Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Atlético má nakročeno do finále, ale Bayern se nevzdává

Mnichov - Fotbalová Liga mistrů pozná prvního finalistu. Blíž k souboji o vítěznou trofej má Atlético Madrid, které před týdnem v úvodním semifinále doma porazilo Bayern Mnichov 1:0. Německý velkoklub ale spoléhá na výbornou bilanci na svém stadionu a hodlá odvrátit hrozbu třetího vyřazení v semifinále od španělského klubu po sobě. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 20:35. Druhý finalista vzejde ze středeční odvety mezi Realem Madrid a Manchesterem City.

Radost hráčů Atlética
zdroj: Reuters

Bayern předloni vypadl mezi nejlepšími čtyřmi týmy soutěže s Realem a vloni s Barcelonou. Aby se mu to samé nestalo s dalším španělským soupeřem, musí v odvetě s Atléticem oproti prvnímu utkání zlepšit ofenzivu. Bayern měl sice před týdnem více střel, ale jediný gól dal v úvodu po nádherném slalomu domácí Saúl Ňíguez.

Lahm: Náš výkon půjde nahoru

Mnichované si před vlastními fanoušky slibují lepší výkon. Doma totiž od předloňské porážky s Realem vyhráli jedenáct zápasů Ligy mistrů po sobě, byť v letošním osmifinále s Juventusem až po prodloužení, a jediné vítězství jim chybí k vyrovnání rekordu soutěže.

"Uvidíte Bayern, který chce na sto procent jít do finále a otočit dvojzápas. Na každém z nás musí být vidět zaujetí, srdce a stoprocentní nasazení. Hlavně ale musíme proměňovat šance," nabádal kapitán Philipp Lahm. "Doma jsme nesmírně silní. Víme, co před 70 tisíci fanoušky dokážeme. Náš výkon půjde nahoru," řekl uzdravený bek Jérome Boateng.

Trenér Pep Guardiola byl kritizován za to, že v Madridu nepostavil od začátku vedle Roberta Lewandowského také druhého útočníka Thomase Müllera. Oba se přitom rovnoměrně podělili o 16 z 28 branek Bayernu v této sezoně Ligy mistrů. Před odvetou se očekává, že Müller už v základní sestavě chybět nebude.

Statistické zajímavosti před odvetou

- Bayern hraje o jedenáctý postup do finále LM a první od roku 2013

- Atlético usiluje o druhý postup do finále LM, naposledy si o trofej zahrálo předloni

- oba kluby se utkaly ve finále soutěže v roce 1974, první duel skončil 1:1 a po vítězství 4:0 v opakovém zápase slavil trofej Bayern

- Bayern doma prohrál jen 2 z 23 zápasů se španělskými soupeři, v předposledním duelu ale předloni utrpěl debakl 0:4 s Realem

- od porážky s Realem Bayern doma v pohárech 11x za sebou zvítězil a jedna výhra mu chybí k vyrovnání rekordu, který drží Manchester United

- Atlético poslední 4 soutěžní duely vyhrálo 1:0 a už 6x za sebou neinkasovalo

- Atlético prohrálo jediný z 5 venkovních duelů této sezony LM

- Atlético vyhrálo posledních 6 pohárových dvojzápasů s německými soupeři

Guardiola po sezoně odejde do Manchesteru City a rád by se rozloučil ziskem tří trofejí. Mnichované sice o víkendu jen remizovali s Mönchengladbachem, ale stále mají nadosah ligový titul a čeká je ještě finále Německého poháru. "Neumíte si představit, jak bych byl šťastný, kdybychom nakonec vyhráli ligu, pohár i Ligu mistrů," řekl Guardiola.

Luís: Každý z nás musí zahrát na samé hranici svých schopností

Proti je ale Atlético, které se v posledních týdnech dostalo do skvělé formy. Vyhrálo sedm soutěžních utkání po sobě a v posledních šesti neinkasovalo. Navíc uspělo v posledních šesti pohárových dvojzápasech s německými soupeři. "Máme radost z domácí výhry, ale je to pořád naprosto otevřené. Víme, jak je Bayern doma silný, ukázal to skvělým obratem proti Juventusu. Vytváří si doma strašně moc šancí. Jestli chceme postoupit, každý z nás musí zahrát na samé hranici svých schopností," podotkl obránce Filipe Luís.

Zatímco Bayern usiluje už o jedenáctý postup do finále Ligy mistrů, Atlético si zatím zahrálo o vítěznou trofej jen dvakrát. V roce 1974 to bylo právě proti mnichovskému celku a v opakovaném utkání po předchozí remíze slavil zisk poháru bavorský tým.

Předpokládané sestavy:

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Martínez, Alaba - Vidal - Costa, Thiago Alcántara, Müller, Ribéry - Lewandowski.

Atlético: Oblak - Juanfran, Giménez, Godín (Savič), Filipe Luís - Saúl Ňíguez, Gabi, Fernández, Koke - Torres, Griezmann.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články