Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Atalanta slaví historický postup do osmifinále LM, dál jde i Atlético

Poprvé v Lize mistrů a hned postup ze základní skupiny. Fotbalisté Atalanty Bergamo vyhráli 3:0 nad Šachtarem a k osmifinále jim pomohla zároveň prohra Záhřebu 1:4 s Manchesterem City. O vítězství anglického týmu se zasloužil hattrickem během 20 minut Gabriel Jesus. Posledním osmifinalistou se stalo Atlético Madrid díky výhře 2:0 nad Lokomotivem, konkurent Leverkusen podlehl Juventusu 0:2.

Timothy Castagne se raduje z gólu v síti Šachtaru
zdroj: Reuters

"Citizens" už měli prvenství ve skupině jisté, ale všechny tři zbývající celky ve skupině C bojovaly o účast v jarní fázi soutěže. Nejvýhodnější pozici měl Šachtar s náskokem jednoho bodu na Dinamo a dvou na Atalantu.

Ukrajinskému celku stačila k postupu při ztrátě Dinama remíza a dlouho ji držel. Jenže v 66. minutě poslal Atalantu do vedení Timothy Castagne a o 11 minut později dostal červenou kartu Dodo. Domácí obránce se ohnal rukama po Remu Freulerovi, který ale incidentu výrazně přidal. Vzápětí přidal pojistku Mario Pasalič a v nastavení ještě skóroval Robin Gosens, jemuž na gól "namazal" obrovskou chybou domácí Taras Stěpaněnko.

Atalanta se jako první mužstvo v historii soutěže probojovala do vyřazovací fáze navzdory třem úvodním porážkám. Šachtar se ze třetí pozice posunul do jarní části Evropské ligy.

Dinamo otevřelo skóre v 10. minutě, kdy se záložník Dani Olmo trefil ve vápně parádně střelou z první ze vzduchu. Od 34. do 54. si ale vzal hlavní slovo Gabriel Jesus. Ve věku 22 let a 252 dnů se stal nejmladším Brazilcem, který v soutěži zaznamenal 10 branek a překonal Neymara. Konečný výsledek stanovil záložník Phil Foden.

Atlético neproměněná penalta nezastavila

Atlético už v úvodní minutě vybojovalo penaltu, jenže Kieran Trippier ji neproměnil. Dalšího pokutového kopu "Rojiblancos" se v 17. minutě ujal Joao Felix, jenž se nemýlil. Pojistku přidal po pauze Felipe.

Skupinu D ovládl bez porážky Juventus Turín, který v Leverkusenu zvítězil 2:0 po trefách Cristiana Ronalda a Gonzala Higuaína. Na oba góly přihrál Paulo Dybala. "Stará dáma" nenašla v šesti zápasech přemožitele, Leverkusen si alespoň zahraje Evropskou ligu.

Bayern zůstal jako jediný stoprocentní

Bayern Mnichov doma porazil Tottenham 3:1 a jako jediný z 32 týmů neztratil ani bod. Bavorský celek navázal na výhru 7:2 z úvodního duelu v Londýně. Tehdy vedli obě mužstva jiní trenéři.

V přímém souboji o účast v Evropské lize uspěl Olympiakos Pireus, který doma zdolal Crvenou zvezdu Bělehrad 1:0. Rozhodující branku dal v 87. minutě z penalty El Arábí.

Paris St. Germain zakončil skupinu triumfem 5:0 nad Galatasarayem Istanbul. Na výhře domácích v Parku princů se nejvýrazněji podíleli Neymar a Kylian Mbappé, kteří vstřelili gól a na další dva přihráli. Ani PSG ve skupině neprohrál.

Real Madrid zvítězil v Bruggách 3:1. Na plném bodovém zisku "Bílého baletu" se brankou a nahrávkou podílel osmnáctiletý brazilský záložník Rodrygo. Na belgické mužstvo čeká Evropská liga.

Mezi 16 nejlepších celků se vedle City, Bergama a Atlética probojovaly Barcelona, Bayern Mnichov, Dortmund, Chelsea, Juventus, Lipsko, Liverpool, Lyon, Neapol, Paris St. Germain, Real Madrid, Tottenham a Valencie. O osmifinálových dvojicích rozhodne los v pondělí 16. prosince.

Výsledky 6. kola fotbalové Ligy mistrů

Skupina A:

Club Bruggy - Real Madrid 1:3 (0:0)

Branky: 55. Vanaken - 53. Rodrygo, 64. Vinícius, 90.+1 Modrič. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Gittelmann - Dingert (video, všichni Něm.).

Paris St. Germain - Galatasaray Istanbul 5:0 (2:0)

Branky: 33. Icardi, 35. Sarabia, 47. Neymar, 63. Mbappé, 83. Cavani z pen. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Fabbri (video, It.).

Skupina B:

Bayern Mnichov - Tottenham 3:1 (2:1)

Branky: 14. Coman, 45. Müller, 64. Coutinho - 20. Sessegnon. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Peretti - Valeri (video, všichni It.).

Olympiakos Pireus - Crvena zvezda Bělehrad 1:0 (0:0)

Branka: 87. El Arábí z pen. Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Giallatini - Guida (video, všichni It.).

Skupina C:

Šachtar Doněck - Bergamo 0:3 (0:0)

Branky: 66. Castagne, 80. Pasalič, 90.+4 Gosens. Rozhodčí: Zwayer - Schiffner, Achmüller - Stegemann (video, všichni Něm.). ČK: 77. Dodo (Šachtar).

Dinamo Záhřeb - Manchester City 1:4 (1:1)

Branky: 10. Olmo - 34., 50. a 54. Gabriel Jesus, 84. Foden. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Yuste, Alonso - Manzano (video, všichni Šp.).

Skupina D:

Leverkusen - Juventus Turín 0:2 (0:0)

Branky: 75. Ronaldo, 90.+2 Higuaín. Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Haquette - Buquet (video, všichni Fr.).

Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 2:0 (1:0)

Branky: 17. Felix z pen., 54. Felipe. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth (všichni Maď.) - Marciniak (video, Pol.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články