventus: Buffon - Barzagli, Chiellini, Bonucci - Pirlo - Lichtsteiner, Vidal, Marchisio, Peluso (75. Peluso) - Matri (65. Vučinič), Quagliarella (65. Giovinco). Trenér: Conte.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy