Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Atlético povstalo z popela a je v osmifinále LM, Mbappé s Messim řádili v dresu PSG

Před utkáním neměli svůj osud v Lize mistrů ve vlastních rukou, ale po něm se radují z postupu do play-off. Fotbalisté Atlética Madrid totiž vyhráli v Portu 3:1 a vzhledem k faktu, že Liverpool porazil na San Siru domácí AC Milán 2:1, je vyřazovací fáze nemine. Ve skupině A se dařilo už jistě postupujícímu Paris Saint-Germain, které deklasovalo Bruggy 4:1. Dvěma brankami zazářili Kylian Mbappé s Lionelem Messim. V přímém souboji o první místo v "déčku" zdolal Real Madrid 2:0 Inter Milán.

Antoine Griezmann z Atlética Madrid oslavuje gól v Portu
zdroj: AP autor: Luis Vieira

Atlético přišlo v Portu o zraněného kanonýra Suáreze, který musel ve 13. minutě střídat. Všechny góly padly po změně stran. Úřadující španělské šampiony poslal do vedení v 56. minutě Griezmann. V 67. minutě uviděl červenou kartu hostující Carrasco, ale o tři minuty později se po Wendellově vyloučení síly na hřišti srovnaly. V závěru se za hosty prosadili Correa a De Paul, Sérgio Oliveira snížil z penalty. Porto čeká vyřazovací fáze Evropské ligy.

AC Milán vedlo po přesném zásahu Tomoriho, za Liverpool srovnal do konce prvního dějství kanonýr Salah a obrat dokonal po změně stran Origi. Vedoucí tým italské Serie A zůstane na jaře bez evropských pohárů. Liverpool je prvním anglickým celkem v historii Ligy mistrů, který ve skupině vyhrál všech šest duelů.

Totéž jako první nizozemský tým dokázal i Ajax Amsterdam, který kvůli pandemii koronaviru přivítal rovněž jistého osmifinalistu Sporting bez diváků. Dortmund v "céčku" rozstřílel istanbulský Besiktas 5:0, který od 43. minuty za stavu 0:1 dohrával bez vyloučeného Welintona. Po dvou gólech za Borussii zaznamenali kapitán Reus a Haaland, úvodní trefu obstaral Malen. Obhájce tureckého titulu nezískal ve skupině ani bod.

Vítězný gól Realu proti Interu vstřelil v 17. minutě Kroos. Milánské mužstvo oslabil v 64. minutě vyloučený Barella a vedení "Bílého baletu" v závěru pojistil Asensio. Šachtar Doněck remizoval doma 1:1 s Šeriffem Tiraspol, který už měl jistou účast v Evropské lize.

"Citizens" prohráli v Lipsku, PSG nadělovalo

Finalista posledního ročníku soutěže Manchester City měl už před duelem s úřadujícím německým vicemistrem jisté prvenství ve skupině a podle toho vypadala jeho základní sestava. Domácí se na prázdném stadionu dostali do vedení ve 24. minutě zásluhou Szoboszlaie. V 71. minutě zvýšil André Silva, zápas zdramatizoval Mahréz. Od 82. minuty "Citizens" navíc dohrávali bez vyloučeného Walkera.

Mbappé potřeboval na své dva góly pouze úvodních sedm minut zápasu. První trefa byla celkově jeho třicátou v Lize mistrů, čímž se ve věku 22 let a 352 dní stal historicky nejmladším střelcem, který na tuto metu dosáhl. Překonal tím dosavadní rekord svého nynějšího spoluhráče Messiho.

Argentinský útočník se prosadil ještě v úvodním dějství a v 76. minutě stanovil z penalty konečné skóre. Mezi jeho dvě branky se vměstnal zásah hostujícího Ritse. PSG skončil ve skupině druhý o bod za Manchesterem, belgický tým obsadil poslední pozici.

6. kolo skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina A:
Paris St. Germain - FC Bruggy 4:1 (3:0)
Branky: 2. a 7. Mbappé, 38. a 76. z pen. Messi - 68. Rits. 
Lipsko - Manchester City 2:1 (1:0)
Branky: 24. Szoboszlai, 71. A. Silva - 77. Mahrez. 

Skupina B:
AC Milán - Liverpool 1:2 (1:1)
Branky: 29. Tomori - 36. Salah, 55. Origi. 
FC Porto - Atlético Madrid 1:3 (0:0)
Branky: 90.+6 Sérgio Oliveira z pen. - 56. Griezmann, 90. Correa, 90.+2 De Paul. 

Skupina C:
Dortmund - Besiktas 5:0 (2:0)
Branky: 45.+2 z pen. a 53. Reus, 68. a 81. Haaland, 29. Malen. 
Ajax Amsterdam - Sporting Lisabon 4:2 (2:1)
Branky: 8. Haller z pen., 42. Antony, 58. Neres, 62. Berghuis - 22. Santos, 78. Tabata.

Skupina D:
Real Madrid - Inter Milán 2:0 (1:0)
Branky: 17. Kroos, 79. Asensio.
Šachtar Doněck - Šeriff Tiraspol 1:1 (1:0)
Branky: 42. Fernando - 90.+3 Nikolov. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články